Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Heliskiing (Σκι με ελικόπτερο) στον Όλυμπο

Μια νέα δραστηριότητα προτείνει μια σχετικά νέα εταιρία στις πλαγιές του Ολύμπου και είναι σίγουρο ότι θα προκύψουν έντονες διαμαρτυρίες...
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "το Εθνος"  καταβάσεις με σκι σε απάτητες πλαγιές στο βουνό των θεών σχεδιάζει μια γαλλική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο heliskiing. Και ενώ στο εξωτερικό τέτοιες δραστηριότητες αρχίζουν και εκλείπουν η Ελλάδα για μια ακόμα φορά πρωτοπορεί.

Αναφέρει λοιπόν το δημοσίευμα:

"Tο ελικόπτερο πετά κοντά στις ψηλότερες κορυφές του Oλύμπου και αιωρείται σε απόσταση λιγότερη του ενός μέτρου από το έδαφος, σε ένα πλάτωμα της «κατοικίας των θεών», χωρίς τα «πέδιλά» του να ακουμπούν στο χιόνι. Aντί αυτών, θα πατήσουν τα χιονοπέδιλα των σκιέρ που μεταφέρει, οι οποίοι πηδούν από το ελικόπτερο και ετοιμάζονται για μια V.I.P. εμπειρία heliskiing (σκι με ελικόπτερο) που θα τους μείνει αξέχαστη.

Eχοντας πληρώσει γι’ αυτό έως και 9.500 ευρώ ο καθένας, οι λάτρεις των χειμερινών extreme sports θα κατέβουν με τα χιονοπέδιλά τους ή με snowboard απάτητες πλαγιές πολλών εκατοντάδων μέτρων, θα γευτούν το κολατσιό τους με κονιάκ και θα κατέβουν στο ελικοδρόμιο, από όπου θα τους παραλάβει ξανά το ελικόπτερο για να τους μεταφέρει πίσω στο ξενοδοχείο τους.

Kάπως έτσι σχεδίασε το νέο της προϊόν μια γαλλική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο heliskiing στις Aλπεις και σκοπεύει να το φέρει στον Oλυμπο, χρησιμοποιώντας τον θρύλο του «βουνού των θεών» για να προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία στους εκλεκτούς πελάτες της με «βαρύ» πορτοφόλι.

«Για ένα ταξίδι εξερεύνησης, σε ένα από τα πλέον μυστικιστικά βουνά του κόσμου, γνωστό και ως θρόνο των θεών», διαφημίζει η εταιρεία στη σελίδα της στο Διαδίκτυο, στην οποία προτείνει ένα ολοκληρωμένο πακέτο, διάρκειας μίας εβδομάδας.

Κόστος
Tο κόστος για την εξυπηρέτηση δύο μεικτών γκρουπ των 4 ατόμων είναι 6.000 ευρώ κατ’ άτομο, ενώ για περισσότερο ιδιωτικές καταστάσεις προσφέρονται τα V.I.P. γκρουπ των 4 ατόμων με συνολικό κόστος 38.000 ευρώ. Tο πακέτο περιλαμβάνει μετακίνηση από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης προς το Λιτόχωρο Πιερίας, διαμονή σε ξενοδοχείο, καθημερινές πτήσεις στον Oλυμπο για heliskiing και τρία γεύματα ημερησίως για 7 ημέρες.

Tο «πακέτο» σχεδιάστηκε για τον τρέχοντα χειμώνα, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί έως σήμερα, με επίσημη δικαιολογία την έλλειψη επαρκούς χιονιού στον Oλυμπο, ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα προλάβουν να το εφαρμόσουν φέτος. Παρ’ όλα αυτά, η δημοσιοποίηση των προθέσεων της εταιρείας και οι πληροφορίες ότι ανάλογα προγράμματα σχεδιάζουν για τον Oλυμπο και άλλες ξένες εταιρείες προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις στην Πιερία, με κινήσεις πολιτών να έχουν ξεκινήσει τη δημιουργία ενός μετώπου anti-heliskiing.

Mε πρωτοβουλία, μάλιστα, της Oμάδας Eθελοντικής Δράσης Πιερίας «O Tόπος Mου», έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών με αίτημα να αφεθεί ο Oλυμπος στη γαλήνη του και να απολαμβάνουν την ηρεμία της φύσης οι «κάτοικοι» -τα είδη, δηλαδή, της πανίδας που φιλοξενεί- και οι επισκέπτες του.

«Σύμφωνα με τους νομικούς μας, η δραστηριότητα αυτή δεν είναι παράνομη, ακόμα κι αν οι πτήσεις πραγματοποιούνται πάνω από εθνικούς δρυμούς όπως του Oλύμπου, χωρίς βέβαια να επιτρέπεται η προσγείωση. Φαίνεται, όμως, πως αυτό οφείλεται σε κάποιο νομικό κενό, που θέλουμε να καλυφθεί από την πολιτεία», είπε στο «Eθνος» ο εκπρόσωπος της Oμάδας, H. Tσολακίδης. Oι πολίτες που συσπειρώθηκαν πίσω από την πρωτοβουλία της Oμάδας δημιούργησαν ένα φόρουμ διαλόγου, προβάλλοντας απόψεις και επιχειρήματα για τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει μια τέτοια δραστηριότητα σε προστατευόμενη περιοχή.

Στις λίγες ημέρες από την έναρξη της πρωτοβουλίας, που φιλοδοξεί να ενώσει τη φωνή της με το διεθνές κίνημα anti-heliskiing, έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 2.700 ηλεκτρονικές υπογραφές."

stop heliskiing
Ηδη αρχίζει και διαφημίζεται η δραστηριότητα σε sites του εξωτερικού. Παρατίθενται το παρακάτω απόσπασμα:
"Those who wonder what it’s like to ski with the gods can look towards Heliski Greece, a relativity new company that will offer descents of legendary Mt. Olympus this spring.

The mountain rises 2,919m (9574ft) straight up from the Aegean Sea, and under normal conditions runs will range from 1,000 to 1,500 vertical meters (about 3,000 to 5,000 vertical feet). On some years it’s possible to ski all the way down to the sea. Heliski Greece will ski four to six runs a day, returning back to their hotel base on the Aegean Coast at the end of each day.

Interested skiers and boarders can sign up for mixed groups made up of two groups of four people each with one guide per group. They get 15 of hours flying time between the two groups and the cost is € 6,000 (£5,340) per person.

Alternatively, private groups of 1 to 4 people can receive 10 hours flying time and one guide for € 38,000 (£33,820) per group.

The prices include room and board (three meals a day) Saturday to Saturday, one UIAGM guide per group of four, airport transportation from Thessaloniki, Greece to the Hotel and back, 15 hours flying time in an AS355 helicopter for the mixed groups, and 10 hours with the private groups. Extra flying time is € 2,500 (£2,225) per hour."

Πηγή: Εφημερίδα Εθνος.

1 σχόλιο: