Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών για απόσχιση του Δήμου Δίου

ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ
Βόμβα στα θεμέλια του Καλλικράτη!
Ίσως να μην είναι ακριβώς έτσι για το σύνολο του οικοδομήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο με κάτι τέτοιο ισοδυναμεί τουλάχιστον για την Πιερία η επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών που απέστειλαν φορείς του πρώην δήμου Δίου στον υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να πετύχουν την απόσχιση του πρώην δήμου Δίου απο τον νεοσύστατο δήμο Δίου-Ολύμπου.

Πρόκειται για μια ομάδα αυτοδιοικητικών, πρώην και νυν, οι οποίοι συνεχίζουν μάλιστα τη συλλογή υπογραφών σχετικά με το αίτημά τους αυτό, στο πλαίσιο που έχει ανοίξει ο διάλογος τροποποίησης του Καλλικράτη.

Επιπλέον, στην επιστολή τους επισημαίνουν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης και τη συνένωσή τους με τους πρώην δήμους Λιτοχώρου και Αν. Ολύμπου.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Παρατηρήσεις και προτάσεις επί της εφαρμογής του Καλλικράτη στο δήμο Δίου – Ολύμπου »

Κύριε Υπουργέ,


Ο Νομός Πιερίας έως το 2010 επί της εφαρμογής του Καποδίστρια, συγκροτείται από 13 δήμους. Με την εφαρμογή του Καλλικράτη, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, διαιρείται πλέον σε 3 δήμους. Είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο έγινε η λεγόμενη διοικητική μεταρρύθμιση. Χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους τοπικούς φορείς, με απίστευτη προχειρότητα και βιασύνη.


Σήμερα σχεδόν όλοι οι δήμοι, βρίσκονται μπροστά σε ανυπέρβλητα προβλήματα, οικονομικά, αναπτυξιακά, λειτουργικά, τα οποία σε συνδυασμό με τη γενικότερα οικονομικά προβλήματα της χώρας, έχουν κάνει την κατάσταση ιδιαίτερα τραγική.


Με την ευκαιρία του διαλόγου που ανοίγει το υπουργείο σας, θα σας επισημάνουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο δήμο τον οποίο ανήκουμε. Τον δήμο Δίου-Ολύμπου, που έχει συσταθεί από τη συνένωση των τέως δήμων, Δίου, Λιτοχώρου και Ανατολικού Ολύμπου. Θεωρούμε πως υπάρχει πλήρης και εμφανής ανομοιογένεια σε όλα τα επίπεδα, χωροταξικά, αναπτυξιακά, λειτουργικά.


Συγκεκριμένα: Ο δήμος Δίου, με πληθυσμό 12 χιλ/ κατοίκους και έξι Δημοτικά Διαμερίσματα, είναι καθαρά αγροτικός δήμος με πλούσια παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Οι άλλοι δύο δήμοι, Λιτοχώρου και Αν. Ολύμπου, είναι απόλυτα τουριστικοί με αποκλειστικό εισόδημα από τουριστικές υπηρεσίες. Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και γενικότερα όλες οι λειτουργίες, είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους.


Παραδείγματα: οι δήμοι Λιτοχώρου και Αν. Ολύμπου έχουν προ πολλού, κοινό βιολογικό καθαρισμό, κοινό σύνδεσμο ύδρευσης και καθαριότητας, κοινή τηλεφωνία και συγκοινωνία, κοινές τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες, κοινό τουριστικό σχεδιασμό ανάπτυξης.


Αντίθετα ο πρώην δήμος Δίου, έχει δικιά του αστική συγκοινωνία, η οποία συνδέει τα Δημοτικά της Διαμερίσματα με την πόλη της Κατερίνης, δικιά του ύδρευση και άρδευση, ξεχωριστό βιολογικό καθαρισμό, το δε εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων είναι κοινό με την Κατερίνη, δικό του γυμνάσιο και λύκειο, αγροτικές υπηρεσίες, δύο ΚΕΠ και βέβαια καθαρά αγροτικό σχεδιασμό ανάπτυξης. Επικοινωνεί και εξυπηρετείται κυρίως με την αγορά και τις υπηρεσίες της Κατερίνης και καμία απολύτως συναλλαγή δεν έχει με την πλευρά των άλλων δύο δήμων.


Τα 12 χρόνια λειτουργίας του ως καποδιστριακός δήμος , έχει δημιουργήσει σημαντικότατες υποδομές και λειτουργίες και έχει αποκτήσει επάρκεια σε όλα τα επίπεδα. Κατασκευάστηκε πρόσφατα νέο υπερσύγχρονο δημαρχείο, με σύγχρονες υπηρεσίες, έγιναν καινοτόμα υδρευτικά και αρδευτικά έργα, οδικά δίκτυα, σχολεία, ιατρεία, γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια, παιδικοί σταθμοί, πολιτιστικά κέντρα. Απέκτησε δημοτικό λατομείο εξόρυξης αδρανών υλικών, ενώ δημιούργησε και δημοτική κατασκευαστική επιχείρηση.


Ο μοναδικός εκ των τριών δήμων που ένταξε πολλά και μεγάλα έργα στο ΕΣΠΑ, όπως αντιπλημμυρικής προστασίας, κατασκευής δικτύων αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού, νέα σχολεία, έργα ύδρευσης, άρδευσης και αγροτικής οδοποιίας (πρόγραμμα ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ) , έργα στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, ενώ έχει σε ετοιμότητα μια σειρά και άλλων ώριμων μελετών.


Στον τομέα του πολιτισμού, με επίκεντρο το αρχαίο Δίον, δημιουργήθηκαν σημαντικότατες πολιτιστικές υποδομές και δράσεις, με πανελλήνια και διεθνή ακτινοβολία. Ο δήμος Δίου, κατά γενική ομολογία την περίοδο αυτή, αποκτά επάρκεια σε όλους τους τομείς, αναπτύσσει συνεχή δράση, αυξάνοντας αισθητά το βιοτικό εισόδημα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του.


Δυστυχώς σήμερα όλα αυτά βρίσκονται σε φάση οπισθοχώρησης, ενώ αρκετά έχουν ήδη ακυρωθεί. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τα οικονομικά προβλήματα του νέου μας δήμου και όλων σχεδόν των δήμων της χώρας, αποδεικνύεται ότι είναι προβληματικός ο παράλληλος συντονισμός δύο διαφορετικών κατευθύνσεων ανάπτυξης, σε περιοχές με ανόμοια γεωγραφικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.


Σήμερα μετά την παρέλευση δύο χρόνων, είναι καθολικό το αίτημα των κατοίκων, να επανέλθει ο δήμος Δίου στην αρχική του μορφή. Επιπλέον ένας άλλος σημαντικός λόγος επιβάλει και απαιτεί την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος. Η ιστορικότητα του Δίου. Ως γνωστό το Δίον, με απόφαση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, το 1992 έγινε δήμος, για ιστορικούς και εθνικούς λόγους. Πιστεύουμε πως η τιμητική και συμβολική αυτή πράξη υπάρχει λόγος να υφίσταται και σήμερα.


Άλλωστε ο πρώην δήμος Δίου έχει μεγάλο και ενεργό πληθυσμό, που συνεχώς αυξάνεται (βλέπε απογραφές 2001 και 2011), διαθέτει αξιόλογη αγροτική οικονομία, όλες τις λειτουργικές και διοικητικές υποδομές και κυρίως δυνατότητες και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Ήταν από τους ελάχιστους καποδιστριακούς δήμους που είχε εκπονήσει εικοσαετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, με κεντρικούς άξονες ανάπτυξης τον αγροτικό τομέα και τον αγροτουρισμό.


Όλα αυτά αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο δήμος Δίου, έχει τις δυνατότητες να πορευτεί μπροστά μόνος του. Μπορεί να αποτελέσει πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης. Είναι παράλογο και ακατανόητο να ακυρώνει κανείς αυτό που αποδεδειγμένα προχωρά και προοδεύει, για να κάνει απλά κάτι άλλο, που εξαρχής είναι αμφίβολη η προοπτική του.


Πρόταση και συγχρόνως αίτημά μας, ο τέως δήμος Δίου να επανέλθει στην αρχική του μορφή. Οι τέως δήμοι, Λιτοχώρου και Ανατολικού Ολύμπου, από τους σημαντικότερους και οικονομικά εύρωστους της Πιερίας, με κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, να αποτελέσουν ένα δήμο. Η συνύπαρξή τους με το δήμο Δίου, θεωρούμε πως δημιουργεί προβλήματα και στη δική τους τουριστική αναπτυξιακή πορεία. Αυτό δεν εμποδίζει βέβαια τη συνεργασία μεταξύ των σε άλλα επίπεδα, όπως και με το δήμο Κατερίνης, με τον οποίο εκ των πραγμάτων υπήρχε και συνεχίζεται πάντα η συνεργασία.


Θεωρούμε το αίτημά μας, το οποίο αποτελεί και αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων, δίκαιο και ρεαλιστικό. Ένα δημοψήφισμα άλλωστε θα αποδείκνυε περίτρανα το αληθές. Αναμένουμε κύριε Υπουργέ, να εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο πιστεύουμε να σας θέσουν και άλλοι θεσμικοί φορείς της Πιερίας.
Πηγή: ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

  1. "Όλα αυτά αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο δήμος Δίου, έχει τις δυνατότητες να πορευτεί μπροστά μόνος του. Μπορεί να αποτελέσει πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης................Η συνύπαρξή τους με το δήμο Δίου, θεωρούμε πως δημιουργεί προβλήματα και στη δική τους τουριστική αναπτυξιακή πορεία." Άρα θα έλεγε κανείς ότι το καλύτερο όπως παρουσιάζεται θα ήταν να σπάσει ο παλιός δήμος Δίου σε 2 κομμάτια και το Διο με τις αρχαιολογικές ανασκαφές μουσείο κλπ να πάει στο Νότο που συμβαδίζει περισότερο στην τουριστική αναπτυξιακή πορεία και το υπόλοιπο ας πάει μόνο (δηλαδή Καρίτσα κλπ) να αναπτυχθεί αγροτικά ή να κολλήσει στην Κατερίνη (βιολογικός σταθμός κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΟΥΚΙΩΤΗ...
    ΟΠΟΙΟ ΘΕΜΑ ΚΙ ΑΝ ΠΙΑΣΕΙΣ...
    ΣΚ...Α...Τ...Α... ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φτάνει ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΟΥΚΙΩΤΟ - ΣΧΟΛΙΟ!
    ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΙΟ...
    http://www.youtube.com/watch?v=d0VF7od68fM

    ΑπάντησηΔιαγραφή