Άρθρο του Θόδωρου Αγοραστού για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Το άρθρο ξεκινά με μία καταγραφή της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης και κλείνει με προτάσεις που θα βοηθήσουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Διαβάστε το άρθρο του Θόδωρου Αγοραστού παρακάτω:
ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης οι τοπικοί φορείς συμπεριφέρονται… Σαν τουρίστες!
Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, όλοι καλούμαστε να κάνουμε τον απολογισμό μας.
Κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, όλοι οι άνθρωποι που ασχολούμαστε με τον τουρισμό καταλήγουμε στο ίδιο συμπεράσμα: Οι προσπάθειές μας για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσίων, οι κόποι μας για την ανάπτυξη των επιχερησεών μας και η αγωνία μας για να εξασφαλίσουμε μια άνετη ζωή στις οικογένειές μας, δε συγκινούν τις τοπικές αρχές.
Σε έναν τόπο που η τουριστική κίνηση δε σταμάταει ποτέ, ο Δήμος Δίου- Ολύμπου εφαρμόζει με ευλάβεια ένα και μόνο πρόγραμμα, αυτό του αυτόματου πιλότου.
Οι αρχαιολογικοί χώροι, το βουνό των Θεών, οι πανέμορφες παραλίες μας, οι παραδοσιακοί οικισμοί και οι πολυάριθμες τουριστικές επιχειρήσεις αφήνονται στην τύχη τους και στο μεράκι των επιχειρηματιών, των υπεύθυνων πολιτών και των ευσυνείδητων τουριστών.
Μέχρι σήμερα, ο Δήμος Δίου- Ολύμπου δεν έχει παρουσιάσει ούτε καν ένα αξιόλογο πρόγραμμα για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Και τονίζω ότι μιλάω απλά για παρουσίαση, όχι για σύνθετες και δυσνόητες –για κάποιους-έννοιες, όπως η εφαρμογή. Μέχρι σήμερα, οι αρμόδιοι φορείς αδυνατούν να εκμεταλλευτούν τα αναρίθμητα πλεονεκτήματα που προσφέρει το διαδίκτυο, έναντι μηδαμινού κόστους. Τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν φυσικά η αχαρακτήριστη ιστοσελίδα του Δήμου μας και η παντελής απουσία του από τα social media.
Μέχρι σήμερα, οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν με ωράριο δημοσίου. Όποιος λοιπόν θέλει να περιηγηθεί στο Κάστρο του Πλαταμώνα ή να θαυμάσει από κοντά το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου έχει μόνο μία επιλογή: Να ξυπνήσει πρωί.
Μέχρι σήμερα, πέριξ των αρχαιολογικών χώρων, δεν έχουν δημιουργηθεί απλές και συμβατές με τον περιβάλλοντα χώρο κατασκευές για να στεγάσουν wc, αναψυκτήρια ή καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης. Εγκαταστάσεις δηλαδή που θα δένουν αρμονικά με το χωρό και θα μπορούν να αποφέρουν κέρδη στο Δήμο.
Μέχρι σήμερα, ο τρόπος με τον οποίο έχουν οριστεί οι ζώνες παραγωγικότητας, αντί να ευνοούν, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Μέχρι σήμερα, οι συμπατριώτες μας που διατηρούν επιχειρήσεις στο εξωτερικό αρκούνται μόνο στο να μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Κανείς άλλωστε, ποτέ δεν τους έχει εφοδιάσει με το απαραίτητο διαφημιστικό υλικό, μετατρέποντάς τους έτσι σε πρεσβευτές μας ανά την υφήλιο.
Μέχρι σήμερα, περίπτερα πληροφοριών για την περιοχή μας μπορεί κανείς να συναντήσει μόνο εντός των στενών πλαισίων του Δήμου Δίου- Ολύμπου. Με τον τρόπο αυτό όμως, ενημερώνεις μόνο εκείνους που σε επισκέπτονται, δε δελεάζεις όσους δεν είχαν σκεφθεί καν να σε επισκεφθούν.
Μέχρι σήμερα, η διαδημοτική συγκοινωνία παραμένει σχέδιο προς υλοποίηση. Το γεγονός αυτό δε δυσχεραίνει μόνο την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά λειτουργεί ανασταλτικά και στην προσπάθεια για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει οργανωθεί ούτε μία εκδήλωση για την ενημέρωση δημοσιογράφων και tour operators με στόχο φυσικά την παρουσίαση όλων των τουριστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας.
Μέχρι σήμερα, η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό δεν έχει βρεθεί ποτέ μεταξύ των προτεραιότητων των διοικούντων. Έτσι λοιπόν, η φήμη των προϊόντων ανωτέρας ποιότητας που παράγονται στην περιοχή δε μπορεί να εξαπλωθεί.
Σήμερα συνεπώς,
πρέπει να συνειδητοποοιήσουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε και άλλο χρόνο.
Σήμερα,
πρέπει να κατανοήσουμε ότι από τον τουρισμό έχουμε όλοι όφελος.
Σήμερα,
πρέπει να πείσουμε τους διοικούντες ότι οι επιχειρηματίες δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις απέναντί τους, αλλά και δικαιώματα. Η ανάπτυξη υποδομών και η στήριξη των επενδυτικών τους σχεδίων είναι μόνο δύο από αυτά.
Σήμερα,
πρέπει να απαιτήσουμε τη δημιουργία Τμήματος Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Α.Τ.Ε.Ι. Κατερίνης με στόχο τη δημιουργία ικανού και εξειδικευμένου προσωπικού.
Σήμερα,
πρέπει επιτέλους να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο βιολογικός καθαρισμός της περιοχής μας και να εκπονηθεί μελέτη για τη δημιουργία compact βιολογικού καθαρισμού στον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα.
Σήμερα,
πρέπει να δώσουμε στο θεσμό των Γαλάζιων Σημαίων την προσοχή που του αξίζει και να διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες για τις παραλίες μας.
Σήμερα,
πρέπει να προσφέρουμε κίνητρα στους ανθρώπους που διαθέτουν καινοτόμες ιδέες να δημιουργήσουν στον τόπο, όπου μεγάλωσαν.
Σήμερα,
πρέπει να αντιληφθούμε πως έχουμε μία και μόνη υποχρέωση προς τη νέα γενιά: Να θέσουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο!
Θεόδ. Ν. Αγοραστός
Δημότης Δίου - Ολύμπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου