Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Κ.ΓΙΑΝΤΣΙΟΣ:"Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΡΓΑ"

Από τον ΣΚΑΪ 92,6:

Στον ΣΚΑΙ 92,6 και την εκπομπή «Άσπρο μαύρο σε φόντο κίτρινο» με τον Απόστολο Λάγιο μίλησε ο πρώην αντιδήμαρχος Ανατολικού Ολύμπου Κώστας Γιάντσιος για τον βιολογικό καθαρισμό του Λιτοχώρου που δεν έχει τεθεί, όπως καταγγέλλεται, ακόμη σε λειτουργία.  

Για την ιστορία του βιολογικού σημειώθηκε ότι καταγράφηκε αρχικά το έργο ως βιολογικός καθαρισμός Λιτοχώρου ενώ περιλαμβάνει αγωγούς μεταφοράς λυμάτων προς το εργοστάσιο επεξεργασίας από τους Πόρους ως την Γρίτσα. Το 2004 με την δημιουργία του συνδέσμου που περιελάμβανε τους δύο δήμους Ανατολικού Ολύμπου και Λιτοχώρου μετονομάστηκε σε βιολογικός Νότιας Πιερίας. 

Ο τέως αντιδήμαρχος σημείωσε ότι το όλο έργο έγινε πρόχειρα και χωρίς σοβαρότητα καθώς δεν προβλέφθηκε να δημιουργηθούν και οι αγωγοί μεταφοράς ώστε να λειτουργήσει το έργο, «κάθε λογικός άνθρωπος θα ζητούσε όταν παραδίδεται ένα έργο, να παραδίδεται για να λειτουργήσει. Αυτό εδώ δεν έγινε, ο βιολογικός δεν λειτούργησε ποτέ. Υπάρχουν τμήματα του έργου που δεν παραδόθηκαν ποτέ». Σημείωσε ότι όταν έγινε το έργο υπήρχαν δύο λύσεις για τα νερά του βιολογικού, είτε να πέφτουν στην θάλασσα είτε να χρησιμοποιούνται για άρδευση οπότε απαιτείται τριτοβάθμια επεξεργασία ώστε τα νερά να είναι καθαρά. Η απόφαση που είχε παρθεί οδηγούσε στην πρώτη λύση το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για την ποιότητα των νερών. Ο κος Γιάντσιος επεσήμανε ότι η νομοθεσία πλέον έχει αλλάξει και απαιτείται δημιουργία νέων υποδομών καθώς απαγορεύεται η ρήψη των νερών στη θάλασσα, αν και οι φάκελοι με στοιχεία για επέκταση των έργων και δημιουργία μονάδων εξουδετέρωσης οσμών έχουν κατατεθεί σε διάφορες υπηρεσίες αλλά οι ιθύνοντες δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και αναλώνονται, όπως καταγγέλλει, σε επικοινωνιακά τρικ. «Είναι ανάγκη ο βιολογικός επιτέλους να λειτουργήσει. Το Λιτόχωρο έχει ήδη προβλήματα με τα λύματα να πέφτουν σε δύο ρέματα και να καλύπτονται». 

Για το θέμα του Πιερικού Ολύμπου τονίστηκε η ανάγκη δημόσιας διαβούλευσης όπως συνέβη και με τον Εθνικό Δρυμό ώστε να ξεκαθαριστούν τα πράγματα και ληφθούν υπεύθυνες αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου