Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Έκλεψε τις εντυπώσεις το « 1ο Φεστιβάλ Πιερικών Οινογεύσεων» που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

Μεγάλη ήταν η επιτυχία του « 1ου Φεστιβάλ Πιερικών Οινογεύσεων» που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012, στην αίθουσα ΄΄ΕΚΑΒΗ΄΄ στην Κατερίνη, προκειμένου να αναδείξει και να προωθήσει τα εξαιρετικά αρώματα και τις σπάνιες γεύσεις των τοπικών οίνων της Πιερίας. 

Η εκδήλωση απέσπασε τα εύσημα των επισκεπτών τόσο από την άρτια οργάνωση όσο από την πρωτοτυπία και τη μοναδικότητα του θέματος. Οινοπαραγωγοί της Πιερίας παρουσίασαν στο κοινό εξαιρετικούς τοπικούς οίνους παρέχοντας ταυτόχρονα χρήσιμες πληροφορίες για τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των κρασιών και τους γαστρονομικούς τους συνδυασμούς. 

Οι οινόφιλοι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικές ποικιλίες της εύφορης Πιερικής γης και να απολαύσουν νόστιμα εδέσματα που επιμελήθηκαν chef που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. 

Οι επισκέπτες γεύτηκαν τα αρώματα του μυθικού Ολύμπου μέσα από ένα ποτήρι κρασί και γνώρισαν τους ανθρώπους που τα παράγουν. Το « 1ο Φεστιβάλ Πιερικών Οινογεύσεων» ξεκινά σαν ένα αφιέρωμα στην τοπική παραγωγή, ενισχύοντας την προσπάθεια της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας να προβάλει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητα των τοπικών οίνων. 

Η εκδήλωση αποτέλεσε μια άμεση προσπάθεια να φέρει το Πιερικό κρασί πιο κοντά σε καταναλωτές και εμπόρους. Το κρασί της Πιερίας από Τοπικός Οίνος θα κυκλοφορεί πλέον με ταυτότητα, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το χαρακτηρίζει ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.). Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα για το παραγόμενο προϊόν, καθώς το αναβαθμίζει και το προωθεί στις αγορές υπό καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού. 

Η σημαντική βελτίωση της ποιότητας των κρασιών, η ανάδειξη της προσωπικότητας τους, η προσπάθειά τους να ξεχωρίσουν καταθέτοντας μια ιδιαίτερη ταυτότητα, συνηγορούν στο να μπορούν τα τοπικά κρασιά να σταθούν επάξια σε μια ανταγωνιστική αγορά. 

Στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, που περιλαμβάνεται η ανάδειξη της ταυτότητας των οίνων που παράγονται στην Πιερία, μέσα από δράσεις γευσιγνωσίας και άλλες προωθητικές ενέργειες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου. 

 «Σε κάθε γουλιά ΄΄καθρεφτίζεται΄΄ η φύση, η ιστορία, ο πολιτισμός του τόπου, οι ρίζες μας. Στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας είναι η προβολή της ιδιαίτερης ταυτότητας του τόπου, με το μυθικό Όλυμπο, τα κατάφυτα Πιέρια και το γόνιμο κάμπο ιδανικό να παράγει ποιοτικά αγροτικά προϊόντα» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. Πρόσθεσε, ότι σκοπός του « Φεστιβάλ Πιερικών Οινογεύσεων» είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας, της τοπικής αγροτικής παραγωγής και η ενθάρρυνση τοπικών επιχειρηματικών διεπαγγελματικών συνεργασιών. 

 «Η πεποίθησή μου είναι ότι το Πιερικό κρασί αξίζει να έχει αναγνώριση στην αγορά του οίνου και γι΄αυτό το σκοπό θα συστρατευθούμε όλοι. Είναι αξιοσημείωτο, ότι ήδη δύο τοπικοί μας οίνοι έχουν βραβευτεί» τόνισε η Σοφία Μαυρίδου, που ευχήθηκε η εν λόγω εκδήλωση να αποτελέσει το εφαλτήριο για την εγκαθίδρυση μιας διοργάνωσης που θα γίνει θεσμός με την υπογραφή της Πιερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου