Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Η απάντηση του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου

Στην επιστολή του Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου Λυκείου

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΘΕΜΑ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ…

Αυτό επεσήμανε το ΔΣ του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου προς τα μέλη του, μεταφέροντας την έκκληση και την αγωνία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Λιτοχώρου για την προστασία των ανηλίκων από την κατανάλωση αλκοόλ. Η προστασία του μέλλοντός μας –φυσικά- και προέχει του όποιου κέρδους ή της τυπικής εφαρμογής ενός ακόμη νόμου. Αυτό επισημάναμε και στα μέλη μας με την επιστολή που ακολουθεί και έχει διανεμηθεί ήδη. Με την ευκαιρία, καλές γιορτές σε όλους, επαγγελματίες και πελάτες, με την αλληλεγγύη και το κοινό συμφέρον να υπαγορεύει κάθε μας βήμα στο μέλλον.
(Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή).

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επικοινωνούμε μαζί σας μεταφέροντας αίτημα συμπολιτών μας, μεταξύ των οποίων πολλοί είναι και μέλη μας, για ένα θέμα που και σημαντικότατο είναι (όπως η προστασία της νεολαίας μας) και αφορά τις σχέσεις μας με την τοπική κοινωνία, της οποίας θέλουμε να είμαστε αναπόσπαστο και ζωογόνο τμήμα.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Λιτοχώρου, με επιστολή του που κοινοποιήθηκε ήδη και στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, μας ζητεί να ενημερώσουμε όλους τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που προσφέρουν αλκοόλ στην πελατεία τους να συμμορφωθούν με το σχετικό νόμο που απαγορεύει την προσφορά αυτή σε ανήλικους. Αφορμή για την έκκληση αυτή του Συλλόγου στάθηκαν –όπως περιγράφεται και στην επιστολή που επισυνάπτουμε- περιστατικά προσφοράς αλκοόλ σε ανήλικους, σε καταστήματα (bar, café, club) της περιοχής μας που δικαιολογημένα θορύβησαν τους γονείς-συμπολίτες μας.

Θεωρούμε ότι το θέμα είναι υψίστης σημασίας, αφού αφορά το μέλλον της κοινωνίας μας-ανήλικων παιδιών μας και κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την εφαρμογή του σχετικού νόμου, ακόμη και στη ζοφερή οικονομικά περίοδο που διανύουμε. Τα ελάχιστα κέρδη από την παραβίαση του νόμου δεν πρέπει να δελεάσουν κανέναν από μας, με αντίτιμο την έκθεση ανήλικων παιδιών στην κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, με δεδομένο ότι ζούμε και επιχειρούμε σε μια σχετικά μικρή κοινωνία και αγορά, δεν πρέπει η συμπεριφορά κανενός από μας να τροφοδοτήσει αντιπαραθέσεις στις οποίες θα είμαστε εκ των προτέρων παράνομοι. Θέματα που προκύπτουν από την πρακτική εφαρμογή του νόμου σε σχέση με την –λίγο,πολύ- γνωστή πελατεία μας που είναι ανήλικα παιδιά (πχ το πώς θα αρνηθεί ο επιχειρηματίας να εξυπηρετήσει πελάτη) έχουν ήδη ξεπεραστεί με τη βοήθεια των διατάξεων του σχετικού νόμου. Έτσι, και η απαίτηση επίδειξης ταυτότητας από τον επιχειρηματία λύνει όλα αυτά τα προβλήματα και ταυτόχρονα «γυμνάζει» τους ανήλικους σε υπεύθυνη και ενήλικη συμπεριφορά. Ταυτόχρονα όμως απαλλάσσει τον επιχειρηματία από πιθανές ευθύνες και προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Ελπίζουμε όχι απλώς στη συμμόρφωση με τα όσα ο νόμος επιβάλλει, αλλά στην υιοθέτηση υπεύθυνης συμπεριφοράς που να αποδεικνύει ότι πράγματι είμαστε το πιο ζωογόνο και φιλοπρόοδο τμήμα της κοινωνίας μας.


Με τιμή


Το Δ. Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου