Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ολύμπιο Βήμα: Πόλος έλξης το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου







ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
Η ναυτική παράδοση και κληρονομιά είναι από τα πολυτιμότερα κομμάτια της εθνικής και πολιτιστικής μας περιουσίας. Στην ιδέα αυτή βασίστηκε η ίδρυση του Ν.Μ.Λ.. Έτσι ξεκίνησε η Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Λιτοχώρου το 1995, με σκοπό την διάσωση, διαφύλαξη της Ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Λιτοχώρου.

Απο το 1995 έως το 2002 έγινε μεγάλη προσπάθεια και συγκεντρώθηκαν τα περισσότερα κειμήλια των Λιτοχωρινών Ναυτικών. Από το 2002 έως το 2004 συγκεντρώθηκαν τα εκθέματα της Εμπορικής Ναυτιλίας. Το 2004 ιδρύεται Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ.

Το τελευταίο διάστημα το μουσείο φιλοξένησε τρεις εκθέσεις, ξεχωριστής σπουδαιότητας η κάθε μια, οι οποίες συγκέντρωσαν τα βλέμματα όσων ασχολούνται με το αντικείμενο και όχι μόνο.

Πρόκειται για τις εκθέσεις: «Χαρτογράφηση ελληνικών νησιών 16ος-20ος αιώνας μ.Χ.», «Θωρηκτό καταδρομικό Γ. Αβέρωφ-100 χρόνια ιστορία» και «Αυθεντικά ομοιώματα ξυλοναυπηγικής Δ. Μάρα & Α. Παρλίτση».

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου Νίκος Βλαχόπουλος δηλώνει υπερήφανος για τις εκθέσεις που παρουσιάστηκαν συμπληρώνοντας ότι και το 2012 που έρχεται θα υπάρξουν σημαντικά εκθέματα με αφορμή τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση.



Η πρώτη έκθεση καθώς και μόνιμα εκθέματα του μουσείου αποδεικνύουν ότι υπάρχουν γραπτά στοιχεία για τη Λιτοχωριανή ναυτιλία από τον 16ο αιώνα και μετά. Άλλωστε για περισσότερο από δύο χιλιετίες ο Θερμαϊκός και το Αιγαίο έχουν ξεχωρίσει ως χώρος ιδανικός για ναυτεμπόριο.

Το θωρηκτό Γ.Αβέρωφ είναι μια ιστορία από μόνο του, με σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Μακεδονίας κατά τους βαλκανικούς πολέμους, αλλά και σε άλλες στιγμές του ελληνικού κράτους. Σκοπός του μουσείου είναι να επαναφέρει την έκθεση αυτή και στο εγγύς μέλλον.

Με την τρίτη έκθεση φιλοδοξία του μουσείου είναι, να αποκομίσουν οι επισκέπτες του πλήρη εικόνα και γνώση της ξυλοναυπηγικής τέχνης των καραβομαραγκών όλων των εποχών, απο τη μινωϊκή έως την εποχή του ατμού. Αυτή τη στιγμή και μέχρι το 2012 φιλοξενούνται πιστοποιημένα ομοιώματα αυθεντικών σκαριών τριών χιλιετιών.

Το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου στήθηκε με στόχο να εξιστορήσει τον τόπο, αλλά και να ενδυναμώσει την έννοια «έθνος» συγκεντρώνοντας, διασώζοντας και διαδίδοντας ότι κειμήλιο απέμεινε σε κασέλες, σεντούκια και ανώγεια ναυτικών σπιτιών. Πέρα από τα όποια υλικά, μέσα στο χώρο αυτό διατηρούνται και άυλα δείγματα πολιτισμού.



Ξεχωριστός σκοπός του Ν. Μ. Λ. είναι και η απόδοση ελάχιστου φόρου τιμής σε αυτούς που δημιούργησαν αυτή την παράδοση. Θεωρήθηκε ως επιβεβλημένη υποχρέωση σε μας που συνεχίζουμε, αλλά και παρακαταθήκη για αυτούς που θα έρθουν για να συνεχίσουν.

Σαν ναυτικός φορέας βεβαίως, αποσκοπεί στον «να ξυπνήσει τον Οδυσσέα που κρύβει κάθε ελληνόπουλο μέσα του, ώστε να αγαπήσει τη θάλασσα, τόσο σαν πηγή εθνικής υπερηφάνιας, όσο και σαν πορεία επαγγελματικής ανέλιξης. Η θάλασσα αναδεικνύει τους έλληνες».

Να υπενθυμίσουμε ότι το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου είναι καταχωρημένο στο Υπουργείο Πολιτισμού σαν φορέας σύγχρονης Ναυτικής Πολιτιστικής κληρονομιάς. Ως τέτοιος εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα στοιχεία της Λιτοχωρίτικης Ναυτικής κληρονομιάς και της Εμπορικής Ναυτιλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου