Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

GUARDIAN: Σεπτέμβριος, ο σημαντικότερος μήνας για την ευρω-κρίση

Ως τον πλέον σημαντικό μήνα για την επιβίωση του ευρώ χαρακτηρίζει τον Σεπτέμβριο η εφημερίδα GUARDIAN σε άρθρο τoυ Graeme Wearden με τίτλο Εurozone crisis faces crunch month. Στο δημοσίευμα επισημαίνονται τα σημαντικότερα γεγονότα που θα συμβούν κατά το μήνα αυτό. Στις 5 Σεπτεμβρίου επιστρέφει η Τρόικα στην Ελλάδα για να συντάξει την έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η έκθεση αυτή είναι ιδιαίτερα καθοριστική για την εκταμίευση της επόμενης δόσης της

βοήθειας για την Ελλάδα ύψους 31,2 δισ. ευρώ από το δεύτερο πακέτο στήριξης. Τον Ιούλιο, εκπρόσωποι της τρόικας ενημέρωσαν την Ελλάδα ότι από τους 300 στόχους έχει επιτύχει μόνον τους 90. Εάν επαληθευθεί αυτή η εκτίμηση, τότε σύμφωνα με τον επικεφαλής του Economist Intelligence Unit, Martin Koehring, η έκθεση θα είναι αρνητική και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι αναπόφευκτη. Άλλο ένα ανησυχητικό στοιχείο, αποτελεί η πεποίθηση ότι η ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ελλάδα.

Στις 6 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να εξαγγείλει τα απαραίτητα μέτρα για μείωση των υψηλών επιτοκίων για την Ισπανία και την Ιταλία και να διευκολύνει την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στις 12 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας για να αποφασίσει σχετικά με τη νομιμότητα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Την ίδια ημέρα θα διεξαχθούν εκλογές στην Ολλανδία, που έχουν λάβει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το ευρώ.

Τέλος, το Σεπτέμβρη, η γαλλική Βουλή θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος αναμένεται να περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές δαπανών και υψηλότερη φορολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου