Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ανοιξε η σήραγγα Τεμπών!

Από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ:

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ 2 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΩΝ ΣΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΟΥ ΚΙΣΣΑΒΟΥ
* Πάντως είναι ορατός ο κίνδυνος διακοπής των εργασιών για το υπόλοιπο έργο λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης 

Του Γιώργου Ρούστα
Ήταν 2:10 χθες το μεσημέρι, όταν η ισχυρή ελεγχόμενη έκρηξη ακούστηκε εκκωφαντικά στη δεύτερη σήραγγα των Τεμπών και ακολούθησαν επιφωνήματα χαράς (κυρίως από τους εργαζόμενους της εταιρίας) και χειροκροτήματα (από εκπροσώπους φορέων).
Η διάνοιξη της δεύτερης σήραγγας και στα δυο μέτωπα, της μεγαλύτερης οδικής σήραγγας της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων, μήκους 6 χλμ., μετά από δυο χρόνια και εννέα μήνες εντατικών εργασιών από όλο το προσωπικό των εταιριών της κατασκευής ήταν γεγονός και πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα.
Όταν όμως η γιορτή τελείωσε, ένας έντονος προβληματισμός διαδέχτηκε την χαρά της ολοκλήρωσης της διάνοιξης, καθώς η παρουσία του γενικού γραμματέα Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων κ. Σέργιου Λαμπρόπουλου από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεν έφερε «φως στο τούνελ» των διαπραγματεύσεων μεταξύ του κράτους και της εταιρίας, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος διακοπής εργασιών από την Κοινοπραξία να είναι ορατός. Ο κ. Λαμπρόπουλος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, καθώς όπως τόνισε «όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, δεν έχει νόημα καμία πρόβλεψη για το αποτέλεσμά τους». Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν πάνω από έναν μήνα...
Η ομιλία του γενικού διευθυντή της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» κ. Δημήτρη Γκατσώνη είναι χαρακτηριστική των προθέσεων της εταιρίας: «Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα έχει σαφώς επηρεάσει και τα οδικά έργα παραχώρησης με άμεση επίδραση στην ομαλή χρηματοδότηση και στην πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών. Βούληση της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» είναι, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, να συνεχίσει την υλοποίηση του έργου, πάντα βέβαια σε συνεργασία και με τη συνδρομή του Ελληνικού Δημοσίου, με στόχο την παράδοσή του ολοκληρωμένου στους Έλληνες, το συντομότερο δυνατόν, όπως ακριβώς το έχει υποσχεθεί το Ελληνικό κράτος στους πολίτες».
Την ίδια ώρα ο -παριστάμενος στην εκδήλωση- περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός επανέφερε το θέμα της άμεσης μείωσης της τιμής των διοδίων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Τον πρώτο λόγο έχουν η κυβέρνηση, που να μην ξεχνάμε είχε υποσχεθεί πριν τις εκλογές του 2009 ότι θα μείωνε την τιμή των διοδίων, οι εταιρίες των αυτοκινητοδρόμων και οι τράπεζες, στις οποίες δίνονται διαρκείς ενέσεις ρευστότητας από το Ελληνικό Δημόσιο ακριβώς για να διοχετεύσουν χρήμα στην αγορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου