Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Διχάζει την Τρόικα το πακέτο σκληρών μέτρων στην Ελλάδα

Τα προγράμματα οδυνηρών κοινωνικών περικοπών στην Ελλάδα θα μπορούσαν να επικεντρωθούν περισσότερο στην προστασία ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού, επισημαίνει η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, που βρίθει δηλητηριωδών αιχμών κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ.

Κατά τον αναλυτή της Standard Chartered, Τόμας Κόστεργκ, η όψιμη ευαισθησία του ΔΝΤ προδίδει κλιμάκωση της έντασης στο «τρίο των δανειστών» όσο πλησιάζει η προθεσμία για την επόμενη δόση της Ελλάδας και το κλιμάκιο της Τρόικας καταγράφει ελάχιστη πρόοδο.

Στο έγγραφο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το αμερικανικής επιρροής ΔΝΤ δεν κρύβει την «προβληματική συνεργασία» του με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από το 2002 ως το 2011 σε ό,τι αφορά τα προγράμματα διάσωσης χωρών, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Οι συντάκτες του επικρίνουν τους «εσωτερικούς περιορισμούς της ευρωζώνης», που εμπόδισαν να συζητηθούν λύσεις όπως η αναδιάρθρωση χρέους (κάτι που το ΔΝΤ επιδίωξε από την αρχή στην περίπτωση της Ελλάδας), επικρίνοντας παράλληλα τους Ευρωπαίους για τις σχοινοτενείς διαβουλεύσεις και την αναβλητικότητά τους στη λήψη αποφάσεων, με αποκορύφωμα το πρόσφατο γαϊτανάκι για την παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων. Εν κατακλείδι το ΔΝΤ κατηγορεί τους ευρωπαϊκούς βραχίονες της Τρόικας ότι θέτουν ηράκλειους και χρονοβόρους στόχους στις χρεωμένες χώρες (διοικητικές, δικαστικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις) εν αντιθέσει με τους λιτούς και απλούς όρους που θέτει το ίδιο για την εκταμίευση μιας δόσης.

Λάδι στη φωτιά της ευρω-αμερικανικής κόντρας έριξε και ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, κατηγορώντας τους δανειστές ότι ρίχνουν υπερβολικό βάρος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα λιτότητας και όχι στις μακροπρόθεσμες αλλαγές, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Αμερικανός εκπρόσωπος της διεθνούς τραπεζικής ένωσης δήλωσε από το Πεκίνο πως δικαιούται επιμήκυνση τουλάχιστον δύο χρόνων εφόσον τηρήσει τους όρους του προγράμματος. Επιπροσθέτως ο κ. Νταλάρα τάχθηκε υπέρ της επιπλέον στήριξης στη χώρα μας για να πετύχει τους αναπτυξιακούς της στόχους, με μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Eurogroup, Zαν-Κλοντ Γιούνκερ, παραδέχθηκε πως οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά και η ανταγωνιστικότητά της έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα απέβαινε καταστροφική για την ίδια και θα αποδυνάμωνε την Ευρώπη στο σύνολό της.

Υπαινιγμούς πως η «δύσκολη» Φινλανδία θα συγκαταθέσει στην επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος άφησε στο μεταξύ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αλεξάντερ Στουμπ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters. «Είμαστε σκεπτικοί για το αν θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος, ειδικά αν αυτό σημαίνει περισσότερα χρήματα, αλλά δεν πρέπει να αποκλείσουμε καμιά επιλογή σε αυτό το επίπεδο», ανέφερε ο Φινλανδός υπουργός κατά την επίσκεψη του στην Ιρλανδία.

Ωστόσο, στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων βρίσκεται η Ισπανία, η κοινωνική και πολιτική συνοχή της οποίας δοκιμάζεται από τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται για να υπαχθεί σε πλήρες Μνημόνιο.

Χθες η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ Σανταμαρία, δήλωσε πως η Μαδρίτη εξακολουθεί να συζητά τους όρους, ενώ ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος απηύθυνε έκκληση μέσω της ιστοσελίδας του για εθνική ενότητα προκειμένου «να μην καταστραφούν όσα χτίσαμε με κόπο τα τελευταία χρόνια». Το μήνυμα του μονάρχη απευθυνόταν στους Καταλανούς και Βάσκους αυτονομιστές, που απειλούν ακόμη και με απόσχιση από τον εθνικό κορμό, προκειμένου να μην εφαρμόσουν τα επικείμενα μέτρα λιτότητας. Εντούτοις ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ προειδοποίησε πως το ισπανικό πακέτο θα πρέπει να είναι αυστηρό, ενώ το στέλεχος της ΕΚΤ, Λικ Κοέν, «απείλησε» τον Ραχόι ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με υψηλά επιτόκια δανεισμού αν δεν καταθέσει σύντομα αίτημα βοήθειας.

Προσωρινά η Ισπανία πέρασε τον «κάβο» της δημοπρασίας 12μηνων και 18μηνων εντόκων γραμματίων, συγκεντρώνοντας χθες 4,6 δισ. ευρώ με επιτόκια χαμηλότερα του αναμενομένου. Πάντως η αβεβαιότητα προκάλεσε φυγή καταθέσεων ύψους 30 δισ. ευρώ από τις τράπεζές της τον Ιούλιο, όταν η ΕΚΤ δεν είχε διασαφηνίσει ακόμη την υποστηρικτική παρέμβασή της στην αγορά ομολόγων.

Γιάννης Παπαδάτος στον Ελεύθερο Τύπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου