Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011

Θ. Παπαγεωργίου: «Αίτημα όλων, η ελεύθερη, η σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού και της αγοράς στη χώρα μας»

Την πλημμελή λειτουργία της ελληνικής αγοράς, τα διαρθρωτικά προβλήματα και την έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού, επισημαίνει, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν Πιερίας Θ. Παπαγεωργίου, ως εισηγητής της πλειοψηφίας, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: «Προστασία Ελεύθερου Ανταγωνισμού».
Ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει πως είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας της αγοράς και η καθιέρωση ενός νέου πλαισίου λειτουργίας για να απελευθερωθούν οι δυνάμεις, να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και οι ορθοί κανόνες προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας. Το νέο αυτό πλαίσιο, οι νέοι κανόνες για τον υγιή ανταγωνισμό, καθιερώνονται με το νομοσχέδιο για την προστασία του ελευθέρου ανταγωνισμού.
Συγκεκριμένα είπε ο κ. Παπαγεωργίου:  
     «Είναι γνωστό ότι η αγορά στη χώρα μας πάσχει από μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα, ενώ υπάρχει έλλειψη λειτουργίας του σωστού και ελεύθερου ανταγωνισμού. Εν πολλοίς, θα έλεγα ότι η αγορά στη χώρα μας, δυστυχώς, λειτουργεί πλημμελώς, λειτουργεί ατελώς και δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, όπως επιτάσσουν οι σύγχρονες ανάγκες και οι συνθήκες της κοινωνίας και της οικονομίας.
Αψευδής μάρτυρας αυτής της λειτουργίας χρόνια τώρα και κοινή πεποίθηση και συνείδηση όλων μας είναι οι εναρμονισμένες πρακτικές που τις έχουμε λίγο-πολύ διαπιστώσει και διακριβώσει, είναι η λειτουργία  των καρτέλς, είναι η λειτουργία των ενδοομιλικών συμφωνιών, είναι οι κρυφές συμφωνίες μεταξύ εταιρειών, η ολιγοπώληση, η μονοπώληση της αγοράς, αλλά και η λειτουργία των μονοψωνίων. Είναι μία κατάσταση νοσηρή, που δεν επιτρέπει –όπως προείπα- τη σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού.
Όλα αυτά τα φαινόμενα προφανώς δεν αφήνουν να λειτουργήσει η αγορά και ο ανταγωνισμός επ’ ωφελεία της οικονομίας, της κοινωνίας και των πολιτών. Έτσι, αναπτύσσονται συνθήκες κερδοσκοπίας, αισχροκέρδειας, συνθήκες που στο τέλος απολήγουν σε βάρος των πολιτών και της κοινωνίας. Καθηλώνονται οι παραγωγικές δυνάμεις, καθηλώνονται επιχειρήσεις και κλάδοι από έλλειψη οξυγόνου. Γίνεται μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίων σε βάρος της οικονομίας.
Αυτή λίγο - πολύ είναι η κατάσταση η οποία κάνει επιτακτική, κατά τη γνώμη μου, την ανάγκη καθιέρωσης ενός νέου πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, την αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, για να απελευθερωθούν οι δυνάμεις και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, να λειτουργήσουν ορθοί κανόνες στον τομέα της αγοράς.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, «Προστασία Ελεύθερου Ανταγωνισμού», προσπαθεί με καθολικό και γενικό τρόπο να κάνει παρέμβαση στην αγορά για να απαντήσει σε αυτό που είναι αίτημα όλων, είναι αίτημα της περιόδου, δηλαδή, η ελεύθερη, σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού και της αγοράς στη χώρα μας.
Πιστεύω ότι θα αποφύγουμε αυτά τα οποία ήταν διαχρονικά προβλήματα, δηλαδή υποθέσεις και έρευνες οι οποίες λίμναζαν όλα αυτά τα χρόνια. Ποτέ δεν απεδίδετο στην ουσία δίκαιο, ποτέ δεν τιμωρούνταν οι παραβάτες, ποτέ δεν είχαμε θεραπευτική παρέμβαση σε περιπτώσεις εναρμονισμένων πρακτικών, σε περιπτώσεις καρτελοποίησης της αγοράς. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι με αυτό το νομοσχέδιο, με αυτό το εγχείρημα θα γίνει ένα καινούριο ξεκίνημα».

1 σχόλιο:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή