Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Ετοιμάζεται η Κίνα να εξαγοράσει... την Ευρώπη;

Το Πεκίνο έχει 3 τρισ. (!) δολάρια για ξόδεμα - Η γερμανική Commerzbank ίσως γίνει.... Chinesisch Bank
Έτοιμοι να βάλουν το χέρι στην (πολύ) βαθιά τσέπη τους και να αγοράσουν μία ευρωπαϊκή τράπεζα, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην ιστορία τους, είναι οι Κινέζοι μέσω της China Construction Bank, του δεύτερου μεγαλύτερου πιστωτικού ιδρύματος της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας Wang Hongzhang, ο οποίος μίλησε στους Financial Times, η CCB είναι διατεθειμένη να ξοδέψει έως και 15 δισ. ευρώ για να αγοράσει μία από τις ταλαιπωρημένες ευρωπαϊκές τράπεζες στις οποίες έχει μπει πωλητήριο από τις διψασμένες για ρευστό και απρόθυμες να δώσουν (κι άλλο) δημόσιο χρήμα για να στηρίξουν τον τραπεζικό τομέα κυβερνήσεις.

Στόχος της CCB είναι να αγοράσει είτε εξ ολοκλήρου είτε κατ’ ελάχιστον το 30-50% ενός ευρωπαϊκού τραπεζικού ιδρύματος σε μία από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης: τη Γερμανία, τη Βρετανία ή τη Γαλλία. Από στόχους εξάλλου, άλλο τίποτα: Η βρετανική Royal Bank of Scotland, η οποία έχει κρατικοποιηθεί, έχει συνολική χρηματιστηριακή αξία 17 δισ. λίρες, ενώ η γερμανική Commerzbank, που ανήκει κατά 25% στο γερμανικό δημόσιο, έχει αξία μόλις 9 δισ. ευρώ. Και η Κίνα, διαθέτει 3 τρισ. δολ. έτοιμα για... ξόδεμα!

Κινέζος Αη Βασίλης ή κινεζικός εφιάλτης;
Για ορισμένους, αυτό είναι καλό νέο: Αφού έφαγαν τα μούτρα τους με προηγούμενα εγχειρήματα εισόδου στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, κι έπειτα από μια περίοδο απαγόρευσης από το Πεκίνο λόγω της κρίσης χρέους, οι κινεζικοί κολοσσοί προφανώς νιώθουν ότι τα χειρότερα πέρασαν στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Wang εξήρε τις τελευταίες προσπάθειες των ευρωπαϊκών αρχών να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Σύμφωνα με άλλους, η εξαγορά μιας μεγάλης τράπεζας από την Κίνα είναι ένα ακόμη σημάδι της παρακμής της Δύσης και της σταδιακής εφόδου της ασιατικής χώρας με τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα σε όλους τους κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

Η Κίνα ακολουθεί διττή στρατηγική: Από τη μία δημιουργεί τις δικές της πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες γίνονται όλο και πιο ικανές να κοιτάνε στα μάτια, αν δεν ξεπερνούν σε επίπεδο προϊόντων και υπηρεσιών, τις αντίστοιχες δυτικές. Στα σχετικά παραδείγματα περιλαμβάνονται οι Haier, Huawei και Mindray, τρεις εταιρείες που έχουν ήδη σημαντική παρουσία σε αναπτυγμένες αγορές όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ. Η Huawei για παράδειγμα, ένας τηλεπικοινωνιακός κολοσσός, αφού πέρασε μια περίοδο “μαθητείας” σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας και Αφρικής, σήμερα έχει παρουσία σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.
Ο δεύτερος πυλώνας συνίσταται στην εξαγορά δυτικών εταιρειών. Το αρχετυπικό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής ήταν η εξαγορά του κλάδου ηλεκτρονικών υπολογιστών της IBM από την Lenovo το 2005 αντί 1,75 δισ. δολ.

Άλλες σημαντικές εξαγορές περιλαμβάνουν την εξαγορά της γερμανικής Putzmeister από την κινεζική Sany, της ιταλικής Ferretti και της αμερικανικής Cirrus Industries. Μην ξεχνάτε επίσης την πρόσφατη εξαγορά της Volvo από την Geely Holding.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μέσα στην επόμενη πενταετία, οι κινεζικές εξαγορές ξένων εταιρειών αναμένεται να διπλασιαστούν και να τετραπλασιαστούν μέχρι το 2020! Το αν η Ευρώπη και η Αμερική πρέπει να λένε ευτυχείς “καλώς ήλθε το γουάν” ή να οικτίρουν την κινεζική επέλαση, μένει να αποδειχθεί.
Πηγή: UNITED REPORTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου