Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού - μείωση των Ελλήνων τουριστών


Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Γ. Μπούρος
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Γιώργος Μπούρος καθώς σημειώθηκε αύξηση της τουριστικής κίνησης στο νομό, ωστόσο δεν ήταν η αναμενόμενη.
Είναι χαρακτηριστικό πως χωρίς να έχει γίνει επεξεργασία των μέχρι τώρα στοιχείων και των αφίξεων του τουριστών στην περιοχή μας, η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση της τάξης του 15% ωστόσο όπως όλα δείχνουν η αύξηση που σημειώθηκε ήταν κάτω από το ποσοστό αυτό.
Αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού
Παρά το γεγονός πως πανελλαδικά η φετινή χρονιά ήταν η καλύτερη μετά το 2007, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στη χώρα μας θα προσεγγίσουν, εάν δεν ξεπεράσουν, τα 16,5 εκατομμύρια, στην Πιερία φαίνεται πως δεν μεταφράζεται η αύξηση αυτή.
Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, σημειώθηκε αύξηση των τουριστών από Ρωσία, Σερβία, Βουλγαρία και Σκόπια, ενώ σταθερή ήταν η κίνηση από Ρουμανία. Στα περσινά ποσοστά κυμάνθηκε η κίνηση από Τσεχία, Πολωνία και Ουγγαρία, ενώ μεγάλη πτώση σημειώθηκε στον εσωτερικό τουρισμό.
Η βελτίωση του εισερχόμενου τουρισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρώπης, στις ταραχές στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, στη διατήρηση των τιμών των ξενοδοχείων σε ανταγωνιστικά επίπεδα και στη βελτίωση του ρυθμού έκδοσης βίζας σε Ρώσους πολίτες.
Λιγότεροι Έλληνες, λιγότερες μέρες
"Φέτος οι Έλληνες που ήλθαν στην Πιερία ήταν λιγότεροι και για λιγότερες μέρες" τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρος και πρόσθεσε πως όσοι είχαν επιλέξει να δουλέψουν μόνο με Έλληνες είχαν μειωμένη δουλειά.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων η οικονομική κρίση και ο φόβος ήταν οι λόγοι για τους οποίος φέτος οι Έλληνες δεν έκαναν διακοπές, παρά τις οικονομικές τιμές που είχαν τα τουριστικά καταλύματα. Όπως αναφέρει ο κ. Μπούρος στην Πιερία οι τιμές ξεκινούσαν ακόμη και με 20 ευρώ το δίκλινο αφού οι ξενοδόχοι "έριξαν" κατά πολύ τις τιμές.
Πάντως από τη μία οι χαμηλές τιμές και από την άλλη η μικρής διάρκειας φουλ σαιζόν στο νομό που διήρκεσε από 15 Ιουνίου έως 25 Αυγούστου δεν είναι αρκετή για να υπάρξει η όποια ανάκαμψη. Τα χρήματα που "έπεσαν" στην Πιερία θα δοθούν όπως εξηγεί ο κ. Μπούρος για να τακτοποιηθούν οικονομικές εκκρεμότητες από τους ξενοδόχους, αφού αρκετοί από αυτούς είχαν προχωρήσει στην αναβάθμιση των τουριστικών τους καταλυμάτων.

1 σχόλιο: