Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Κατερίνη, 17-11-2011 

Η παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβούλου Γρηγόρη Παπαχρήστου στη διαβούλευση για το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης των φυσικών πόρων στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου 

Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Π.Ε Πιερίας, παρουσία φορέων και εκπροσώπων των μελετητικών γραφείων στα οποία έχει ανατεθεί η σχετική μελέτη, σύσκεψη με θέμα το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης των φυσικών πόρων στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου. 

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος, εκπροσωπώντας την παράταξη «Κεντρική Μακεδονία-Μέτωπο Ανάπτυξης», κατέθεσε τις παρακάτω παρατηρήσεις, ερωτήσεις, προτάσεις.  

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 

1. Αναντιστοιχία χρόνου διαβούλευσης του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης με το Π.Δ. Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Έπρεπε να προηγηθεί το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης. 

2. Η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- Ν.Α. Πιερίας και Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου έγινε τον Ιανουάριο του 2008 και η ανάθεση της μελέτης το Μάϊο του 2011. Παρατηρείται μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση. 

3. Το Νοέμβριο του 2011 γίνεται διαβούλευση για την ολοκλήρωση της Α' φάσης του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης, χωρίς να προηγηθεί εισηγητικό κείμενο. Διαβούλευση εν κενώ. Οι μελετητές όφειλαν πριν τη διαβούλευση να διανείμουν στους φορείς εισηγητικό πλαίσιο επισημάνσεων και προτάσεων. 

4. Υπάρχει αμφισβήτηση για την πληρότητα της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης του σχεδίου Π.Δ. του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου από τους μελετητές του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης, ενώ συγχρόνως σημειώνεται, πως όλα τα μέτρα που θα περιέχονται στο Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης πρέπει να προσδιορίζονται και να εξειδικεύονται στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη. Σ’ αυτό το χρονικό σημείο είναι αδύνατον να γίνουν αλλαγές και βελτιώσεις.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 
• Υπό αυτές τις συνθήκες, ποια είναι η χρησιμότητα του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης; 
• Μήπως είναι οδηγία και αίτηση της Ε.Ε. για όλες τις προστατευόμενες περιοχές Νatura; 
• Αναγνωρίζεται ως απαραίτητο και αξιόπιστο εργαλείο, το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει στη διεκδίκηση προγραμμάτων; 
• Προσδιορίζονται σ’ αυτό οι κατευθύνσεις και οι προτεραιότητες εφαρμογής των έργων και των δράσεων, που απαιτούνται να γίνουν στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου; 
• Διασφαλίζεται αυτό με κανονιστική πράξη, η οποία μπορεί να θεσπιστεί μετά το Π.Δ. καθορισμού ζωνών και ορίων του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου; 

Εάν η απάντηση σ’ όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι θετική, τότε έχει νόημα η συνέχεια της διαβούλευσης. Θα πρέπει όμως να επανέλθουμε, αφού έχουμε τη διάθεσή μας ολοκληρωμένο εισηγητικό κείμενο προτάσεων από την πλευρά των μελετητών. Άλλωστε αυτός είναι κι ο λόγος ανάθεσης της σχετικής μελέτης σε ειδικό μελετητικό γραφείο. Τότε θα μπορούμε κι εμείς να συμμετέχουμε στη διαβούλευση με συγκεκριμένες και ουσιαστικές προτάσεις. 

Παρά τις αντιρρήσεις περί της διαδικασίας θα καταθέσουμε σε πρώτο βαθμό τις προτάσεις μας που αφορούν το υπό σύνταξη Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης της περιοχής Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, με τη σημείωση ότι θα επανέλθουμε, αφού δοθούν από την πλευρά των μελετητών οι απαιτούμενες απαντήσεις και τα απαραίτητα στοιχεία. 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 
► Καταγραφή και αξιοποίηση των υπαρχόντων υποδομών, οι οποίοι έως σήμερα παραμένουν αναξιοποίητες: π.χ. καταφύγια (Πετρόστρουγκα, Κορομηλιά Δίου), κέντρα υποδοχής επισκεπτών (Αγίων Αποστόλων Βροντούς), υποδομές αναψυχής (Αγίας Τριάδας Βροντούς), δασικοί δρόμοι – μονοπάτια, κ.ά. 
► Ανάδειξη του μύθου και της ιστορίας του Ολύμπου. 
► Αποσυμφόρηση της κίνησης επισκεπτών και ισόρροπης ανάδειξης όλης της παρολύμπιας περιοχής 
► Ανάδειξη και αξιοποίηση και των άλλων τεσσάρων εισόδων του Ολύμπου, πέραν αυτής του Λιτοχώρου. Σύνδεσή τους με το δασικό παρολύμπιο δρόμο (Λιτόχωρο-Δίον-Πέτρα). 

Είσοδος Δίου Προορισμοί: καταρράκτες Ουρλιά, καταφύγια Κορομηλιάς και Πετρόστρουγκας, είσοδος διαδρομής Olympus Marathon. 
Δράσεις – υποδομές:
 δημιουργία Κέντρου Υποδοχής (μεγάλη επισκεψιμότητα αλλά ανεξέλεγκτη),  ανάδειξη των καταρρακτών και του μύθου του Ορφέα (ποταμός Ελικώνας-Βαφύρας), 
 ανάδειξη του αρχαίου μονοπατιού (θρόνου του Δία και των ολύμπιων θεών),  προώθηση και υλοποίηση της μελέτης του έργου «Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου-Ολύμπου» (ΚΖ' Εφορία Αρχαιοτήτων). 

• Είσοδος Βροντούς Προορισμοί: Αγία Κόρη, Αγία Τριάδα, παλαιά Βροντού, καταφύγιο Κρεβάτια, ρέματα, κορυφές, σπήλαια, κλπ. 
Δράσεις – υποδομές: 
 να εκπονηθεί μελέτη δικτύου παρολύμπιων υποδομών και δράσεων, 
 ανάδειξη των διατηρητέων ναών και μονών Αγίας Τριάδας, Αγίας Κόρης, Αγίου Νικολάου του παλαιού οικισμού Βροντούς 
 ανάδειξη των μονοπατιών, δασικών δρόμων που οδηγούν σε κορυφές, σπήλαια, ρέματα, λίμνες, καταρράκτες και ιστορικές τοποθεσίες 
 ανάδειξη του παλαιού οικισμού Βροντούς, 
 δημιουργία δασικού χωριού Αγίας Κόρης (υπάρχει οριστική μελέτη), 
 δημιουργία περιβαλλοντικού-εκπαιδευτικού κέντρου στο οροπέδιο Κρεβάτια,  δημιουργία πίστα αναρρίχησης, διαδρομών ποδηλάτου βουνού και αλόγων,  δημιουργία πάρκου αρωματικών φυτών Ολύμπου, 
 δημιουργία ανοιχτού θεάτρου Ολύμπου στην περιοχή Αγίας Τριάδας. 

• Είσοδος Πέτρας Προορισμοί: Κοκκινοπηλός, Μπάρα, Ξερολάκκι, κ.ά. Δράσεις – υποδομές: 
 δημιουργία ορειβατικού καταφυγίου, 
 δημιουργία καταφυγίου άγριων ζώων, 
 δημιουργία παραδοσιακού κτηνοτροφικού χωριού. 

• Είσοδος Λεπτοκαρυάς Προορισμοί: Λείβηθρα, Μονή Κανάλων,κλπ. Δράσεις – υποδομές: 
 ανάδειξη του θεματικού αρχαιολογικού πάρκου Λειβήθρων (ένταξη ΕΣΠΑ από ΚΖ' Εφορία Αρχαιοτήτων), 
 ανάδειξη του μύθου του Ορφέα και των Ολυμπιάδων Μουσών, 
 ανάδειξη των παρολύμπιων παραδοσιακών οικισμών της περιοχής. 

Σημείωση: Η είσοδος Λιτοχώρου θεωρούμε πως έχει αναδειχθεί σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Μπορούν βέβαια να αξιοποιηθούν και άλλες δυνατότητες που διαθέτει πλούσια η περιοχή. Οι τοπικοί φορείς έχουν τη γνώση και την ωριμότητα να καταθέσουν ουσιαστικές και συγκεκριμένες προτάσεις. Για τη δημιουργία ή όχι χιονοδρομικού κέντρου και τελεφερίκ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στη διαβούλευση του Π.Δ. Να εκπονηθεί μελέτη σκοπιμότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου