Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού

Από την ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Πιερίας Θ. Παπαγεωργίου, εισηγητή της πλειοψηφίας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: «Προστασία Ελεύθερου Ανταγωνισμού».

Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε την σημαντικότητα του νομοσχεδίου την προσπάθεια καθολικής προσέγγισης της λειτουργίας της αγοράς και την καθιέρωση νέου πλαισίου λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού σ αυτήν.
Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργίου στην ομιλία του στη Βουλή, την Τρίτη 5 Απριλίου 2011, είπε: 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε ένα σπουδαίο νομοσχέδιο, που αφορά τη διάρθρωση, τη δομή και τη λειτουργία ενός μεγάλου τομέα της οικονομίας.
Κατά τη γνώμη μου, είναι ένα πάρα πολύ καλό νομοσχέδιο, ανταποκρίνεται απόλυτα στις συνθήκες, στις σύγχρονες απαιτήσεις και τις ανάγκες και αυτό τεκμαίρεται από τρία σημεία:
Πρώτον, είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία προσπάθεια καθολικής προσέγγισης της λειτουργίας της αγοράς γι’ αυτό η πρόταση νόμου της Κυβέρνησης έχει ένα χαρακτήρα καθολικής παρέμβασης στην αγορά, δεδομένου ότι στο παρελθόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχαμε περίπου δεκατρείς παρεμβάσεις για αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, οι οποίες απεδείχθησαν ατελέσφορες, οι οποίες στην πράξη απεδείχθησαν ότι ήταν «μερεμέτια», ενώ δεν απάλειφαν λίγο-πολύ αυτούς τους κινδύνους που περιέγραψα. Κατ’ αυτήν την έννοια, η συνολική λύση που προτείνεται με αυτό το νομοσχέδιο για την καθιέρωση πλαισίου λειτουργίας της αγοράς είναι σωστή.
Δεύτερον, ενσωματώσει όλη την προηγούμενη εμπειρία από τη χώρα μας, τον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και τη διεθνή πραγματικότητα.
Τρίτο και σοβαρό, είναι ότι ενσωματώνει όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Έτσι, θεωρώ ότι καθίσταται αυτό το νομοσχέδιο με βάση την ενσωμάτωση της εμπειρίας, της λογικής και των νομοθετημάτων της Ευρωπαϊκής Ζώνης γενικότερα, ένα πολύ καλό νομοσχέδιο.
Βασίζεται δε ουσιαστικά σε πέντε άξονες:
Ο πρώτος άξονας αφορά στη θεσμική θωράκιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της με την αλλαγή του τρόπου διορισμού –διορίζεται πλέον από την Βουλή- την αύξηση της θητείας, την καθιέρωση της λογοδοσίας και τη διεύρυνση των ασυμβιβάστων στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου
Ο δεύτερος άξονας αφορά την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τον καθορισμό στρατηγικών στόχων και την παροχή δυνατότητας και προτεραιοτήτων για εξέταση υποθέσεων με βάση το δημόσιο συμφέρον και την καθιέρωση συγκεκριμένων κριτηρίων, αφού καθιερώνονται εν τοις πράγμασι συγκεκριμένα κριτήρια.
Το τρίτο σημείο είναι ότι δίδει τη δυνατότητα επέμβασης στην Επιτροπή για άρση ρυθμιστικών εμποδίων που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό με την υιοθέτηση κλαδικών ερευνών και τη γνωμοδότηση στα σχέδια νόμου.
Το τέταρτο σημείο είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των προβλεπομένων κυρώσεων με αύξηση και θέσπιση νέων.
Και το πέμπτο είναι η εναρμόνιση των διατάξεων με τα ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας της Επιτροπής. Ειδικότερα, καταργείται η διάταξη του ν. 703/77 που προβλέπει τη γνωστοποίηση των λεγόμενων «μικρών συγκεντρώσεων» για λόγους χαρτογράφησης και, επίσης, την υποχρέωση γνωστοποίησης συμπράξεων σε πλήρη εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου