Γ. Μαγκριώτης:
«Θα χρηματοδοτηθούν από το ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας όλα τα ώριμα έργα σχολικών κτιρίων στην Πιερία»
Την δυνατότητα να ενταχθούν όλα τα σχολικά κτίρια της Πιερίας, τα οποία έχουν την απαραίτητη ωριμότητα ως έργα, στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ι. Μαγκριώτης σε απάντηση του στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θανάση Παπαγεωργίου.
Όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, «ο Νομός Πιερίας, δεν διαθέτει σοβαρή κτιριακή υποδομή για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για την καλή προσφορά γνώσεων και τη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα. Το σοβαρότερο όμως πρόβλημα, εντοπίζεται στην πόλη της Κατερίνης, όπου τα τελευταία χρόνια είχαμε μια πληθυσμιακή έκρηξη, διότι είναι πια διαπιστωμένη η απερήμωση όλων των χωριών, η αποδυνάμωσή τους από ανθρώπινο δυναμικό και η συσσώρευση του πληθυσμού στην πόλη. Είμαστε η ενδέκατη πόλη, από άποψη πληθυσμού, στη χώρα μας σήμερα. Πρέπει επίσης, να ξέρετε ότι την τελευταία δεκαετία, όπως διαπιστώθηκε κατά την απογραφή, είχαμε τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή αύξηση στη χώρα μας, της τάξης του 9%, και όλοι αυτοί οι άνθρωποι σωρεύονται στην πόλη της Κατερίνης.
Επίσης, είχαμε μεγάλη εισδοχή των λεγόμενων «Ελληνοποντίων», των πατριωτών μας εκ των παλιών Δημοκρατιών της Σοβιετικής Ένωσης, και αυτό μεγέθυνε το μεγάλο πρόβλημα στην πόλη μας. Θα πρέπει, λοιπόν, να αντιληφθείτε, κύριε Υπουργέ –και είμαι σίγουρος ότι το αντιλαμβάνεστε- ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε ιδιαίτερα στην πόλη.
Η έλλειψη σχεδιασμού φυσικά έχει δημιουργήσει και άλλα προβλήματα, που έχουν σχέση με ακραία υπεράριθμα σχολεία και τμήματα όσον αφορά τη λειτουργία τους. Πρόκειται για σχολεία στο α΄ και β΄ επίπεδο της εκπαίδευσής μας, τα οποία είναι υπεράριθμα και αδυνατούν να λειτουργήσουν με εύρυθμο και αποτελεσματικό τρόπο».
Ειδικότερα, ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το 11ο Δημοτικό και το 3ο Γυμνάσιο και Λύκειο, στα Δημοτικά Σχολεία 14ο και 15ο τα οποία λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα κτίρια, καθώς και στα παλαιά και ακατάλληλα σχολεία, όπως το 4ο, το 5ο, το 7ο και 8ο Δημοτικό, το 5ο Λύκειο, το Μουσικό Σχολείο και το Ειδικό Σχολείο.
Επίσης, το Λύκειο Κονταριώτισσας και το ΕΠΑΛ Αιγινίου το οποίο κατασκευάζεται από το 1986 κι έχει καταστεί μία «γάγγραινα» για την εκπαιδευτική διαδικασία στην Πιερία.
Η απάντηση του κ. Μαγκριώτη
Ο υφυπουργός, κ. Ι. Μαγκριώτης, αναγνώρισε πως πράγματι είναι σημαντικές οι ελλείψεις σε κτιριακές σχολικές υποδομές στο Νομό Πιερίας, γιατί όπως είπε «είναι ένας Νομός που έχει εσωτερικές μετακινήσεις, από την ύπαιθρο προς το μεγάλο αστικό κέντρο, την πρωτεύουσα, αλλά και επειδή έχει εγκατασταθεί ένας σημαντικός αριθμός ομογενών από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και γι’ αυτό ακριβώς η κατανομή των σχολικών αιθουσών και των κτιρίων που υπήρχε μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί»
Ο κ. Μαγκριώτης επισημαίνοντας πως την ευθύνη του προγραμματισμού για την κατασκευή της σχολικής στέγης την έχει το Υπουργείο Παιδείας και από πέρυσι το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων παρακολουθεί την εκτέλεση του κτιριολογικού προγράμματος, ανέφερε πως στο κατασκευαστικό Πρόγραμμα του ΟΣΚ περιλαμβάνονται κτιριακές υποδομές κυρίως για Νηπιαγωγεία και τόνισε λέγοντας:
«Αυτή είναι η επιλογή της Κυβέρνησης γιατί θέλουμε να δώσουμε πολύ μεγάλο βάρος στην εκπαίδευση στις μικρές ηλικίες. Θέλουμε να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια, επειδή από τα προηγούμενα χρόνια αυτή έχει καταστεί υποχρεωτική. Η έλλειψη Νηπιαγωγείων ήταν πάρα πολύ μεγάλη, γι’ αυτό και σε όλη την Ελλάδα το βάρος δίνεται κυρίως στην κατασκευή Νηπιαγωγείων. Έτσι, λοιπόν, έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Μελετών του ΟΣΚ το 22οο Νηπιαγωγείο Κατερίνης, το 14ο Νηπιαγωγείο Κατερίνης και η μελέτη προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Μάιο. Ήδη έχουν υποβληθεί αιτήματα, για την ένταξή τους στο ίδιο Πρόγραμμα από την Περιφερειακή ενότητα Πιερίας και τα ακόλουθα τρία Νηπιαγωγεία, που αντιμετωπίζονται θετικά από τον ΟΣΚ: το 10 Νηπιαγωγείο Κατερίνης και το Νηπιαγωγείο Αγίου Σπυρίδωνα του Δήμου Δίου. Όμως, οι φάκελοι των προαναφερόμενων αιτημάτων χρήζουν συμπληρώσεων, για να ενταχθούν στο χρηματοδοτικό σχέδιο που ανέφερα πιο μπροστά. Προγραμματίζεται για την πρόταση ανέγερσης του ΕΣΠΑ το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης και αναμένεται η ολοκλήρωση της εδαφοτεχνικής μελέτης τον προσεχή Απρίλιο του 2011.
Τέλος, από τον ΟΣΚ τοποθετήθηκαν τέσσερις προκατασκευασμένες αίθουσες ελαφρού τύπου για την κάλυψη προσωρινών αναγκών στα ακόλουθα σχολεία της περιοχής: Στο 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο Κατερίνης, 2ο Λύκειο Κονταριώτισσας. Το 2009 ο Δήμος Κατερίνης προχώρησε στη σύνταξη και ωρίμανση μελετών για τα παρακάτω σχολεία, όπως είναι: Η ανέγερση Δημοτικού Σχολείου στην πολεοδομική ενότητα Εθνικού Σταδίου –μετεγκατάσταση του 14ου Δημοτικού Σχολείου- ανέγερση Δημοτικού Σχολείου στην πολεοδομική ενότητα Ευαγγελικών –επέκταση ουσιαστικά, και μετεγκατάσταση του 5ου Δημοτικού Σχολείου- ανέγερση Δημοτικού Σχολείου στην πολεμική ενότητα Βατάν –μετεγκατάσταση δηλαδή, του 4ου Δημοτικού Σχολείου- ανέγερση του 5ουου Λυκείου Κατερίνης, κατασκευή νέας πτέρυγας Εργαστηρίων Τεχνικής Εκπαίδευσης για τις ανάγκες του 1ου ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ. και ΣΕΚ και κατασκευή οκτώ αιθουσών στο 7ο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή Καταφυγιώτικα. Λυκείου Κατερίνης, περιοχή Καπνικού Σταθμού, κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στο χώρο του 3
Θα ήθελα όμως να τονίσω για το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης ότι αναμένεται ολοκλήρωση, σύμφωνα με τις εδαφοτεχνικές μελέτες, τον Απρίλη, δηλαδή τον επόμενο μήνα. Θα ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α., στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, αγαπητέ συνάδελφε.
Θα ήθελα να πω ότι όλα όσα ανέφερα προηγουμένως –και τα περισσότερα εξ αυτών είναι και στα θέματα που έθιξε ο συνάδελφος- έχουν προταθεί και θα ενταχθούν στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι ανοικτό το πρόγραμμα. Έχουν κατατεθεί οι προτάσεις και είμαι βέβαιος –επειδή γνωρίζω ότι υπάρχουν πόροι στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας- ότι θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Θέλω επίσης να πω ότι το 8ο Δημοτικό και Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης έχει γίνει –με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης από το 2009- η παραχώρηση της χρήσης δυο οικοπέδων του Δήμου στον ΟΣΚ για πενήντα χρόνια, προκειμένου να ανεγερθούν, αφού έχουν ενταχθεί στη δεύτερη προγραμματική πρόταση με ΣΔΙΤ που θα κατασκευαστούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι αποφάσεις αυτές ισχύουν από το 2008. Το ΣΔΙΤ αυτό, όπως ξέρετε, καθυστέρησε γιατί μερικά από τα σχολεία που είχαν ενταχθεί δεν είχαν εξασφαλισμένους τους χώρους και αυτό καθυστέρησε συνολικά το ΣΔΙΤ.
Δυστυχώς, εδώ έχει γίνει ένα λάθος από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ξεκίνησε τη διαδικασία δημοπράτησης, χωρίς να υπάρχουν διασφαλισμένα τα οικόπεδα και αυτό κράτησε συνολικά την προσπάθεια πίσω, ενώ στην Αθήνα προχώρησε και ολοκληρώθηκε. Πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα προχωρήσει και έτσι θα έχουμε λύσει και στο 8ο Δημοτικό και Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης μέσα στο δεύτερο ΣΔΙΤ.
Θέλω να πω επίσης ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης έγινε ακόμα μια παραχώρηση οικοπέδου του Δήμου στον ΟΣΚ για πενήντα χρόνια για την ένταξη του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Κατερίνης, στα οποία αναφερθήκατε.
Αυτά είναι μέσα στους προγραμματισμούς του Υπουργείου Παιδείας, απλώς αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω με ασφάλεια ότι είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότησή του. Είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας να το εντάξει στον προσεχή προγραμματισμό του. Πιστεύω ότι θα το κάνει γιατί, όπως μας ενημέρωσε, είναι στις απόλυτες προτεραιότητές του».
Στην ομιλία του ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε πως τη φετινή σχολική χρονιά είχαμε επανειλημμένες διαμαρτυρίες, καταλήψεις και κλεισίματα σχολείων λόγω των κτιριακών προβλημάτων για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα σε πάρα πολλά σχολεία στην Κατερίνη.
Επίσης, όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου «το προτεινόμενο σχέδιο συγχωνεύσεως από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας, δυστυχώς δεν απαντάει στο κτιριακό πρόβλημα των σχολείων της πόλης της Κατερίνης. Θα έχουμε πλεονάζουσα χωρητικότητα ή δυναμικότητα στα ορεινά χωριά, τα οποία απερημώθηκαν και εγκαταλείφθηκαν, θα έχουμε αίθουσες και σχολεία τα οποία δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα και δυστυχώς στην πόλη –που συγκεντρώνεται ο πάρα πολύ μεγάλος πληθυσμός και, έχουμε το μεγάλο πρόβλημα- δεν θα έχουμε λύσεις οριστικές, λύσεις οι οποίες είναι αναγκαίες»
Τέλος τόνισε ιδιαίτερα ότι έχουν εγκριθεί μελέτες από το Δήμο Κατερίνης -και έχουν εγκριθεί αυτές οι μελέτες από το Υπουργείο Παιδείας και πρέπει να ενταχθούν- που αφορούν το 4ο, 5ο και 14ο Δημοτικό Σχολείο, το 5ο Λύκειο και το 7ο Σχολείο Κατερίνης.
Επίσης, προτεινόμενα έργα σε ΣΔΙΤ ή και στο ΕΣΠΑ γενικότερα είναι το 5ο 8ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κατερίνης, καθώς και το Μουσικό Σχολείο, αφού τακτοποιηθούν διάφορες εκκρεμότητες Γυμνάσιο, το
Επίσης, οι λύσεις που δόθηκαν δεν είναι ολοκληρωμένες για το Λύκειο Κονταριώτισσας. Χρειάζεται ένταξη κατά προτεραιότητα στο Ε.Σ.Π.Α.. Δεν είναι λύση –και έχει αποδειχθεί- τα κοντέινερς, δεν είναι λύση αυτά στα οποία δυστυχώς καταφεύγουμε σαν επίσπευση της διαδικασίας. Όπως και το ΕΠΑΛ Αιγινίου, το οποίο κτίζεται, –είναι τραγικό- από το 1986. Δεν μπορεί να συνεχίζεται μια τέτοια κατάσταση, ένα σχολείο να κτίζεται και να έχει γίνει σαν το «γεφύρι της Άρτας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου