Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Νίκος Λάππας: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΑΙΤΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ι.Κ.Α. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ.

Προς τον διοικητή του Ι.Κ.Α. κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο 

Αξιότιμε κύριε διοικητά! 

Πληροφορηθήκαμε από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Ι.Κ.Α. τον σχεδιασμό της διοίκησης του ιδρύματος για συγχωνέυσεις (ουσιαστικά καταργήσεις) υποκαταστημάτων ανά την Ελλάδα. Μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η κατάργηση του παραρτήματος Ι.Κ.Α. Λιτοχώρου. 
Διαβάζοντας την επιστολή σας και το συνημμένο κείμενο για τις «βασικές αρχές του νέου Οργανωτικού Μοντέλου» διαπιστώνουμε και κατανοούμε πλήρως την φιλοσοφία και την ανάγκη εκσυγχρονισμού και καλύτερης λειτουργίας του οργανισμού επειδή, όπως παρατηρείτε, σήμερα «δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ζήτησης των πολιτών». Στόχος σας λοιπόν η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. 

Ωστόσο, κ. διοικητά, με την προτεινόμενη κατάργηση του παραρτήματος Λιτοχώρου, πιστεύουμε ότι ο στόχος αυτός κάθε άλλο παρά επιτυγχάνεται. Το Λιτόχωρο είναι αυτή τη στιγμή έδρα του «καλλικρατικού» δήμου Δίου – Ολύμπου στη νότια Πιερία, συνολικού πληθυσμού 30.000 περίπου κατοίκων, όπου δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις (τουριστικού κι όχι μόνο ενδιαφέροντος). Πιστεύουμε λοιπόν ότι το να επαφίεται η εξυπηρέτηση των ασφαλιζομένων και των εργοδοτών της περιοχής μας, απλά στην καλύτερη μηχανοργάνωση του συστήματος ή στα ελάχιστα Κ.Ε.Π. που λειτουργούν εντός του δήμου μας, σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετό! 
Επιπλέον αναρωτιόμαστε γιατί ο νομός Πιερίας είναι ο μοναδικός στην κεντρική Μακεδονία, όπου, με βάση τον προτεινόμενο σχεδιασμό, θα λειτουργεί μόνο ένα Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. χωρίς να προβλέπεται ούτε ένα Γραφείο κοινωνικής ασφάλισης! 

Στο ίδιο το κείμενο σας των βασικών αρχών του νέου μοντέλου αναφέρεται ότι σκοπεύετε: «Η λειτουργία Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης να απευθύνεται σε γεωγραφικές ενότητες ενεργού πληθυσμού άνω των 10.000 κατοίκων. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα ληφθούν υπόψη οι ειδικότερες συνθήκες και ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής (γεωγραφικά κριτήρια, οδικά δίκτυα, δυσπρόσιτες περιοχές, χιλιομετρικές αποστάσεις, απουσία ΚΕΠ, ειδικές δραστηριότητες κάποιας περιοχής κ.λ.π)». Θεωρούμε επομένως κ. διοικητά ότι στην δική μας περίπτωση οι παράγοντες αυτοί (πληθυσμός, χιλιομετρική απόσταση από Κατερίνη, ειδικές δραστηριότητες περιοχής κλπ.) δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν. 

Ζητάμε λοιπόν από εσάς να εξετάσετε με προσοχή την περίπτωση της περιοχής μας και να προχωρήσετε στην πρόβλεψη ενός τουλάχιστον Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης με εξοπλισμό, στελέχωση και αρμοδιότητες ίδιες αν όχι περισσότερες σε σχέση με το υφιστάμενο αυτή τη στιγμή παράρτημα Ι.Κ.Α. Λιτοχώρου! 

Καλούμε επίσης την διοίκηση του δήμου Δίου – Ολύμπου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις προς τη διοίκηση του Ι.Κ.Α. για αμέριστη αρωγή και συνεργασία στο θέμα της σύστασης και λειτουργίας του Γραφείου αυτού
Σε κάθε περίπτωση, κ. διοικητά, θα πρέπει να γνωρίζετε πως όλοι οι πολιτικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς της περιοχής μας είμαστε ενωμένοι ως προς το δίκαιο αυτό αίτημα! Είμαστε βέβαιοι ότι θα επανεξετάσετε το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή. 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον! 

Με τιμή, 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ 
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου 
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου