Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Το πρόβλημα της καρπόδεσης αποζημιώνεται μέσω Π.Σ.Ε.Α.

Επικοινωνία και ενημέρωση του Βουλευτή Πιερίας κ. Θανάση Παπαγεωργίου από τον ΕΛΓΑ για αποζημίωση των παραγωγών των δεντροκαλλιεργειών του Νομού Πιερίας που έχουν μειωμένη καρπόδεση λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.


Ο κ. Παπαγεωργίου επικοινώνησε με την ηγεσία του Ε.Λ.Γ.Α. και ζήτησε να ενημερωθεί πως μπορεί να υπάρξει αποζημίωση στο εκτεταμένο πρόβλημα της καρπόδεσης των οπωροφόρων δέντρων στην Πιερία και το οποίο οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες, στις συχνές βροχοπτώσεις και την μικρής διάρκειας ηλιοφάνεια κατά την περίοδο ανθοφορίας.

Σε πολλές δεντροκαλλιέργειες (κερασιές, βερικοκιές, ακτινίδια ροδακινιές, μηλιές κ.α) της Πιερίας έχει διαπιστωθεί ιδιαίτερο μεγάλο πρόβλημα στην καρπόδεση και οι αγρότες -δενδροκαλλιεργητές ήδη διατυπώνουν φόβους για μεγάλη μείωση της παραγωγής τους, η οποία δεν θα επαρκέσει να καλύψει ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα.

Στο ερώτημα του κ. Παπαγεωργίου απάντησε  η διοίκηση του Ε.Λ.Γ.Α. πως αν και αυτή η ζημία δεν καλύπτεται από τον Ε.Λ.Γ.Α. επειδή το πρόβλημα είναι πράγματι σοβαρό και έχει διαπιστωθεί από τον Οργανισμό, υπάρχει σκέψη και κατεύθυνση να αποζημιωθούν οι αγρότες για το πρόβλημα της μειωμένης καρπόδεσης από κονδύλια Π.Σ.Ε.Α.

Όπως διαβεβαίωσε τον κ. Παπαγεωργίου η Διοίκηση του Ε.Λ.Γ.Α., όταν οριστικοποιηθεί και εγκριθεί η σχετική απόφαση αποζημίωσης μέσω Π.Σ.Ε.Α. θα δοθεί στην δημοσιότητα  σχετική ανακοίνωση και θα ενημερωθούν οι αγρότες για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί ώστε να προβούν σε σχετικές δηλώσεις ζημιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου