Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Αποσύρθηκε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο από βέτο ΛΑ.Ο.Σ


Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα 

Στον βωμό της, κατά το δυνατόν, αδιατάρακτης συναινετικής κυβερνητικής λειτουργίας, αποφασίσθηκε, εντελώς αιφνιδιαστικά, να ματαιωθεί η συζήτηση επί νομοσχεδίου που είχε προγραμματιστεί να εισαχθεί χθες Δευτέρα προς έγκριση στον Ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και είχε ως θέμα τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Ενα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ήταν τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα άνοιγαν οι πόρτες των φυλακών για υπό όρους και προϋποθέσεις αποσυμφόρησή τους. 

 Η αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη δεν είναι συνήθης για τα κοινοβουλευτικά χρονικά, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο είχε δηλωθεί ότι εγκρίθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά πλειοψηφία και μάλιστα με τη συναίνεση της Δημοκρατικής Αριστεράς – όχι μόνο, δηλαδή, του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετοι εξ αρχής ήταν μόνο το ΚΚΕ, αλλά και ο ΛΑΟΣ: ο τρίτος σε δύναμη εταίρος στην κυβέρνηση Παπαδήμου είχε, διά στόματος του κ. Αθ. Πλεύρη, δηλώσει πως καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Αξιοσημείωτο είναι πως η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖA είχαν επιφυλαχθεί να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. 

Το μέγα αγκάθι , ωστόσο, φάνηκε να εμφανίζεται μόλις πριν από λίγες ημέρες, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ν. Δένδιας δήλωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή ότι το κόμμα του θα καταψήφιζε την προαναφερθείσα για τις φυλακές τροπολογία, λέγοντας μάλιστα σε υψηλότατους τόνους: Η τροπολογία αυτή δεν θα περάσει, δεν πρόκειται να περάσει ! Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και μάλιστα στην τελευταία επί του νομοσχεδίου συζήτηση (διαδικασία β΄ ανάγνωσης), είχε περιοριστεί να δηλώσει ότι την προσωπική –τότε– διαφωνία του επί της προτεινόμενης ρύθμισης θα φρόντιζε να την μετέτρεπε σε θέση της Ν.Δ.: Θα προσπαθήσω να πείσω τη Ν.Δ. όχι μόνο να καταψηφίσει την τροπολογία, αλλά και να άρει την εμπιστοσύνη της προς εσάς , είχε πει χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τότε, εμμένοντας στις επιλογές του, σχολίαζε: Οπως ξέρετε, δεν είμαι ένας άνθρωπος του μη διαλόγου. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μελετήσετε την τροπολογία, να μου κάνετε προτάσεις, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση , έλεγε, για να προσθέσει για το νομοσχέδιο: Θέλω να τελειώνω με αυτήν την υπόθεση και δεν είναι καλό για τη χώρα μας κάθε τόσο να οδηγείται σε ελέγχους . 

Την περασμένη Πέμπτη, ελήφθη η απόφαση να εισαχθεί τελικώς προς συζήτηση το εν λόγω νομοσχέδιο. Παρέμενε άγνωστο αν έγινε αυτό που είχε ζητήσει, στο μεταξύ, ο κ. Παπαϊωάννου: δηλαδή, να υπάρξει διάλογος επί προτάσεων των κομμάτων. Το μόνο σίγουρο ήταν η δημόσια κατηγορηματική αντίδραση της Ν.Δ. στην τροπολογία. Και τελικώς, ξαφνικά, αποφασίστηκε να ματαιωθεί η ψήφιση και του νομοσχεδίου και της τροπολογίας. Για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία θα ασχοληθεί, εάν θελήσει, η επόμενη κυβέρνηση. Για τις φυλακές, θα επανέλθει διορθωμένη διάταξη σε άλλο νομοσχέδιο, αν προλάβει η σημερινή κυβέρνηση. 

http://news.kathimerini.gr/4 

Πηγή: ksipnistere.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου