Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Σε αφανισμό οδηγούνται τα Φωτοβολταϊκά

Από τους UNITED REPORTERS:
Ανοικτή επιστολή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών.
Στον αφανισμό θα οδηγήσουν, τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τον τομέα των φωτοβολταϊκών, έναν από τους ελάχιστους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που παρουσίαζε ανάπτυξη, χωρίς ταυτόχρονα να αντιμετωπίζουν στη βάση του το έλλειμμα του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΛΑΓΗΕ)" επισημαίνει σε ανοικτή επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών.

Όπως σημειώνει: πρόκειται για τη δημιουργία του πλέον ακατάλληλου κλίματος για οποιαδήποτε επένδυση είτε αφορά ξένους είτε αφορά εγχώριους επενδυτές "καθώς φαίνεται σαν να αγνοείται η στοιχειώδης προϋπόθεση οποιασδήποτε επιχειρηματικής προσπάθειας, δηλαδή ότι για να υπάρχει επένδυση πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα επίτευξης κέρδους".

Με τις νέες τεράστιες μειώσεις στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών, προσθέτει-όχι μόνον η δυνατότητα κέρδους μηδενίζεται αλλά και η επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο γίνεται μη βιώσιμη. Οι επιβληθείσες μειώσεις που φτάνουν ακόμα και στο 46,8% σε σχέση με τις τιμές που είχαν αποφασιστεί μόλις έξι μήνες πριν, υπερβαίνουν κατά πολύ τη μείωση στο κόστος εξοπλισμού, ενώ δεν λαμβάνουν υπόψη τα χρηματοπιστωτικά δεδομένα της χώρας. Εν ολίγοις, με τις νέες αυτές τιμές και με τα επιτόκια δανεισμού στο ύψος που τα ορίζουν σήμερα οι τράπεζες, δεν μπορεί και δεν συμφέρει να υλοποιηθεί κανένα φωτοβολταϊκό έργο.

Ο σύνδεσμος σημειώνει ότι, με την αναστολή υποβολής νέων αιτημάτων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και με το «πάγωμα» αξιολόγησης των παλαιών, το υπουργείο "το μόνο που θα καταφέρει είναι να ευνοήσει το παράνομο και νόμιμο εμπόριο υφιστάμενων αδειών, με τεράστια κεφάλαια να αλλάζουν χέρια χωρίς να δηλώνονται και χωρίς να φορολογούνται. Από το μέτρο αυτό ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ δεν θα έχει κανένα όφελος, τη στιγμή που το κόστος της επένδυσης θα αυξάνει και το δημόσιο θα ζημιώνεται".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου