Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά ενόψει Πάσχα από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

Επίσκεψη  σε σφαγεία της Πιερίας πραγματοποίησαν την Μ.Τρίτη 19 Απριλίου 2011 η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,  Ευδοκία  Γεωργίου-Κίτσιου και ο Τμηματάρχης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Πιερίας, Χρήστος Μαυρίδης.
     Οι κτηνιατρικοί υγειονομικοί έλεγχοι που διενεργούνται σε σφαγεία,  κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ  του νομού  εντατικοποιήθηκαν  τις τελευταίες ημέρες ενόψει της γιορτής του Πάσχα ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών. 
  
    Συγκεκριμένα,  οι έλεγχοι αφορούν στις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στα σφαγεία, στον  τρόπο  σφαγής καθώς και στις  συνθήκες μεταφοράς των ζώων. Με την επίβλεψη αρμόδιων κτηνιάτρων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Πιερίας, ελέγχεται η  σήμανση των σφαγιων με ευδιάκριτες σφραγίδες που  πιστοποιούν  τόσο την  προέλευση του σφάγιου όσο και τον κτηνιατρικό και υγειονομικό έλεγχο στον οποίο θα πρέπει να έχει υποβληθεί το ζώο.
     Σύμφωνα με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής μέχρι στιγμής από τους ελέγχους δεν έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις.
     Αυστηρός είναι και ο ποιοτικός έλεγχος των  νωπών οπωροκηπευτικών που πραγματοποιείται  από αρμόδια κλιμάκια της  Π.Ε. Πιερίας. Την Μ.Τετάρτη υπάλληλοι της υπηρεσίας  επισκέφθηκαν  τη λαϊκή αγορά της Κατερίνης και διενήργησαν  ελέγχους σε παραγωγούς και εμπόρους  για την ποιότητα των αγαθών.
     Ο έλεγχος επικεντρώνεται στην  τυποποίηση , τη  συσκευασία  και τη  σήμανση  των οπωρολαχανικών. Συγκεκριμένα, στον έλεγχο τυποποίησης παρατηρείται η κατάταξη προϊόντων σε ποιοτικές κατηγορίες με κριτήρια  το βαθμό ωριμότητας, την ποικιλία, το μέγεθος, το χρώμα, την ομοιογένεια και την φυσική κατάσταση των προϊόντων. Παράλληλα, ελέγχονται οι   συσκευασίες  αλλά και η ύπαρξη σήμανσης  στα  προϊόντα  με την οποία υποχρεωτικά  πιστοποιείται ο αριθμός μητρώου του εμπόρου, το προϊόν, η προέλευση του προϊόντος και η ποιοτική του κατάταξη.
     Εξονυχιστικές ήταν όμως και οι  επιθεωρήσεις σε σούπερ-μάρκετ της πόλης  που πραγματοποίησαν υπάλληλοι των τμημάτων Κτηνιατρικής, Υγείας και Εμπορίου της Π.Ε. Πιερίας προκειμένου να ελέγξουν την ποιότητα και τις τιμές των προϊόντων αλλά και τους χώρους.  
    Οι  αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας συνεχίζουν τους ελέγχους με γνώμονα   τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας,  την προστασία του πολίτη και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου