Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Με μεγάλη λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος στην Ιερά Μονή του στον Όλυμπο, η μνήμη του Αγίου Διονυσίου, της εξέχουσας μορφής της Εκκλησίας μας, η επιρροή και φήμη του οποίου ξεπέρασε τα όρια του Ελλαδικού χώρου και έφθασε μέχρι την μακρυνή Ρωσία, αλλά κυρίως σφράγισε με την παρουσία του την περιοχή του Ολύμπου, επιτελώντας μέχρι σήμερα πλήθος θαυμάτων. 

Τήν φετεινή πανήγυρη τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της Μονής και της Σχολής της Χάλκης, εκπροσωπόντας τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, κατόπιν προσκλήσεως της Ιεράς Μητροπόλεως και της Ιεράς Μονής. 

Ο Σεβασμιώτατος Προύσσης, αφίχθη στην Ιερά Μονή 20η Ιανουαρίου και προεξήρχε της αγρυπνίας που ετελέσθη το βράδυ εκείνο προς τιμήν του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού. Κατά την ομιλία του στην επίσημη υποδοχή που του έγινε στην Μονή, ετόνισε ότι είναι χαρούμενος που επισκέπτεται την Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου, η οποία ως Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή είναι προέκταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και σημείωσε ότι υπάρχει και άλλος σύνδεσμος της Ιεράς Μονής με την Μητρόπολη του, διότι όπως η Ιερά είναι κτισμένη στον Όλυμπο και η Προύσσα είναι κτισμένη στις παρυφές του Ολύμπου της Βιθυνίας, μεγάλου μοναστικού κέντρου στην Βυζαντινή περίοδο. Μετέφερε επίσης τις ευχές και τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη στον εορτάζοντα καθηγούμενο καθώς και σε όλα τα μέλη της αδελφότητος. 

Ο Καθηγούμενος της Μονής στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως σημείου αναφοράς της ενότητος των Ορθοδόξων Εκκλησιών και στη συμβολή του Μοναχισμού στην πραγματοποίηση της ενότητος αυτής. Ευχήθηκε δε στον Σεβασμιώτατο, επι των ημερών του να λάμψει ξανά ο ασκητικός Όλυμπος της Βιθυνίας και να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης, ώστε από τον πρώτο να εκπέμπονται τα μηνύματα της ερήμου και από την δεύτερη τα μηνύματα της Ορθοδόξου θεολογίας. 

Την επόμενη ημέρα, παρόλη την δυσκολία στην πρόσβαση, επισκέφθηκε την παλαιά Μονή, μένοντας ενθουσιασμένος από την επίσκεψή του αυτή.

Την Κυριακή το απόγευμα χοροστάτησε στον εσπερινό πρός τιμήν του Αγίου Διονυσίου, όπου και κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στην αξία του Μοναχισμού και μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη, στην αδελφότητα της Μονής και στο πολυπληθές εκκλησίασμα. 

Την επομένη ημέρα προεξήρχε της πανηγύρεως πρός τιμήν του Αγίου Διονυσίου και και παρεκάθησε στην πανηγυρική τράπεζα της Μονής. Την πανήγυρη ελάμπρυνε χορός Αγιορειτών ψαλτών (Δανιηλαίοι και Θωμάδες), ενώ παρέστησαν ο περιφερειάρχης κ. Ψωμιάδης, η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαυρίδου, ο βουλευτής κ. Κουκοδήμος, ο Δήμαρχος του Δήμου Δίου – Ολύμπου κ. Φαρμάκης, ο Ταξιάρχος της Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην υφυπουργός κ. Κωνσταντόπουλος, ο πρώην Νομάρχης κ. Παπαστεργίου κ.α. 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις έκλεισαν το απόγευμα με την τέλεση εσπερινού και μνημοσύνου για τους κτίτορες της Ιεράς Μονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου