Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Έγκλημα ολυμπιακών διαστάσεων στον Ολυμπο

Σε βάρος του τουρισμού και της προβολής της χώρας - Τραγική η απουσία οργανωμένης τουριστικής προβολής του βουνού των Θεών στο εξωτερικό

Του Γιώργου Χρηστίδη
"Ποιο βουνό είναι αυτό που φαίνεται εκεί απέναντι;", με ρώτησε συνάδελφος του BBC που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγο καιρό για τις εκλογές, καθώς πίναμε καφέ στη Λεωφόρο Νίκης. "Ο Όλυμπος", της απάντησα. "Ο γνωστός; Ο Όλυμπος των θεών της αρχαίας Ελλάδας;", επανήλθε με ύφος που πρόδιδε απορία και θαυμασμό μαζί. "Ναι, αυτός ο Όλυμπος, ο γνωστός!", της απάντησα. "Δεν είχα ιδέα ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται τόσο κοντά στον Όλυμπο. Φαντάζομαι το εκμεταλλεύεστε δεόντως τουριστικά, ε;", ήρθε η τρίτη ερώτηση, την οποία ήταν η σειρά μου να αντιμετωπίσω με απορία.

Γιατί, ως γνωστόν, για τους αρμόδιους και αναρμόδιους της χώρας, τουριστική Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα, η Κρήτη, η Μύκονος και γενικώς τα νησιά. Ο Όλυμπος ποτέ δεν προβλήθηκε όπως θα έπρεπε προς τα έξω, κι ας αποτελεί κατά πολλούς το δεύτερο σημαντικότερο μνημείο της χώρας μετά την Ακρόπολη.

Αν πληκτρολογήσετε "vacation Mount Olympus" ("διακοπές στο όρος Όλυμπος") στο Google, τα πρώτα αποτελέσματα που θα σας δώσει η μηχανή αναζήτησης αφορούν ένα τουριστικό συγκρότημα με πισίνες και άλλες δραστηριότητες στο... Wisconsin των ΗΠΑ! Κι όλα αυτά ενώ με σωστή προβολή και ανάπτυξη, ο Όλυμπος θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Όμως η Ελλάδα αρνείται για πεισματικά να ρίξει στην τουριστική αγορά ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της.

Θεϊκός συνδυασμός: Θεσσαλονίκη, Όλυμπος, Χαλκιδική

Θυμάμαι πριν από δύο χρόνια, όταν ένας άλλος συνάδελφος από τη Μάλτα, μου είχε πει ότι οι γονείς του είχαν κάνει διακοπές το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη. "Υπάρχει ένα εξειδικευμένο πρακτορείο στη Μάλτα, που διαθέτει πακέτο που περιλαμβάνει το τρίπτυχο Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Όλυμπος. Πέρασαν υπέροχα!", μου είχε πει, εξηγώντας ότι η Θεσσαλονίκη προβάλλεται στο πακέτο ως πόλη με μεγάλη ιστορία και εξίσου καλή αγορά και νυχτερινή ζωή, η Χαλκιδική ως εξαιρετικός προορισμός για τα απαραίτητα μπάνια, και ο Όλυμπος ως ορεινός προορισμός με τεράστιο φυσικό πλούτο και φυσικά ακόμα "βαρύτερο" όνομα.

"Ο Όλυμπος και η Πιερία πράγματι δεν έχουν τύχει της δέουσας τουριστικής προβολής στο εξωτερικό. Ο κύριος όγκος των επισκεπτών της περιοχής - πέρυσι οι αφίξεις αλλοδαπών έφτασαν τις 320.000 - είναι από τις βαλκανικές χώρες, ακριβώς διότι μας γνωρίζουν εδώ και χρόνια", λέει η κ. Αφροδίτη Λέινα (φωτ.), πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας. "Έχουμε εδώ έναν απίστευτο συνδυασμό θάλασσας και βουνού, και μάλιστα όχι ενός οποιουδήποτε βουνού, αλλά ενός μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς. Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε", λέει η ίδια.

Η Ριβιέρα της Πιερίας!
Οι φορείς της περιοχής, αναγνωρίζοντας το έλλειμμα προβολής, ετοιμάζονται να συστήσουν φορέα τουριστικής προβολής, ενώ κεντρικό σύνθημα της προβολής στο εξωτερικό θα είναι το "Όλυμπος - Ριβιέρα - Πιερία". Παράλληλα, η ένωση ξενοδόχων θα ανεβάσει στο διαδίκτυο μέσα στην εβδομάδα τη νέα της ιστοσελίδα, η οποία θα λειτουργεί ως κόμβος πληροφόρησης των επίδοξων επισκεπτών της περιοχής. "Δεν είναι δυνατόν στην αναζήτηση που αναφέρατε στο Google να μην εμφανίζεται πρώτη η περιοχή μας", λέει η κ. Λέινα.

Βιολογικός λιμνάζει από το 2000
Από την άλλη μεριά βέβαια, δεν είναι μόνο θέμα έλλειψης διαφήμισης και τουριστικής προβολής. Δικαούται άραγε η Ελλάδα να κάνει μεγαλόπνοα σχέδια τουριστικής ανάπτυξης, όταν δεν μπορεί να επιλύσει βασικά προβλήματα, τα οποία σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο είναι ανύπαρκτα, και δεν μπορεί να φροντίσει καν για στοιχειώδεις υποδομές και υπηρεσίες;

Θέλετε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα; Στην περιοχή της νότιας Πιερίας, ακόμα δεν έχει λυθεί το θέμα της διαχείρισης των λυμάτων, παρότι το έργο του βιολογικού καθαρισμού, ύψους 3 εκατ. ευρώ, έχει ολοκληρωθεί από το έτος... 2000 στη Λεπτοκαρυά! Με αποτέλεσμα τα λύματα της περιοχής να εξυπηρετούνται από βόθρους και να εξακολουθούν να καταλήγουν σε ένα ρέμα (φωτ.) στους πρόποδες του βουνού (όπως μπορείτε να δείτε στο σχετικό βίντεο παρακάτω, σε "ξενάγηση" που μας έκανε ο Ηλίας Τσολακίδης, εκ των ιδρυτών της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Νομού Πιερίας και εκ των εμπνευστών του "κινήματος της πατάτας).

"Πονεμένη ιστορία το έργο του βιολογικού", παραδέχεται ο εκτελών χρέη δημάρχου Λιτοχώρου, αντιδήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης. "Θυμίζει το γιοφύρι της Άρτας. Είναι έτοιμος από το 2000, όμως ποτέ δεν δούλεψε!". Η ιστορία του έργου αποτελεί μικρογραφία των κακοδαιμονιών που έφτασαν τη χώρα εκεί που την έφτασαν: γραφειοκρατία, έλλειψη σχεδιασμού και πόρων, μετάθεση ευθυνών. "Το πρόβλημα προέκυψε σε σχέση με τη διαδρομή του αγωγού που θα μετέφερε τα λύματα από το Λιτόχωρο στον βιολογικό. Λόγω εμπλοκής με την αρχαιολογική υπηρεσία, αλλά και ενδεχομένως κάποιων συμφερόντων που δεν ήθελαν τη λειτουργία του [σημείωση συντάκτη: δηλαδή των κατοίκων που αντιδρούν στη δυσοσμία που υποτίθεται ότι αναδύει ο βιολογικός], τελικά χρειάστηκαν εννιά χρόνια για να γίνει ο αγωγός. Επειδή όμως είχε μείνει ανενεργός ο βιολογικός επί τόσα χρόνια, δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Για να καταλάβετε, μέχρι και πλατάνια είχαν φυτρώσει εκεί. Το 2010 ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης, εμείς αναθέσαμε ως νέα διοίκηση από το 2011 σε υπεργολάβους έργα στεγανοποίησης, όμως τα προβλήματα τελειωμό δεν είχαν", λέει ο κ. Φαρμάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ίσως δοθεί αισίως τέλος σε αυτή την απίθανη ιστορία μέσα στο καλοκαίρι. "Θα κάνουμε μία νέα δοκιμή του την ερχόμενη εβδομάδα, και ελπίζω να πάνε όλα καλά, ώστε να τεθεί σε λειτουργία ο βιολογικός στα μέσα Ιουλίου. Μεγάλη κουβέντα δεν θέλω να πω όμως, γιατί μπορεί πάλι να βγουν προβλήματα".

Το έργο υποτίθεται ότι αφορούσε τους πρώην δήμους Ανατολικού Ολύμπου και Λιτοχώρου (δηλαδή το Λιτόχωρο, τη Λεπτοκαρυά, τον Πλαταμώνα, τη Σκοτίνα, τον Άγιο Παντελεήμονα και την Πλάκα Λιτοχώρου), όμως ακόμα κι αν όλα πάνε καλά και λειτουργήσει, θα καλύπτει μόνο το Λιτόχωρο, διότι οι αγωγοί που θα μετέφεραν τα λύματα από τη σημερινή δημοτική ενότητα Ανατολικού Ολύμπου προς τον βιολογικό καθαρισμό Νότιας Πιερίας δεν υπάρχουν... 

Πηγή: UNITED REPORTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου