Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ - Η καθαριότητα δεν είναι μόνο υπόθεση του δήμου, είναι υπόθεση όλων μας!

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων μας! 

Β.ΒΡΟΧΑΡΙΔΗΣ: ΑΝ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, ΑΣ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΑΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΑ, ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΑΣΗ

Παρά το γεγονός ότι ο δήμος Δίου-Ολύμπου, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έχει κάνει, μέσω δημοσιεύσεων, αλλά όχι μόνο, επανειλημμένες συστάσεις προς δημότες και επισκέπτες πάνω σε ζητήματα καθαριότητας, κάποιοι συνεχίζουν να πετούν μικρά και μεγάλα σκουπίδια σε πεζοδρόμια, δρόμους και πάρκα, παραλίες και δάση, ιδιαίτερα δε τώρα, σε περίοδο εορταστική, σε περίοδο όπου υπάρχει και μια κάποια, μικρή έστω, τουριστική κίνηση. 

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ο αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Βασίλης Βροχαρίδης, σε μήνυμά του προς δημότες και επισκέπτες επισημαίνει ότι η καθαριότητα δεν είναι μόνο υπόθεση της δημοτικής αρχής ενός τόπου, είναι και υπόθεση καθενός ξεχωριστά, είναι μια υπόθεση όλων. 

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ 

Ολόκληρο το μήνυμα του αντιδημάρχου καθαριότητας Βασίλη Βροχαρίδη έχει ως εξής: «Καταρχήν, θα ήθελα να εκφράσω προς δημότες και επισκέπτες, ευχές για τα Χριστούγεννα και για τη νέα χρονιά. Να ευχηθώ, πάνω απ’ όλα, να υπάρχει υγεία. Να ευχηθώ επίσης, το 2012 να είναι καλύτερο από το 2011, γεμάτο ελπίδες για την πατρίδα μας, για τον τόπο μας, για τον δήμο μας. 

Πέρα από τις ευχές όμως, ως αντιδήμαρχος καθαριότητας ας επισημάνω και την ανάγκη διαφύλαξης του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος από όλους μας. 

Υπάρχουν συμπολίτες μας που σε κάθε ευκαιρία ρυπαίνουν κοινόχρηστους χώρους, ακτές, δάση κλπ. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες ως δημοτική αρχή διαπιστώσαμε ότι ορισμένοι πετούν σκουπίδια σε περιοχές που έχουμε τοποθετήσει κάδους απορριμμάτων. Και αντί να ανοίγουν τους κάδους για να αποθέσουν εκεί τα σκουπίδια τους, τα πετούν έξω και γύρω από τους κάδους. Το θέαμα είναι αντιαισθητικό. 

Οι εικόνες αυτές προκαλούν αρνητικά αισθήματα σε επισκέπτες. Σκυλιά και γατιά διαλύουν και διασκορπίζουν τα απορρίμματα. Άνεμοι και βροχές τα μεταφέρουν εδώ κι εκεί. Αλλά δεν είναι μόνο το αντιαισθητικό θέαμα. Τέτοιου είδους καταστάσεις εγκυμονούν και κινδύνους για τη δημόσια υγεία. 

Κάποιοι λοιπόν πετούν τα σκουπίδια τους όπου βρουν ενώ κάποιοι άλλοι καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή επειδή, λέει, δεν έβαλε από έναν υπάλληλο εκεί ώστε επί 24ώρου βάσεως να μαζεύει τα απορρίμματα εκεί που κάποιοι πετούν γύρω από τους κάδους ή εκεί που κάποιοι ανεξέλεγκτα σκορπούν στο περιβάλλον. 

Ωστόσο, θα ήταν καλό να συλλογιστούμε σε ποιον τόπο ζούμε. Ζούμε και κινούμαστε σε μια περιοχή με την ιστορία του Δίου και των Λειβήθρων, κάτω από τη σκέπη του μυθικού βουνού των θεών, του Ολύμπου, πατάμε σε μια γη που γέννησε την παιδεία, τον πολιτισμό και τον σεβασμό προς το περιβάλλον. 

Βέβαια, πολιτισμός δεν είναι μόνο η τέχνη. Και παιδεία δεν είναι μια στεγνή μάθηση. Παιδεία και πολιτισμός είναι και ο τρόπος που μιλάμε, που ζούμε, που κινούμαστε, ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε απέναντι στη φύση και στον συνάνθρωπο. Και η ανεξέλεγκτη απόρριψη μικρών και μεγάλων σκουπιδιών στο αστικό και φυσικό περιβάλλον αποδεικνύει ότι υπάρχει έλλειμμα παιδείας και πολιτισμού σε μια μερίδα δημοτών και επισκεπτών. 

Ο δήμος Δίου-Ολύμπου, εν μέσω πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης για όλη τη χώρα, βρίσκεται επιπλέον και υπό αυστηρή οικονομική επιτήρηση της ελληνικής πολιτείας λόγω παλαιότερων χρεών από πρώην δήμους που συνενώθηκαν. 

Γι αυτό τον λόγο, θέλω να υπενθυμίσω, ότι ο δήμος μας αδυνατεί να αγοράσει καινούργια μηχανήματα για την καθαριότητα, γι αυτό και αδυνατεί να προσλάβει όσους υπαλλήλους καθαριότητας θα θέλαμε για να μπορεί να ανταποκριθεί απόλυτα σε ορισμένα τέτοιου είδους ζητήματα που υφίστανται. 

Έτσι, για μια ακόμη φορά, απευθύνω μια προτροπή προς δημότες και επισκέπτες και δεν θα είναι υπερβολή να πω: Ας αγαπήσουμε τον τόπο μας, το αστικό και φυσικό περιβάλλον, όπως αγαπάμε τα σπίτια μας και τις οικογένειές μας. 

Κι ας μην ξεχνάμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η καθαριότητα είναι βασικά στοιχεία παιδείας και πολιτισμού αλλά και βασικές προϋποθέσεις για διαφήμιση της περιοχής μας, για προσέλκυση τουρισμού. 

Κλείνοντας αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που έχω πει και παλιότερα, ότι δηλαδή ο πολιτισμός της ψυχής καθενός μας είναι η ψυχή του πολιτισμού μας και ότι η καθαριότητα δεν είναι μόνο υπόθεση της δημοτικής αρχής, είναι και υπόθεση καθενός ξεχωριστά, είναι μια υπόθεση όλων μας». 

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ 

Βασίλης Βροχαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου