Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011

Οι τουρίστες ήρθαν, τα ταμεία δεν γέμισαν

Από το voria.gr:
http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=63303
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις αφίξεις τουριστών και τις πληρότητες των ξενοδοχείων σε Χαλκιδική, Πιερία και Καβάλα

Picture 0 for Οι τουρίστες ήρθαν, τα ταμεία δεν γέμισαν
Kατά γενική ομολογία, η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας δέχτηκε φέτος μεγάλο κύμα τουριστών, κυρίως από τη Βαλκανική, με τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία των δημοφιλών προορισμών της περιοχής να εμφανίζονται αυξημένες έως και 10% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ωστόσο, οι ξενοδόχοι δεν είδαν την αύξηση αυτή να μεταφράζεται σε μια ανάσα ρευστότητας για τα ταμεία τους. Η πολιτική των μειωμένων τιμών που ακολούθησε η πλειοψηφία των ξενοδοχείων, για την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών, είχε ως αποτέλεσμα οι τζίροι να διαμορφωθούν στα περσινά επίπεδα.

Χαλκιδική: Λιγότεροι Έλληνες και για λιγότερες ημέρες

Οι διανυκτερεύσεις φέτος στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής έκλεισαν κατά 5 – 7% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, αλλά ο τζίρος διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 2010, λόγω των μειωμένων τιμών, τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής, Γρηγόρης Τάσιος. Προσθέτει, δε, πως οι πληρότητες διαμορφώθηκαν στο 80% το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου και περίπου στο 85% τον Αύγουστο.

Όπως εξηγεί ο κ. Τάσιος αισθητή αύξηση μεταξύ 20 - 25% κατέγραψαν φέτος οι αφίξεις από Ρωσία, ενώ κατά 15 – 20% περισσότεροι τουρίστες αφίχθησαν από Σερβία. Από τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες ο αριθμός των τουριστών παρέμεινε αμετάβλητος και μικρή κάμψη της τάξης του 5% παρουσίασαν οι αφίξεις από Γερμανία.

Εντούτοις, σημειώνει, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης και η αβεβαιότητα που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας είχε ως αποτέλεσμα την περιοχή να επισκεφτούν κατά 15% λιγότεροι Έλληνες τουρίστες σε σχέση με το 2010. Παράλληλα, παρατηρεί ότι οι Έλληνες φέτος έκλειναν δωμάτιο για 3 – 5 ημέρες, ενώ πέρυσι οι κρατήσεις ήταν για 7 – 10 ημέρες.

Αναφορικά με την επόμενη χρονιά, τονίζει ότι οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής θα κινηθούν για πρώτη χρονιά μόνοι τους, μέσω του τοπικού Οργανισμού Τουριστικής Προβολής, θέτωντας ως αγορές στόχους αυτές της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Σκανδιναβίας.

Πιερία: Πληρότητες έως και 95%

Άνοδο έως και 10% παρουσίασαν οι διανυκτερεύσεις στην κεντρική και βόρεια Πιερία, ενώ παρέμειναν αμετάβλητες στη νότια, σημειώνει ο γενικός γραμματέας της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων, Ηρακλής Τσιτλακίδης. Όπως αναφέρει και αυτός με τη σειρά του «ο τζίρος διαμορφώθηκε στα περσινά επίπεδα και ίσως σημείωσε μικρή αύξηση».

Αναφορικά με τις πληρότητες, επισημαίνει ότι τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν μεταξύ 60 – 65%, τον Ιούλιο στο 75% και τον Αύγουστο διακυμάνθηκαν μεταξύ 85 – 95%.

Ο κ. Τσιτλακίδης αναφέρει πως την περιοχή επισκέφτηκαν 10 – 15% λιγότεροι Έλληνες, ενώ οι ξένοι ήταν περισσότεροι κατά 10%. Ειδικότερα, αυξήθηκαν κατά περίπου 20% οι αφίξεις από πΓΔΜ και Βουλγαρία, μικρή ενίσχυση παρουσίασε ο αριθμός των τουριστών από Ρωσία - Γερμανία και στα επίπεδα του 2010 διαμορφώθηκαν οι αφίξεις από τα υπόλοιπα Βαλκάνια.

Καβάλα: Οι ξένοι έσωσαν την παρτίδα

«Το ξεκίνημα ήταν χλιαρό και η κίνηση πεσμένη. Ωστόσο τον Αύγουστο παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων με αποτέλεσμα οι διανικτερεύσεις να κλείσουν στα  επίπεδα του 2010», σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας, Απόστολος Αθιανάς.

Παράλληλα, ο κ. Αθιανάς τονίζει ότι φέτος οι Έλληνες ήταν κατά πολύ λιγότεροι σε σχέσι με πέρυσι και η παρτίδα σώθηκε από την μεγάλη αύξηση των ξένων, κυρίως από Σερβία και Βουλγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου