Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΙΣ 30 – 5 – 2011.


Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. για το μήνα Μάιο. Τα περισσότερα θέματα ήταν και πάλι διαδικαστικά (εγκρίσεις παρατάσεων έργων, εγκρίσεις εκμισθώσεων κτλ.) και, όπως ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως στα θέματα που τέθηκαν προ ημερησίας διάταξης.
Είχαμε βέβαια τη χαρά και την τιμή να υποδεχθούμε εκτάκτως στη συνεδρίαση εκλεκτούς επισκέπτες, όπως την αντιπεριφερειάρχη κ. Μαυρίδου, τον πρώην δήμαρχο Κατερίνης κ. Θεόφιλο Καμπερίδη, τον αντιδήμαρχο Κατερίνης κ. Ζήνωνα Σατραζέμη κ.α). Δεχόμαστε με ικανοποίηση την δέσμευση της κ. Μαυρίδου ότι θα συνδράμει η αντιπεριφέρεια με κάθε δυνατό μέσο τον δήμο μας, όπου χρειαστεί, ενώ με ιδιαίτερη προσοχή ακούσαμε και την τοποθέτηση του κ. Σατραζέμη σχετικά με το θέμα του «Σχολείου του Ολύμπου» που πρόκειται σύντομα να μας απασχολήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Άλλωστε κι εγώ ο ίδιος έκανα σχετική αναφορά στο θέμα αυτό.
Τα άλλα θέματα που έθιξα προ ημερησίας διατάξεως ήταν τα εξής:
- Το θέμα με τις ακαθαρσίες στο πόσιμο νερό της περιοχής Γυμνασίου Λιτοχώρου. Ήμουν υποχρεωμένος να το επαναφέρω για άλλη μία φορά, αφού τέσσερις μήνες μετά την πρώτη αναφορά μου στο θέμα, η κατάσταση παραμένει η ίδια, αν όχι χειρότερη, παρά τις διαβεβαιώσεις του δημαρχεύοντα κ. Φαρμάκη πως έχουν γίνει εργασίες στο δίκτυο για να διορθωθεί το πρόβλημα. Όσο για την άλλη καθησυχαστική δήλωση του κ. Φαρμάκη ότι οι χημικές αναλύσεις δείχνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα στο νερό της περιοχής, αναρωτιέμαι αν ο ίδιος θα αποτολμούσε να πιει έστω και μερικές γουλιές απ’ το συγκεκριμένο νερό. Οι κάτοικοι πάντως θεωρούν πως εμπαίζονται κι απειλούν να δώσουν έκταση στο θέμα μέσω των Μ.Μ.Ε., ακόμη και να κινηθούν δικαστικά διεκδικώντας αποζημιώσεις από τον δήμο. Μάλλον οι ιθύνοντες πρέπει επιτέλους να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα που κρατάει εδώ και πολλούς μήνες και να μη περιμένουν από εμάς να κάνουμε τους … «πυροσβέστες»! Ως πότε;! Η υπομονή του κόσμου έφτασε στα όρια της!
- Αμέσως μετά αναφέρθηκα στον τρόπο που αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής το ζήτημα της αργίας του κ. Παπαθανασίου, τουλάχιστον από τον ίδιο τον εν αργία δήμαρχο, τον δημαρχεύοντα και το γραφείο τύπου του δήμου. Στο θέμα των δελτίων που προέρχονται απ’ το γραφείο τύπου αναφέρθηκε πρώτα ο κ. Δημόπουλος κι εγώ με τη σειρά μου επεσήμανα ότι το γραφείο τύπου είναι του δήμου κι όχι του δημάρχου (πόσο μάλλον του εν αργία) και σίγουρα δεν αρμόζει στο γραφείο αυτό να ασχολείται π.χ. με προβολή προσωπικών προσκλήσεων του εν αργία δημάρχου σε συνέδρια κομμάτων. Κρίνω άστοχες τις διαβεβαιώσεις του κ. Φαρμάκη πως απ’ τον υπολογιστή του δημαρχείου δεν έφυγε κανένα τέτοιο δελτίο και πως προφανώς υπήρξε σύγχυση με το προσωπικό e-mail του υπεύθυνου γραφείου τύπου του δήμου, ο οποίος είναι κι εξωτερικός συνεργάτης εφημερίδων. Αφ’ ενός ο κ. Φαρμάκης καλό είναι να γνωρίζει ότι η αποστολή δελτίων δεν έχει τίποτε να κάνει με τον υπολογιστή, αλλά με την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ η «σύγχυση» βαρύνει περισσότερο τον αποστολέα παρά τους παραλήπτες και δεν είναι τυχαίο που τόσοι πολλοί θεώρησαν το mail αυτό δελτίο προερχόμενο απ’ το γραφείο τύπου του δήμου (βλ. π.χ: dionolympos.blogspot.com/2011/05/blog-post_27.html).
Υπάρχει όμως και το πολύ σοβαρότερο ζήτημα σχετικά με το ποιος ασκεί στην πραγματικότητα τη διοίκηση στον δήμο. Οι παρατηρήσεις, αν όχι καταγγελίες, των συνδημοτών μας πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο και όλες συγκλίνουν στο ότι τα καθήκοντα δημάρχου συνεχίζει ουσιαστικά να τα ασκεί ο εν αργία δήμαρχος. Δήλωσα πως επιλέγω να θεωρήσω όλα αυτά «διαβολικές» συμπτώσεις προς το παρόν, ωστόσο σύμπτωση τόσο συχνά επαναλαμβανόμενη παύει από ένα σημείο και μετά να θεωρείται σύμπτωση. Θα ήταν πολύ δυσάρεστο για όλους μας να στοιχειοθετηθεί το συμπέρασμα ότι έχουμε στον δήμο μας αντιποίηση αρχής και να μπει ο δήμος για άλλη μία φορά σε περιπέτειες με ευθύνη του κ. Παπαθανασίου κι ορισμένων στελεχών της πλειοψηφίας! Το ότι το θέμα έχει αρχίσει να παίρνει ήδη μεγάλες διαστάσεις επιβεβαιώνεται και από τα όσα δήλωσαν σχετικά ακολούθως στη συνεδρίαση οι συνάδελφοι, κ. Κουρίτα και κ. Μυλωνέρος.
Σχετικά τώρα με τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Φαρμάκης για το θέμα, έχω να παρατηρήσω τα εξής: α) Δήλωσε ο κ. Φαρμάκης πως ο κ. Παπαθανασίου έχει υποχρέωση να βρίσκεται καθημερινά στον δήμο για να ενημερώνει και να ενημερώνεται. Μάλλον ο δημαρχεύων δε γνωρίζει επακριβώς τι προβλέπει ο νόμος σε περιπτώσεις αργίας. Καλό θα ήταν να φροντίσει να ενημερωθεί. Ενδιαφέρει άλλωστε και τον ίδιο άμεσα! β) Δήλωσε επίσης πως δε θα πρέπει να κυνηγάμε τις εντυπώσεις και τη δημοσιότητα, αλλά την ουσία στην πολιτική μας παρουσία και πως ο δήμος έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίσει κι όχι την αργία του δημάρχου. Πρώτον έχω να παρατηρήσω στον κ. Φαρμάκη ότι ειδικά εκείνος δε θα πρέπει να έχει κανένα παράπονο μεταχείρισης και προβολής από τα Μ.Μ.Ε. Κατόπιν θα συμφωνήσω μαζί του ότι ο δήμος μας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δυσκολότερη φάση της ιστορίας του, όμως η δημαρχιακή αργία – αρχικά ως ισχυρό ενδεχόμενο, τώρα πλέον ως πραγματικότητα – δε βοήθησε καθόλου στην αντιμετώπιση των οξέων προβλημάτων (το αντίθετο μάλιστα!). Καλά θα κάνει λοιπόν η πλειοψηφία να μην προσπαθεί να υποβαθμίζει τη σημασία του προβλήματος της δημαρχιακής αργίας. Τέλος να είναι σίγουροι οι πάντες, ότι πρώτος εγώ επιθυμώ να λυθεί το συντομότερο δυνατόν και οριστικά το πρόβλημα της αργίας για το καλό του δήμου μας! Ούτως ή άλλως Κυριακή κοντή γιορτή! Ως παράταξη είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε πάντοτε εμπιστοσύνη στους θεσμούς και την ελληνική δικαιοσύνη!
- Ακόμη αναφέρθηκα στο θέμα της πρόσληψης υδρονομέων, γιατί ενώ έχει φτάσει το καλοκαίρι και οι παραγωγοί της περιοχής μας ανησυχούν και με το δίκιο τους, μέχρι τη Δευτέρα δεν είχαμε καμία επίσημη ενημέρωση για σχετικές εξελίξεις. Αντιθέτως έφταναν σε όλους μας πιστεύω πληροφορίες ότι άτυπα είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες πρόσληψης χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση του σώματος. Τελικά οι κκ. Φαρμάκης και Κιάφας μας ενημέρωσαν ότι η σχετική προκήρυξη θα έβγαινε στη δημοσιότητα τις αμέσως επόμενες ημέρες κι ότι θα γίνει σύντομα ειδική συνεδρίαση του σώματος για το θέμα αυτό. Περιμένουμε λοιπόν για να συζητήσουμε εκεί με κάθε λεπτομέρεια τα όσα έχουν συμβεί γύρω από το θέμα.
Από τα θέματα τώρα της ημερήσιας διάταξης ξεχώρισε κυρίως εκείνο της έγκρισης έκθεσης εσόδων – εξόδων Α΄ τριμήνου 2011. Βλέποντας την εικόνα που παρουσιάζει ο απολογισμός τριμήνου τόσο στα έξοδα, κυρίως όμως στα έσοδα που δεν πλησιάζουν καν ούτε το 10% του προϋπολογισθέντος ποσού (ενώ θα’ πρεπε να είναι στο 25%), δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε στα όσα είχαμε πει περίπου 3 μήνες πριν, όταν καταψηφίζαμε τον προϋπολογισμό ως πλασματικό, μη ρεαλιστικό και καθ’ όλα αντιαναπτυξιακό!
Η ειδική αγορήτρια του συνδυασμού μας για το θέμα, κ. Μόχλα – Φαρμάκη Ευαγγελία επεσήμανε κι εκείνη την πλήρη αποτυχία που διαφαίνεται στην εισηγητική έκθεση τριμήνου, τόσο στο σκέλος των εσόδων, όσο και στο σκέλος των εξόδων. Εάν εξαιρεθούν τα τακτικά έσοδα (όπου εκεί πράγματι υπάρχει κι ευθύνη του κράτους), διαπιστώνεται πλήρης αποτυχία των εισπρακτικών μηχανισμών του δήμου στην είσπραξη βεβαιωθέντων εσόδων παρελθόντων κυρίως ετών. Όπως σωστά υπενθύμισε η κ. Μόχλα, έχουμε πολλές φορές ζητήσει τον βεβαιωτικό κατάλογο οφειλετών του δήμου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία σχετική ενημέρωση. Στα έξοδα πάλι, εάν εξαιρεθούν οι λειτουργικές δαπάνες που καλύφθηκαν, όλα τα άλλα (αγορές, έργα, μελέτες) παρουσιάζουν μηδενική καταγραφή. Ορθή η παρατήρηση της κ. Μόχλα ότι «δεν ξοδεύω, σημαίνει οικονομία και νοικοκύρεμα, όχι ‘‘πάγωμα’’ των πάντων». Στην απάντηση του κ. Φαρμάκη πως το κράτος επιβάλλει να συμπεριλαμβάνουμε τα πάντα στον προϋπολογισμό, ακόμη κι αν δεν τα υλοποιούμε, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η επισήμανση της κ. Μόχλα ότι η λύση είναι ν’ αντληθούν έσοδα και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό άμεσα (και όχι με ξεπούλημα δημοτικής περιουσίας, όπως επαγγέλλονται ορισμένοι προβάλλοντάς την ως τη μόνη λύση) είναι η άμεση έναρξη είσπραξης εσόδων παρελθόντων ετών. Άλλωστε το κράτος δεν δίνει σε κανέναν την οδηγία να μην εισπράττει! Το αντίθετο μάλιστα!
Για τον λόγο αυτό άλλωστε ευχήθηκα ο κ. Παπαθανασίου και ο κ. Φαρμάκης, τα βράδια που επισκέπτονται τα χωριά του δήμου μας (κατά δήλωσιν του δημαρχεύοντος), πέρα από τις «ενημερώσεις» να κάνουν επιτέλους κάτι και για την είσπραξη των εσόδων για να μην πάει στράφι η όλη προσπάθεια οικονομικού νοικοκυρέματος του δήμου. Η εικόνα του απολογισμού α΄ τριμήνου είναι και η καλύτερη απάντηση για τις δηλώσεις του κ. Φαρμάκη περί ουσίας και εντυπώσεων στην πολιτική.
Ευχόμαστε πάντως η εικόνα αυτή να αλλάξει άρδην και να ξεκινήσουν επιτέλους να εισπράττονται και τα βεβαιωθέντα προηγούμενων ετών. Εμείς δηλώναμε πάντοτε πως όποιος ήθελε να διοικήσει σωστά τον δήμο θα έπρεπε να «σπάσει και αυγά», μακριά από μικροπολιτικά συμφέροντα και πελατειακές σχέσεις! Εάν η δημοτική αρχή κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, θα μας βρει αρωγούς της, εάν πάλι όχι, τότε θα μας βρει επικριτές της, όπως οφείλουμε άλλωστε να επικρίνουμε όλα τα κακώς κείμενα. Γιατί για εμάς προέχει πάντα το συμφέρον του δήμου και των δημοτών ως σύνολο και όχι το συμφέρον ορισμένων!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου