Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Εξόρμηση στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο

Η επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο, είναι για τους Δρακοτρυπιανούς ένα προσκύνημα στο τόπο που έδρασε και αγίασε ένας από τους προγόνους μας. Έτσι, πήραμε την απόφαση ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Γλυνός και ο Αντιπρόεδρος, Γιώργος Καλέτσης την περασμένη Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012 να επισκεφθούμε το μοναστήρι.

Ο άγιος Διονύσιος (κατά κόσμον Δημήτριος Καλέτσης) γεννήθηκε περίπου το 1500, στο χωριό Σκλάταινα Μουζακίου Καρδίτσης, στη σημερινή Δρακότρυπα και το 1542 αφού πέρασε από τις μονές του Μεγάλου Μετεώρου στην Καλαμπάκα, το Άγιο ρος και άλλες εγκαταστάθηκε στον Όλυμπο, όπου ασκήτευσε μέσα σε σπήλαιο, που σώζεται μέχρι σήμερα. Γύρω στο 1542, έκτισε τη Μονή της Αγίας Τριάδος σε απόσταση 20 λεπτών από το σπήλαιο.

Το νέο Μοναστήρι που κτίσθηκε στους πρόποδες του Ολύμπου, πιο χαμηλά από το παλιό, απέχει μόλις 5 λεπτά από το Λιτόχωρο. Ανοιχτό για όλους τους προσκυνητές, ενώ το μισό περίπου σε έκταση μοναστήρι είναι Άβατο για τις γυναίκες.
 

Μόλις φτάσαμε, περίπου στις 2 το μεσημέρι, ο Γέροντας Εφραίμ, προηγούμενος της μονής με τον οποίο είχαμε μιλήσει τηλεφωνικά, θα ήταν διαθέσιμος μετά τις 5 το απόγευμα. Αυτό μας έδωσε τον απαραίτητο χρόνο αλλά και την ιδέα να επισκεφθούμε την παλαιά μονή.

Η παλαιά μονή βρίσκεται αρκετά μακριά, μέσα από στενό δρόμο, αλλά η διαδρομή μέσα από το καταπράσινο τοπίο του Ολύμπου σε αποζημιώνει και με το παραπάνω. Μετά από περίπου 10 λεπτά με το αυτοκίνητο, φθάσαμε στο παλιό μοναστήρι. Η πρώτη μου σκέψη ήταν η παράδοση που θέλει τα υλικά κατασκευής του μοναστηριού να κουβαλήθηκαν από αρκούδες!
 

Λέγεται, πως όταν ο Άγιος Διονύσιος αποφάσισε να χτίσει το μοναστήρι ψηλά στον Όλυμπο, οι αρκούδες ξαφνικά ένα βράδυ αποδεκάτισαν τα μουλάρια με τα οποία κουβαλούσαν τα υλικά. Όταν το πρωί οι καλόγεροι τον πληροφόρησαν τι συνέβη, ο Άγιος τους έστειλε να σαμαρώσουν τις αρκούδες. Έκπληκτοι εκείνοι υπάκουσαν και έτσι το μοναστήρι χτίστηκε με υλικά που τα μετέφεραν οι αρκούδες. Η παράδοση είναι ισχυρή στα μέρη όπου έδρασε ο Άγιος Διονύσιος σε σημείο μάλιστα που οι σαμαράδες τον ανακήρυξαν ως προστάτη τους! Όμως, όπως όπως αναφέρεται και σε κάποια φωτογραφία που θα δείτε στο άλμπουμ, το μοναστήρι αυτό πέρασε μεγάλες καταστροφές, με μεγαλύτερη αυτή το 1943 από τους Γερμανούς.

Η σπηλιά όπου ασκήτευσε ο Άγιος Διονύσιος, απέχει περίπου 20 λεπτά με τα πόδια από το παλιό μοναστήρι, και για να φτάσεις μέχρι εκεί περνάς από ένα στενό μονοπάτι μέσα στο δάσος, συναντάς ένα πανέμορφο ξύλινο γεφύρι το οποίο περνά πάνω από ένα ποτάμι που τα νερά του είναι τόσο καθαρά, που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση του Λιτοχώρου.

Φθάνοντας στην σπηλιά σε πιάνει ένα δέος. Αναρωτιέσαι πως μπορεί κάτω από αυτό το βράχο, εκτεθειμένος σε χιόνια και κακοκαιρία, να ζήσει άνθρωπος αν δεν είναι Άγιος…

Μετά από μία ώρα περπάτημα για την σπηλιά, επιστρέψαμε στο παλιό μοναστήρι από το οποίο πήραμε το αυτοκίνητο για να κατεβούμε προς το νέο. Εκεί, βρήκαμε και τον Γέροντα Εφραίμ, ο οποίος μόλις έμαθε ότι καταγόμαστε από την Δρακότρυπα, και ο Γιώργος, είναι γνήσιος απόγονος του Αγίου, μας καλωσόρισε, μας μίλησε για τον βίο του Αγίου Διονυσίου, μας έδωσε πολλές πληροφορίες για την ιστορία των μοναστηριών και μας ζήτησε να κρατήσουμε επαφές.

Εμείς του υποσχεθήκαμε ότι δεν θα έρθουμε μόνοι μας, αλλά θα φέρουμε και όλο το χωριό μαζί μας!

Σύντομα λοιπόν, στις 7 Οκτωβρίου 2012, ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δρακότρυπας «Η Ανάπλαση» διοργανώνει εκδρομή στην Μονή του Αγίου Διονυσίου Εν Ολύμπω για να γνωρίσουμε όλοι μας τον βίο και τα έργα του προγόνου μας και να περπατήσουμε στα ίδια μονοπάτια στα οποία αγίασε. Η τελευταία εκδρομή προς το Μοναστήρι, έγινε πριν 22 ολόκληρα χρόνια, τότε που μέρος των οστών του αγίου μεταφέρθηκε στην γενέτειρά του.

Φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψή μας μπορείτε να δείτε εδώ. (Επεξηγήσεις θα βρείτε κάτω από κάθε φωτογραφία)
Πηγή: drakotrypa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου