Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Πόσο δύσκολο είναι να φτιάξουμε μόνοι μας λαγάνες;

Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και θα δείτε πόσο εύκολα γίνονται. Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα σταματήσετε να τις φτιάχνετε σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Υλικά
• 750 γραμμ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 1 κ.σ. αλάτι
• 1 κ.γλ. ζάχαρη
• 1/2 φλ. τσαγ. Ελαιόλαδο
• 1 φλ. τσαγιού κρασί γλυκό (Σάμου ή Λήμνου)
• 1 κ.γλ. γλυκάνισο
• 2 κ.σ. σουσάμι
• 1 ποτήρι νερό χλιαρό

Εκτέλεση
Βράζουμε το γλυκάνισο με το νερό για 4 με 5 λεπτά, σουρώνουμε και αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Πετάμε το γλυκάνισο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη.

Πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη, κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και λίγο λίγο να προσθέτουμε το χλιαρό νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι και να ξεκολλάει απ' τα τοιχώματα της λεκάνης.

Τέλος πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε δυνατά για 5 με 6 λεπτά. Τη βάζουμε στη λεκάνη. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε ν' ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45΄ με 1 ώρα.

Αφού διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Δίνουμε στα δύο ζυμάρια σχήμα λαγάνας με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο. Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κάνει βαθουλώματα. Ξανασκεπάζουμε τις λαγάνες και τις αφήνουμε να σταθούν για 20΄, ν' ανέβουν λίγο.

Τέλος τις ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου