Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου της "Λαϊκής Συσπείρωσης Δίου - Ολύμπου"

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας...
Χρόνια τώρα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου σε επίπεδο κρατικής και τοπικής Διοίκησης στηρίζουν και ενθαρρύνουν τον «εθελοντισμό», «τη φιλανθρωπία» και την «εταιρική ευθύνη» των επιχειρήσεων. Η στάση πληρωμών στα σχολεία από τη μεριά του κράτους οδηγεί μεθοδευμένα, από τη μια, να καλούνται γονείς να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και, από την άλλη, να βρίσκουν «πρόσφορο» έδαφος χορηγοί, κοινωφελή ιδρύματα , Μ.Κ.Ο. κ.λπ.
Το σενάριο είναι γνωστό... Αφήνουν τα σχολεία γυμνά από κάθε εξοπλισμό ή οικονομική δυνατότητα λειτουργίας, έρμαια στις ορέξεις των διαφόρων χορηγών, είτε είναι εταιρείες, φιλανθρωπικά ιδρύματα, ΜΚΟ, είτε ΝΑΤΟϊκά τσακάλια (χορηγός σε σχολεία της Κρήτης για αναλώσιμα υλικά, το ΝΑΤΟ!!!), με σκοπό να εξαφανίσουν την αποκλειστικά δική τους ευθύνη να παρέχουν δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλο το λαό.
Τέτοιες μέθοδοι στοχεύουν στο να εθιστεί ο λαός μας στην αντίληψη, ότι το δικαίωμά του στη δωρεάν παιδεία – υγεία - πρόνοια δεν είναι ευθύνη του κράτους να τους το εξασφαλίζει, αλλά ατομική, οικογενειακή ευθύνη ή ευθύνη της γειτονιάς, των εθελοντών ή των κάθε είδους «ενεργών πολιτών». Θέλουν να μας πείσουν ότι το μέλλον μας, το μέλλον του εργαζόμενου λαού, του μοναδικού παραγωγού του πλούτου σε αυτή τη χώρα, θα εξαρτάται απ’ ό,τι περισσεύει από αυτούς που ληστεύουν τον ιδρώτα μας. Θέλουν να μας πείσουν ότι είναι μονόδρομος ο δρόμος της υποταγής και της ελεημοσύνης, σπρώχνοντάς μας στη γωνία με σκυμμένο το κεφάλι να μη διεκδικούμε ούτε τα αυτονόητα: αυτά για τα οποία έχουμε φορολογηθεί και έχουμε πληρώσει.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου ξεκαθαρίζει ότι οι χορηγίες δεν εξασφαλίζουν τη σωτηρία των σχολείων αλλά είναι μέρος του σχεδίου για ακόμα πιο ταξική εκπαίδευση.
Η δημοτική αρχή Δίου-Ολύμπου, αντί να διεκδικήσει τα χρωστούμενα από την κεντρική εξουσία, αντί να συμπορευτεί με το λαό στη γραμμή της ρήξης και της ανατροπής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, «βολεύεται» πρόσκαιρα υπηρετώντας πιστά αυτή την πολιτική, «ζητιανεύει» απεγνωσμένα και για άλλους χορηγούς, «βγήκε στο παζάρι» και ψάχνει και για άλλους «μιμητές» της φιλανθρωπίας, τους οποίους παρουσιάζει ως «μεγάλους ευεργέτες».
Προχθές, το κοινωφελές ίδρυμα «Διονύση Α. Πασχάλη» υποκατέστησε το κράτος και πρόσφερε δωρεάν μαστογραφία για τις γυναίκες. Χτες, υποκατέστησε το κράτος και συνέβαλε στη συμμετοχή παιδιών σε παγκόσμιους αγώνες. Σήμερα γεμίζει τις δεξαμενές πετρελαίου σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Δίου-Ολύμπου. Αύριο, τι;

• Αλήθεια, τον επόμενο μήνα, πώς θα γεμίσουν οι δεξαμενές των σχολείων με πετρέλαιο;
• Πώς θα εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δωρεάν εκπαίδευση, όταν είναι στον αέρα η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των σχολείων και η μετακίνηση των μαθητών;
• Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα προς τη νέα γενιά από τη λογική των χορηγιών; Μήπως ότι αποτελεί κοινωνικό πρότυπο αυτός που έχει λεφτά;

Τσιμουδιά για την ταμπακιέρα... Η δεύτερη δόση επιχορήγησης των σχολείων για το 2012 -μειωμένη κατά 60% περίπου- τώρα φτάνει στα σχολεία. Η δε τρίτη δόση οδηγείται -μαζί με τους μισθούς, τις συντάξεις και το πετρέλαιο για τη θέρμανση των σχολείων- στη διάσωση του κεφαλαίου.
Θυμίζουμε, επίσης, ότι η αναζήτηση ιδίων πόρων από τις σχολικές μονάδες (από τους Συλλόγους Γονέων ή από χορηγούς) είναι επίσημη κατεύθυνση του κράτους και μάλιστα θα κρίνεται θετικά στη διαδικασία της αξιολόγησης που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας. Αξιολόγηση που αρχικά θα είναι εσωτερική και στη συνέχεια εξωτερική, δηλαδή το εκπαιδευτικό έργο θα αξιολογείται από τους χορηγούς(!!!), αλλά και τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών θα καθορίζονται από αυτούς!!!
Το επόμενο στάδιο, μετά τους χορηγούς, θα είναι να ζητήσουν από τους γονείς να πληρώσουν όχι μόνο για θέρμανση, αλλά και για βιβλία και δίδακτρα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου καλεί τα λαϊκά στρώματα :
• να απορρίψουν συνολικά τη λογική των χορηγιών που καλλιεργεί το κράτος σε συνεργασία με τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Είναι πρόκληση και κοροϊδία να μας πετάνε στα μούτρα ένα ξεροκόμματο, αυτοί που μας στερούν τα δικαιώματά μας στη δουλειά, τη μόρφωση, τη ζωή!
• να αντισταθούν στην «εύκολη λύση» των χορηγών-σωτήρων που υποκαθιστά την ευθύνη της πολιτείας και συνιστούν δούρειο ίππο για την άλωση της δημόσιας εκπαίδευσης από τους ιδιώτες επιχειρηματίες.
• να εντείνουν την πάλη τους ώστε να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους, και από κοινού οι σύλλογοι γονέων, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να απαιτήσουν από το κράτος την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων, σύγχρονων υποδομών για τη λειτουργία των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου

Η Δημοτική Σύμβουλος

Κατερίνα Κουρίτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου