Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Περισσότερα από 68.000 εμπορικά "λουκέτα" από την αρχή της κρίσης - Συνεργασία ΕΣΕΕ - Εκκλησίας για τους εμπόρους σε δυσπραγία

Από τις αρχές της οικονομικής κρίσης, περίπου 68.000 έμποροι αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ σχεδόν διπλάσιοι είναι οι επιχειρηματίες οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Αυτό επισημάνθηκε κατά τη συνάντηση στα γραφεία της ΕΣΕΕ ανάμεσα στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο Β’ και τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη. Ο Μακαριώτατος συζήτησε με τον κ. Κορκίδη ζητήματα που αφορούν τις κοινές δράσεις που έχουν αναλάβει να προωθήσουν η Εκκλησία της Ελλάδος και η ΕΣΕΕ για την ανακούφιση των ευρισκόμενων σε δυσκολία και δυσπραγία εμπόρων.

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι οι άνεργοι επιχειρηματίες αποτελούν μία ιδιαίτερη κοινωνικά ευπαθή ομάδα, αφού πρόκειται για πολίτες, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν καμία υποτυπώδη κοινωνική μέριμνα. Επιπλέον, συμπλήρωσε, η ψυχολογική και οικονομική τους κατάρρευση αποτελεί μείζον ζήτημα για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους, οι οποίες δεξιώνονται την ανασφάλεια και το φόβο, που φέρνει η αβέβαιη οικονομική κατάσταση.

Τα στοιχεία κατά την ΕΣΕΕ είναι εύγλωττα, καθώς μία στις τρεις ελληνικές οικογένειες ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, δύο στις τρεις αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τρεις στους δέκα γονείς σταματούν τα παιδιά τους από τους παιδικούς σταθμούς και πέντε στους δέκα αδυνατούν πληρώσουν δίδακτρα και φροντιστήρια, ενώ η οικονομική κρίση έφερε σήμερα τρεις αυτοκτονίες κάθε δύο μέρες στη χώρα μας και τέλος, την τριετία της κρίσης και μέχρι τον Αύγουστο του 2012 είχαν καταγραφεί 3200 περίπου αυτοκτονίες.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι τρόποι με τους οποίους η Εκκλησία της Ελλάδος θα μπορούσε να συνδράμει τους εμπερίστατους εμπόρους. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η διενέργεια απογραφής των επωφελούμενων ανασφάλιστων εμπόρων από την ΕΣΕΕ και να οριστούν τα κριτήρια αξιολόγησης και κατάθεσης απαραίτητων δικαιολογητικών για την πρόσβαση στις εν λόγω υπηρεσίες, ενώ συνδέθηκε το ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής με την «Αποστολή» και την ΕΣΕΕ για παροχή βοήθειας πρωτοβάθμιας πρόληψης και φροντίδας για την υγεία για τους ανασφάλιστους εμπόρους.
Ακόμη, θα δημιουργηθεί κοινωνικό φροντιστήριο για τα παιδιά των ανασφάλιστων εμπόρων και θα υπάρχει παροχή συμβουλευτικής υποστήριξη λογιστών για την διαχείριση κρίσεων και τέλος θα δημιουργηθούν δομές ψυχολογικής υποστήριξης για όσους εμπόρους την χρειάζονται. Οι παραπάνω ενέργειες θα αρθρωθούν από το κεντρικό προς το τοπικό επίπεδο, όπου οι κατά τόπους Μητροπόλεις σε συνεργασία με τους οικείους Εμπορικούς Συλλόγους θα αναλάβουν να τις εξειδικεύσουν στις ανάγκες και τα προβλήματα κάθε περιοχής.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Μακαριώτατο, δήλωσε: «…Τη δραματική πτυχή του αδιεξόδου που βιώνουν σήμερα χιλιάδες συμπολίτες μας προσπαθεί με θαλπωρή και αλληλεγγύη να θεραπεύσει η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Η ελληνική κοινωνία σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται την Αγάπη, τη Θαλπωρή και την Αλληλεγγύη της Χριστιανικής μας Θρησκείας.

Η στήριξη του Αρχιεπισκόπου μέσω της «Αποστολής» και της ΕΣΕΕ σε άνεργους εμπόρους και τις οικογένειές τους, δίνει το μήνυμα ότι διαθέτουμε τη δύναμη να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτήν την περίοδο δοκιμασίας. Ο ζεστός και ανθρώπινος λόγος της Εκκλησίας γίνεται σήμερα πράξη και βοηθά τους συνανθρώπους μας που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας να τη νιώσουν στο πλευρό τους και να κάνουν μια νέα αρχή…
»


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου