Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Βουλευτές σε απόγνωση - Του Άρη Ραβανού από το ΒΗΜΑ

Ο κ. Σαμαράς αναγνωρίζει ότι πρέπει να περάσει από τις συμπληγάδες της Βουλής και της κοινωνίας
Το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι αρκετά περίεργο και θυμίζει τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν στο παρασκήνιο κυριαρχούσαν οι υπόγειες διεργασίες που εξελίχθηκαν σε «ανταρσία» κατά την ψηφοφορία για το δεύτερο μνημόνιο. Οι βουλευτές της ΝΔ παρακολουθούν αμήχανοι τη συζήτηση για το νέο σκληρό πακέτο των μέτρων που ετοιμάζεται, ενώ την ατμόσφαιρα επιβάρυναν αρκετά και οι αποκαλύψεις για τις λίστες του ΣΔΟΕ με τους πολιτικούς και οι παλινωδίες με τη λίστα Λαγκάρντ. Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο είναι ήρεμοι, δεν ανησυχούν για διαρροές κατά την ημέρα της ψηφοφορίας και απαξιώνουν τις πληροφορίες και τις παρασκηνιακές συζητήσεις για επικείμενη αντίδραση.
Περισσότερο τρομάζει τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά η κοινωνική οργή, το αρνητικό περιβάλλον που διαμορφώνεται και η δημιουργία, με τη βοήθεια - όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες - πολιτικών σχηματισμών, συνθηκών πολιτικής αποσταθεροποίησης.
Η πρόσφατη βίαιη εισβολή απεργών στο Πεντάγωνο ανησύχησε το πρωθυπουργικό σύστημα και σήμανε κόκκινος συναγερμός για τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται. Ηδη μεθαύριο, εν όψει της επίσκεψης στην Αθήνα της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, θα κληθεί η ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση.
Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία συντελούνται δραματικές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, οι βουλευτές της ΝΔ πυκνώνουν τις επαφές τους, και αναλύουν την κατάσταση, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα σκληρά μέτρα, ενώ μαζί τους συμφωνούν και αρκετοί υπουργοί, που όμως αντιτάσσουν το επιχείρημα του Μαξίμου ότι «προέχει να σωθεί η χώρα και να παραμείνει στο ευρώ».
Τα μηνύματα που λαμβάνουν από τους ψηφοφόρους τους αλλά και από συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ είναι ιδιαίτερα αρνητικά. Το πιο ανησυχητικό για τους ίδιους είναι η συσσωρευμένη οργή των ψηφοφόρων για το δικομματικό σύστημα, αλλά και η απομάκρυνση μεγάλου τμήματος της κομματικής βάσης, από τον μεσαίο χώρο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την άκρα Δεξιά.
Δεν είναι τυχαίο ότι εν μέσω των νέων πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, και με δεδομένο ότι ο μεσαίος χώρος που αποτελείται από μετριοπαθείς και πραγματιστές ψηφοφόρους βρίσκεται πλέον κυριολεκτικά στον αέρα, συζητείται στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας της ΝΔ μια πιθανή ενσωμάτωση κεντρικών στελεχών του… «συστημικού» ΠαΣοΚ, όπως λένε χαρακτηριστικά.
Στο νεοδημοκρατικό ακροατήριο κυρίαρχη είναι η άποψη ότι η ΝΔ αθέτησε τις προεκλογικές υποσχέσεις με συνέπεια η οργή να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Ακόμη και στους πιο πραγματιστές δεν φαίνεται ότι υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική, ενώ αρκετοί διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση πως σύρεται πίσω από τις εξελίξεις και την τρόικα.
Το πιο σημαντικό πρόβλημα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες είναι η παρουσία της Χρυσής Αυγής που δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς σε κρίσιμα θέματα για τους συντηρητικούς ψηφοφόρους (π.χ. λαθρομετανάστευση, εγκληματικότητα, εθνικά θέματα κ.ά.) η ΝΔ αφήνει πεδίο στην Ακροδεξιά. Ακόμη και ο κ. Σαμαράς το παραδέχεται δημόσια πλέον, όπως ομολόγησε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» που δημοσιεύθηκε προχθές: «Αυτό το φασιστικό κόμμα εμφανίζεται σήμερα στις δημοσκοπήσεις ως η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, με ανοδική τάση».
Αυτή την περίοδο οι βουλευτές είναι πολύ δύσκολο να πείσουν τους ψηφοφόρους για την αναγκαιότητα στήριξης των μέτρων, διότι έχει χαθεί, όπως λένε, το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης, με το θέμα των λιστών και τον χορό των δισεκατομμυρίων.
«Η κοινωνία βράζει. Μερικές φορές και δίκαια. Αλλά εμείς πρέπει να πούμε την αλήθεια» είναι μια από τις φράσεις των βουλευτών, ενώ άλλοι λένε: «Η περίοδος χάριτος τελείωσε. Ο κόσμος δεν μαζεύεται με τίποτε».
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο προσπαθούν να παραμείνουν ψύχραιμοι και επιμένουν ότι δεν θα υπάρξουν πολλές διαφοροποιήσεις και ευελπιστούν να λειτουργήσει ο έλεγχος, το πολιτικό μασάζ και οι προληπτικές κινήσεις των κομματικών στελεχών.
Υπάρχει ωστόσο μια ομάδα βουλευτών που δεν μπορεί να ελεγχθεί, στην οποία ανήκουν - αν και δεν έχουν ευθεία γραμμή και κοινές επιδιώξεις - π.χ. οι κκ. Ν. Κακλαμάνης, Ι. Μιχελάκης (υπερασπίζεται πλήρως τις προεκλογικές θέσεις της ΝΔ με ένταση), Κ. Γκιουλέκας, Γ. Βλάχος, Γ. Κασαπίδης, Αλ. Κοντός, Κ. Κουκοδήμος, Α. Κουτσούμπας, Γ. Κωνσταντόπουλος, Ν. Σταυρογιάννης κ.ά.
Οι ζυμώσεις είναι πολλές και προ ημερών βουλευτές, πιάνοντας τον σφυγμό της κοινωνίας και μη αντέχοντας άλλο την πίεση που ασκείται από τη βάση, ζήτησαν με ερώτησή τους - την πρωτοβουλία την είχε ο κ. Ι. Τζαμτζής - στον υπουργό Οικονομικών να επιβληθεί φορολογία 1% επί των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου, ώστε να μη χρειαστεί να κοπούν ούτε να μειωθούν περαιτέρω οι χαμηλές συντάξεις ή να καταργηθούν πολυτεκνικά επιδόματα.
Αλλη ομάδα νεοεκλεγέντων βουλευτών συναντήθηκε σε ταβέρνα κοντά στη Ρηγίλλης, στα παλαιά γραφεία της ΝΔ και, μεταξύ άλλων, συζήτησαν την προοπτική να συγκεντρώσουν υπογραφές για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου