Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012

Αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ η Κύπρος

Με λιτή τελετή, που οργανώνει αύριο το πρωί ο δήμος Λευκωσίας θα σηματοδοτηθεί η ανάληψη, για πρώτη φορά από την Κύπρο, της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει παρουσία του δημοτικού συμβουλίου, πρεσβευτών και προξένων των κρατών-μελών της ΕΕ. Ο δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, θα καλωσορίσει τους εκπροσώπους των κρατών-μελών και ακολούθως η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, θα χαιρετίσει την εκδήλωση. Στη συνέχεια, μαθητές δημοτικών σχολείων Λευκωσίας θα μεταφέρουν τις σημαίες των χωρών-μελών της ΕΕ και θα τις τοποθετήσουν στους ειδικούς χώρους στον προμαχώνα Νταβίλα, επί του Ενετικού τείχους της Λευκωσίας, όπου θα παραμείνουν μέχρι την λήξη της Κυπριακής προεδρίας στο τέλος του ερχομένου Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι ο πρώτος ξένος επίσημος επί Κυπριακής προεδρίας, που θα φθάσει στην Λευκωσία, αύριο το απόγευμα. Ο Έλληνας υπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Χριστόφια και θα έχει συνομιλίες με την ομόλογο του Ερατώ Μαρκουλλή. Επίσης, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Στις 4 Ιουλίου ο πρόεδρος Χριστόφιας θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της Κυπριακής προεδρίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώ την επομένη θα γίνει στο αρχαίο θέατρο του Κουρίου, η επίσημη τελετή έναρξης της Κυπριακής προεδρίας. Παρόντες θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΕ, το Κολέγιο των Επιτρόπων, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και οι πρωθυπουργοί της Δανίας και Πολωνίας.
Η Κυπριακή προεδρία έχει θέσει τέσσερις βασικές προτεραιότητες για μια Ευρώπη, «πιο αποτελεσματική και βιώσιμη, με πιο αποδοτική οικονομία, βασισμένη στην ανάπτυξη, μια Ευρώπη, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της, με αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή και μια Ευρώπη πιο κοντά στους γείτονες της».
Στο πλαίσιο αυτό τα βασικά θέματα της Κυπριακής προεδρίας είναι οι διαπραγματεύσεις του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2014 – 2020. Η προεδρία θα εργαστεί για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποδοτικού προϋπολογισμού, ο οποίος θα στηρίζει την ανάπτυξη και θα ενισχύει τις ευκαιρίες απασχόλησης.
Η προσέγγιση που χρειάζεται για ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, τονίζεται από κυπριακής πλευράς, πρέπει να περιλαμβάνει τόσο μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, όσο και μέτρα για βιώσιμη και οικονομική ανάπτυξη.
Ύψιστης σημασίας θεωρείται η ενίσχυση του κανονιστικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, μέσω της εφαρμογής μέτρων για περισσότερη διαφάνεια στην αγορά, προστασία των καταναλωτών και των επενδυτών και αποτελεσματικής διαχείρισης των χρηματοπιστωτικών κρίσεων.
Επιπρόσθετα, ένας από τους κύριους στόχους της Προεδρίας είναι η δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012, με την ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών – μελών για την προστασία των δικαιωμάτων όσων έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου