Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου εξετάζει η κυβέρνηση

Ένα εφιαλτικό σενάριο πλήρης κατάργησης του αφορολόγητου ορίου το οποίο ήδη βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο (στις 5.000 ευρώ) φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Σε περίπτωση που το σενάριο υιοθετηθεί, τότε οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με πολύ μεγάλα ποσά, καθώς μισθωτοί και συνταξιούχοι μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 10% ή 18% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους!

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά η κυβέρνηση έκανε λόγο για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 8.000 ευρώ, ενώ και κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης είχε κάνει λόγο για αύξηση του αφορολόγητου .

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Ημερησία», στην περίπτωση που προωθηθεί η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου, τότε εξετάζεται να εκπίπτουν από το εισόδημα σε ποσοστό 100% οι δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, ώστε να περιοριστεί η φορολογική επιβάρυνση που θα υποστούν οι φορολογούμενοι.

Συγκεκριμένα, το τελικό ύψος του ποσού που θα φορολογείται θα περιορίζεται από το ύψος των αποδείξεων που θα συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι. Πιο αναλυτικά, το σχέδιο που φέρεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τις αποδείξεις σε συνδυασμό και με την ενδεχόμενη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου προβλέπει:

1) Από το εισόδημα κάθε φορολογούμενου θα εκπίπτουν στο σύνολό τους οι δαπάνες για την καταβολή αμοιβών σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στην λίστα με τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής. 2) Η εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Επίσης στο μέτρο αυτό θα ενταχθούν οι λογαριασμοί που θα πληρώνουν σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας, ενώ κανένα όφελος δεν θα έχουν οι φορολογούμενοι όταν συγκεντρώνουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης.
3) Εξετάζεται να υπάρξει ένα πλαφόν στο ύψος των αποδείξεων που θα αναγνωρίζει προς έκπτωση η εφορία από το φορολογητέο εισόδημα.
Πηγή: APN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου