Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης

Από το STATESMEN:
Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την οικονομία τους, να απορροφήσουν τους κραδασμούς από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να επιστρέψουν σε αναπτυξιακό πρόσημο, η ευρωζώνη κλυδωνίζεται επικίνδυνα.

Η οικονομία της Ευρώπης εξελίσσεται στον αδύναμο κρίκο της παγκόσμιας οικονομίας, όπως επιβεβαιώνουν όλα τα σχετικά στοιχεία, που δείχνουν ότι όσο το Βερολίνο… φρενάρει τις Βρυξέλλες, οι υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη αδυνατούν να ανακάμψουν.

Μια πραγματικότητα η οποία αρχίζει να έχει οδυνηρές συνέπειες για την ίδια τη Γερμανία, η οποία στηρίζεται σε εξαγωγές, βλέπει ωστόσο τους δυνητικούς αγοραστές των προϊόντων της βιομηχανίας της να μειώνονται αισθητά, ελλείψει ρευστού στα ταμεία τους.

Αν η ευρωζώνη είναι ο αδύναμος κρίκος της παγκόσμιας οικονομίας, οι τράπεζες αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης. Και εκεί βρίσκεται η ταμπακιέρα της κρίσης. Σε αντίθεση με την τακτική που ακολουθήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η Fed έκοψε δολλάρια, τα μοίραζε στις τράπεζες, και εκείνες στη συνέχεια φρόντιζαν να τα διαθέτουν ως δάνεια στις επιχειρήσεις για να κινηθεί η οικονομία και να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, στην ευρωζώνη, η μην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διακρίνεται από προχωρημένη νωθρότητα, οι δε τράπεζες κοιτάζουν περισσότερο τα αποθεματικά τους, και λιγότερο την πραγματική οικονομία.

Όσο η νοοτροπία αυτή δεν αλλάζει, η ευρωζώνη θα μοιάζει καταδικασμένη σε μαρασμό, αν όχι σε κατάρρευση. Η δε διάγνωση των πραγματικών διαστάσεων του προβλήματος, αποτελεί και το πρώτο βήμα για τη θεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου