Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΔΡΑΜΑ - Ανοίγει το πρώτο Farmer’s Market (Φοβερή Κίνηση από την Π.Ε. Δράμας! Η Π.Ε. Πιερίας που πάει ..."εκδρομή" αυτό το Σ/Κ;;;)

Το πρώτο Farmer’s Market (αγροτική αγορά) στη Μακεδονία και τη Θράκη ξεκινά τη λειτουργία του αύριο στη Δράμα, σε μια προσπάθεια στήριξης της τοπικής αγροτικής παραγωγής και ενίσχυσης των ντόπιων καλλιεργητών.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Ο θεσμός συστάθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και υλοποιείται στην περιοχή με πρωτοβουλία της περιφερειακής ενότητας Δράμας, που ανέλαβε όλες τις διαδικασίες.
«Η αγροτική αγορά μπορούμε να πούμε ότι είναι η επισημοποίηση του περσινού κινήματος της πατάτας και της αγοράς χωρίς μεσάζοντες. Οι αγρότες-παραγωγοί της Δράμας θα μπορούν να πωλούν μόνο τα δικά τους προϊόντα, δεν βάζουμε δηλαδή μικροπωλητές, σε ικανοποιητικές τιμές και για τους ίδιους και για τους καταναλωτές. Οι τιμές θα είναι πολύ κοντά στις τιμές χονδρικής», περιγράφει στη «Μ» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιάννης Ξανθόπουλος. «Ξεκινάμε με 55 παραγωγούς αγροτικών προϊόντων της Δράμας και θα δοθεί η δυνατότητα σε παραγωγούς των όμορων νομών να πωλούν προϊόντα που παράγουν μόνο αυτοί οι νόμοι και όχι η Δράμα. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι μπορούν να έρθουν παραγωγοί της Καβάλας και να πουλάνε σταφύλια», προσθέτει ο ίδιος.
Η λειτουργία του Farmer's Market έχει οριστεί για κάθε Κυριακή πρωί από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στον χώρο του πάρκιγκ του κτιρίου της περιφερειακής ενότητας Δράμας, ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους πολίτες, ακόμα και τους εργαζόμενους, να επισκεφθούν την αγροτική αγορά στο κέντρο της πόλης και να γνωρίσουν τους ντόπιους παραγωγούς. Οι παραγωγοί που συμμετέχουν δεν πληρώνουν για τον χώρο, παρά δίδουν 5 ευρώ για την καθαριότητα της έκτασης. «Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών συντονίζει την προσπάθεια. Ξεκινούμε την Κυριακή και έχουμε σκοπό να διευρύνουμε την αγορά με τη συμμετοχή περισσότερων παραγωγών», λέει στη «Μ» ο διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας Γιώργος Σωτηρέλης. «Θα έχει κηπευτικά, οπωροκηπευτικά, φρούτα, πατάτες, όσπρια, μέλι και χυμούς», προσθέτει ο ίδιος.
Η πρώτη αγροτική αγορά που ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα είναι αυτή της Πρέβεζας, με πρωτοβουλία της Ένωσης Νέων Αγροτών, πριν από ένα εξάμηνο. Εναντίον της λειτουργίας της είχε προσφύγει στο δικαστήριο ο τοπικός σύλλογος οπωροπωλών - παντοπωλών, αλλά η αίτηση αναστολής που κατέθεσε απορρίφθηκε από το πρωτοδικείο της πόλης. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει τη λειτουργία Farmer’s Market και στον Πύργο Ηλείας και στα Χανιά.


ΞΑΝΘΗ Θερμοκήπια σε σχολάζουζα δημόσια γη
Επένδυση 15 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί σε σχολάζουσα γη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην περιοχή Ερασμίου του νομού Ξάνθης. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του υπουργείου για την αξιοποίηση της σχολάζουσας δημόσιας γης που διαχειρίζεται, προχώρησε κατόπιν δημοπρασίας στη μακροχρόνια ενοικίαση έκτασης 225.400 τετρ. μ. στην εν λόγω περιοχή.
Η εταιρεία που ενοικίασε τη γη σχεδιάζει να δημιουργήσει θερμοκήπια για την παραγωγή επιτραπέζιας ντομάτας καθώς κι άλλων θερμοκηπιακών προϊόντων με τη μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας. Από την επένδυση πρόκειται να δημιουργηθούν 25 μόνιμες θέσεις εργασίας και περίπου 40 εποχικές. Η διάρκεια της παραχώρησης, όπως προβλέπεται από τον νόμο, ορίζεται στα 25 έτη και αρχίζει από την 1η Απριλίου 2013, με δυνατότητα παράτασης με ανώτατο όριο για επιπλέον 10 έτη. Το ετήσιο τίμημα από την παραχώρηση του ακινήτου θα καταβάλλεται ως έσοδο υπέρ του δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου