Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Πέρασαν 20 χρόνια, από τότε που στάλθηκε το πρώτο sms

Ήταν 3 Δεκεμβρίου 1992, όταν σε μια μικρή πόλη στην επαρχία της Αγγλίας, το Νιούμπερι, ο προγραμματιστής της εταιρείας Sema, Νιλ Πάπγουορθ απέστειλε το πρώτο γραπτό μήνυμα από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή σε μια συσκευή κινητής τηλεφωνίας (sms).

Αποδέκτης ήταν ένας στενός του φίλος, ο Ρίτσαρντ Τζάρβις, υπάλληλος σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Το μήνυμα έλεγε απλά «Καλά Χριστούγεννα». Κανένας από τους δύο δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη που θα είχε το γραπτό μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα την επόμενη εικοσαετία.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι τα άτομα ηλικίας 18 με 25 ετών ανταλλάσουν περισσότερα από 130 γραπτά μηνύματα κάθε εβδομάδα. Σχεδόν 3,7 δισ. άνθρωποι - το 78% των κατόχων συσκευών κινητής τηλεφωνίας - επικοινωνούν καθημερινά μέσω γραπτών μηνυμάτων.

Η Σύντομη Υπηρεσία Μηνυμάτων - όπως ονομάζεται στα αγγλικά το sms (Short Message Service) - αποτελεί ίσως τον πιο φθηνό και συνάμα γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σε παγκόσμια κλίμα αποστέλλονται ετησίως περίπου 8 τρισ. sms.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου