Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Μέρκελ-Ολάντ θα δώσουν «ανάσα» σε Σαμαρά

Κρίσιμο ραντεβού στο Βερολίνο
Μία συνάντηση καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας και την τύχη του αιτήματος επιμήκυνσης του οικονομικού προγράμματος είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Βερολίνο. Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα αναζητήσουν κοινό βηματισμό απέναντι στη χώρα μας και θα κληθούν να ξεπεράσουν όλες τις μεταξύ τους διαφωνίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η μικρή βελτίωση των όρων του οικονομικού πακέτου προς την Ελλάδα αναμένεται να είναι ο «μποναμάς» που επιφυλάσσουν αυτή την εβδομάδα Μέρκελ και Ολάντ για τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Μέχρι στιγμής πάντως η στάση των δύο πλευρών όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα φανερώνει για μία ακόμη φορά τη σκληρή γραμμή του Βερολίνου, έναντι της πιο ήπιας γαλλικής προσέγγισης. Η Γερμανία έχει διατυπώσει την αντίθεσή της στην παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και στο ενδεχόμενο να δοθεί στη χώρα περισσότερος χρόνος για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της. Από την άλλη πλευρά, ο Φρανσουά Ολάντ σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου είναι θετικός στο να προσφερθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα ώστε να μην αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Πάντως χθες υπήρξε μία πρώτη διαφωνία ως προς το πώς θα τοποθετηθούν σήμερα οι δύο ηγέτες. Χθες το AFP έγραφε ότι ο Φρανσουά Ολάντ επιθυμεί να δοθεί μία συνέντευξη Τύπου, ενώ η Αγγελα Μέρκελ προτιμά να διατηρηθεί χαμηλό προφίλ με τη λύση μίας σύντομης δήλωσης.

Επιπλέον η γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε χθες ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα ούτε την Παρασκευή, κατά τη συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας σχετικά: «Θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου