Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Βαρύ κλίμα στο Eurogroup για τον Γιάννη Στουρνάρα

Με βαρύ πρόγραμμα συνέρχεται αύριο, Δευτέρα 9 Ιουλίου, το Eurogroup, χωρίς ωστόσο δεν αναμένονται άμεσες αποφάσεις, λόγω των διαφωνιών που έχουν προκύψει μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης, παρά τις πιέσεις που ασκούν οι αγορές. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας, στη βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες, στο αίτημα της Κύπρου για υπαγωγή στο μηχανισμό στήριξης, καθώς και σε ζητήματα εποπτείας των Ευρωπαϊκών τραπεζών και χρήσης κεφαλαίων από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την παροχή βοήθειας στον ισπανικό τραπεζικό κλάδο, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η έκθεση της τρόικα.

Κατά την συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας κατέστησαν σαφές στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί θέμα αλλαγής του Μνημονίου ή παράταση του προγράμματος κατά δυο χρόνια. Επιπλέον, συνέστησαν στον κ. Στουρνάρα να προετοιμάσει ένα σχέδιο μείωσης του ελλείμματος κάτω απο το 3% του ΑΕΠ έως το 2016, με συγκεκριμένα μέτρα. Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Στουρνάρας δεν αναμένεται να θέσει θέμα τροποποιήσεων στο ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τη σύνοδο του Eurogroup, ενώ πιθανότατα θα περιοριστεί στην αναγνώριση των αποκλίσεων και θα δεσμευτεί για ένα νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αλλαγών.

Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ FM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου