Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Υπό την κηδεμονία της Τρόικα η Ελλάδα

Από το Antinews:
http://www.antinews.gr/2011/06/03/104482/
Την κατοχή της χώρας από την τρόικα επιβεβαίωσε η ανακοίνωση της ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΕ με την οποία αναφέρεται ότι θα δοθεί στις αρχές Ιουλίου η 5η δόση του δανείου καθώς η Ελλάδα έχει παρουσιάσει πρόοδο.
Η ανακοίνωση της τρόικας πριν από λίγο έρχεται να ενισχύσει τους φόβους όλης της κοινωνίας ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δραματικά για την οικονομία. Οι τεχνοκράτες της τρόικας αποφάσισαν μόνο βλέποντας τους αριθμούς και όχι τους ανθρώπους. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η ίδια λανθασμένη συνταγή. Το ίδιο φάρμακο που μας έδωσαν πριν από ένα χρόνο και μας οδήγησαν στον τάφο, μας δίνουν για ακόμη μια φορά. Μάλιστα, με το Μνημόνιο 2 το φάρμακο γίνεται φαρμάκι καθώς τα μέτρα είναι εξαιρετικά σκληρά ενώ προβλέπονται δεσμεύσεις που πήρε η Ελλάδα και με τις οποίες η χώρα απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα.

Τα βασικά σημεία που πρέπει να προσεχθούν στην ανακοίνωση της τρόικας είναι:

1. «Όσον αφορά το δημοσιονομικό τομέα, περαιτέρω διατηρήσιμη μείωση του ελλείμματος θα απαιτήσει εκτεταμένες δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011 και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
Η στρατηγική αυτή συμπεριλαμβάνει την σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων. Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής».

Τι λέει εδώ η τρόικα; Ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για απολύσεις στο δημόσιο τομέα, για λουκέτα κρατικών εταιρειών, για μείωση των επιδομάτων που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και για μεγάλο ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές που κατά κύριο λόγο δίνονται στους μη έχοντες. Η αύξηση επίσης της φορολογίας στα ακίνητα είναι ένα μέτρο που θα πλήξει καίρια τα εισοδήματα εκατομμυρίων ιδιοκτητών.

2. Λέει η τρόικα στην ανακοίνωση: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιταχύνει αισθητά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Προς το σκοπό αυτό θα συστήσει φορέα ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση. Η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει εκτεταμένο κατάλογο περιουσιακών στοιχείων προς αποκρατικοποίηση με στόχο έσοδα 50 δις ευρώ μέχρι τα τέλη του 2015» και συνεχίζει πιο κάτω: «Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων θα είναι αποτελεσματικό το ταχύτερο δυνατό, οι ελληνικές αρχές θα ενισχύσουν τη διαδικασία υλοποίησης, μεταξύ άλλων μέσω τεχνικής συνδρομής από το ΔΝΤ, από κράτη μέλη της ΕΕ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και μέσω δημιουργίας μηχανισμών παρακολούθησης

Πρόκειται για επιβεβαίωση του φόβου ότι ξένοι πλέον κάνουν κουμάντο στη χώρα. Τι σημαίνει τεχνική συνδρομή μπορεί να μας το εξηγήσει κάποιος; Μήπως είναι ένας εύσχημος τρόπος να μας πουν ότι θα υπάρξει μια ελληνική διοίκηση αλλά πίσω από τις κουρτίνες θα κινούν τα νήματα οι τροικάνοι; Αυτοί θα λύνουν και θα δένουν στο ποια εταιρείες και ακίνητα που πουληθούν και σε ποια τιμή; Είναι ο ύστατος εξευτελισμός. Μας δίνουν δάνεια για να μας πάρουν τον έλεγχο της χώρας. Αυτό είναι το πλέον συγκλονιστικό.
Ενδιαφέρον έχει και η ανάλυση της τρόικας για τις τράπεζες: «Ο τραπεζικός τομέας παραμένει βασικά υγιής, οι δε ελληνικές αρχές θεσπίζουν αυστηρότερα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, δίδοντας προτεραιότητα σε λύσεις που βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Εν τούτοις, το Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας είναι διαθέσιμο ως δικλείδα ασφαλείας για τις βιώσιμες τράπεζες που δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια στην ιδιωτική αγορά».
Αν και όλοι όσοι γνωρίζουν από τα τραπεζικά ζητήματα έχουν την αίσθηση ότι οι τράπεζες κινούνται οριακά και βγάζουν με το ζόρι κάθε μέρα που έρχεται, η τρόικα μιλά για υγιές τραπεζικό σύστημα. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα διότι με το να ζουν οι τράπεζες με τα κρατικά χρήματα και τις εγγυήσεις, αυτό δεν είναι υγεία αλλά μπάι πας για να σωθεί ο ασθενής.
Συμπερασματικά η τρόικα μας λέει ότι κουμάντο κάνουν αυτοί, η Ελλάδα είναι υπό κηδεμονία, ακόμη χειρότερη απ’ ότι με το Μνημόνιο 1. Μάλιστα, στην ανακοίνωση δεν υπάρχει ούτε μια λέξη που να δείχνει ότι θα υπάρξει ανάπτυξη. Μέτρα που θα διαλύσουν περαιτέρω τον κοινωνικό ιστό. Αυτό αποφάσισαν, αυτό επιβάλλουν και η κυβέρνηση απλά συμφωνεί. Ο εκβιασμός της τρόικας έπιασε. Είμαστε πλέον υπόδουλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου