Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Η Επίδαυρος, το Πουκέτ και η "τυφλαμάρα μας η κακιά"...

ΑΪΝΤΕ ΝΑ ΔΕΙΣ "ΧΑΪΡΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ"

Το www.dion-olympos.gr δεν υπάρχει πια στο Ιντερνετ.

Το μόνο που υπάρχει πλέον είναι www.dion-olympos.com

Το γιατί το www.dion-olympos.gr δεν είναι πλέον αναρτημένο πια στο Διαδίκτυο δεν το γνωρίζουμε, ούτε κάποια σχετική ανακοίνωση/πληροφόρηση υπήρξε.

Το www.dion-olympos.com σίγουρα -ως domain και ως περιεχόμενο- ΔΕΝ ανήκει στο Δήμο, ούτε ο Δήμος έχει κάποια δικαιοδοσία πάνω του.

Εξερευνώντας κανείς το νέο αυτό site για το Δήμο μας διαπιστώνει τα εξής
(επαναλαμβάνουμε ότι ελλείψει του www.dion-olympos.gr, το site που θα περιηγηθούμε είναι -εδώ και τουλάχιστον 20 μέρες- η μόνη παρουσία του Δίον – Όλυμπος στο Ιντερνετ. Για όσους είναι εντελώς άσχετοι με το Internet, θυμίζουμε πως ό,τι αναρτάται στο Ιντερνετ είναι ορατό σε όλο τον πλανήτη, όχι μόνο στην Ελλάδα):

- το λογότυπο του site είναι ένα γράφημα που περιλαμβάνει τον ήλιο, τη θάλασσα, μια βάρκα με πανί κι ένα γλάρο. Κανένα στοιχείο που να παραπέμπει σε Δίον, Όλυμπο και τόσα άλλα σύμβολα της περιοχής. Ευτυχώς υπάρχει και η επιγραφή “Dion Olympos”, αλλιώς θα μπορούσε να είναι το λογότυπο οποιουδήποτε και οπουδήποτε, μηδέ εξαιρουμένης και της Μαρινέλας, εκ του … «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τα’ αγόρι μου…»
- στον τομέα «ΑΡΧΙΚΗ» αντί του ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ αναγράφεται ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝ ΟΛΥΜΠΟΥ. Όλες οι υποκατηγορίες είναι σε ελληνική γλώσσα, εκτός μιας, με το χαρακτηριστικό “contact”. Συνήθως το αντίστοιχο ελληνικό είναι «επαφή, «επικοινωνία» κτλ
- Στον τομέα «ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΑΣ» εμφανίζονται οι παραλίες Πλαταμώνα, Λεπτοκαρυάς, Παραλίες Λιτοχώρου, Νέοι Πόροι, Σκοτίνα, Νέος Παντελεήμονας. Καμία άλλη, ούτε κανένα άλλο σημείο της ακτογραμμής του Δήμου μας.
- Στον τομέα «ΟΡΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» …διαδρομές δεν υπάρχουν.
- Στον τομέα «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ», στη φωτογραφία που εμφανίζεται «ακουμπώντας» το κείμενο, απεικονίζονται το κάστρο του Πλαταμώνα, το θέατρο της …Επιδαύρου και μερικοί κίονες αρχαίου ναού (πιθανώς αυτού της αρχαίας Νεμέας). Και στο εσωτερικό του τομέα, στη σελίδα «ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟ», υπάρχει πάλι η φωτογραφία της αρχαίας Επιδαύρου.
- «Αγγίζοντας» το κείμενο του τομέα «ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΜΑΣ» εμφανίζονται φωτογραφίες από εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων και ένα ζευγάρι σε δωμάτιο ξενοδοχείου. Στο περιθώριο της φωτογραφίας αναγράφεται μεγαλοπρεπώς και εμφανώς … TWIN PALMS (το γνωστό ξενοδοχείο) …PHUKET.
 
Το Πουκέτ –ως γνωστόν- βρίσκεται στην Ταϋλάνδη. Η χρήση της συγκεκριμένης φωτογραφίας –πιθανώς χωρίς την έγκριση των Ταϋλανδών φίλων μας- αποτελεί και λογοκλοπή.

Πολλά ακόμη μπορεί να εντοπίσει κανείς στο site, με το οποίο επιχειρείται προφανώς η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, μέσω της προβολής της από το Ιντερνετ. Ενδεικτικό και του επιπέδου τεχνογνωσίας σε ότι αφορά το Ιντερνετ και την προβολή, αλλά και τον τουρισμό, είναι και το γεγονός ότι και στην αρχική σελίδα εμφανίζεται ο όρος «τουριστική ανάπτυξη», εκτός κι αν ο δημιουργός με το «ανάπτηξη» που έχει γράψει εννοεί κάτι άλλο. Πάντως σε σελίδα με ένδειξη «ΕΠΑΦΗ» εμφανίζεται ο αριθμός του τηλεφωνικού κέντρου του Δήμου, ενώ στη σελίδα που μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί πως μπορεί να διαφημιστεί μέσω του site εμφανίζεται το e-mail info@platamonas.gr ως τρόπος επικοινωνίας με το διαχειριστή της σελίδας, αλλά και οι τιμές για τη διαφήμιση που θα επιλέξει ο πελάτης.
Συμπερασματικά, ο Δήμος μας αυτή τη στιγμή δεν έχει σε λειτουργία το site που είχε με κατάληξη .gr, η οποία επιβεβαιώνει και στον ενδιαφερόμενο από όποιο σημείο του πλανήτη ότι έχει εντοπίσει το site της περιοχής που πράγματι βρίσκεται το Δίον και ο Όλυμπος. Η λειτουργία του συγκεκριμένου «κατασκευάσματος» μόνο προβολή δεν αποτελεί και οι εμπνευστές του ούτε την τεχνογνωσία και τη δεοντολογία/νομοθεσία κατέχουν, ούτε την ανάλογη της περιοχής και των αναγκών μας αισθητική, ούτε αντιλαμβάνονται τις ανάγκες προβολής στο σύνολό τους, ούτε τις ανάλογες γνώσεις κατέχουν ή εφαρμόζουν.

Την ίδια ώρα και εν έτει 2012, με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής μας για προβολή και τουριστική ανάπτυξη, ο Δήμος μας ούτε κατέχει τα domains που ο νόμος εκχωρεί σ΄ αυτόν με απόλυτη προτεραιότητα, αλλά και επιτρέπει στον κάθε άσχετο να πράττει ακόμα και εις βάρος του. Εκτός κι αν όλα αυτά υπάρχουν με τις ευλογιές του Δήμου Δίου - Ολύμπου, αφού στην ταυτότητα του site –που εμφανίζεται αυτόματα και ως tag με την άφιξή μας- εμφανίζεται περήφανα το «Δήμος Δίου – Ολύμπου».
To Internet και οι δυνατότητές του είναι πλέον αναγνωρισμένα διεθνώς και η χρήση τους αποτελεί ήδη ξεχωριστή επιστήμη, ταυτόχρονα όμως και προσωπική πρακτική. Οι δυνατότητες -ακόμη και προσώπων πλέον- τείνουν στο άπειρο. Ταυτόχρονα, οι τοπικοι μας άρχοντες εμφανίζονται να μην ξέρουν ούτε τα ελάχιστα απαραίτητα σε άρχοντες του 21ου αιώνα. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία πλέον. Όσοι δεν γνωρίζουν, ρωτάνε και μαθαίνουν. Όχι όμως τον πρώτο τυχόντα ή τον πρώτο που θα αυτοπροταθεί. Ούτε ανεξέλεγκτα.

Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε την άποψη για όλα αυτά του Δήμου και των υπευθύνων του, των επαγγελματιών του τουρισμού και των συναφών κλάδων, δηλαδή του μεγαλύτερου μέρους του οικονομικά ενεργού ιδιωτικού τομέα της Νότιας Πιερίας, έστω και ως τόπου συνδεδεμένου με το …Phuket της Ταϋλάνδης…. Γιατί με την υπόλοιπη Ελλάδα, την Πιερία, τη Μακεδονία και τον τουρισμό τους, μάλλον έχουμε αρχίσει και χάνουμε κάθε επαφή.-

Dionolympos blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου