Σε ένα «ταξίδι» στο χρόνο και τη ναυτική παράδοση του νομού Πιερίας «παρασύρει» τους επισκέπτες του το Ναυτικό Μουσείο, που βρίσκεται στο δήμο Δίον-Λιτοχώρου. Στο χώρο έχουν συγκεντρωθεί ναυτικά εργαλεία, λάβαρα, ομοιώματα πλοίων και δεκάδες φωτογραφίες, όλα ενθύμια από τη ναυτική ζωή των κατοίκων. «Έχουμε γη και πατρίδα όσο έχουμε πλοία και θάλασσα….» αναφέρεται σε επιγραφή που υπάρχει στο Ναυτικό Μουσείο, το οποίο έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν από Παρασκευή έως και Κυριακή οι λάτρεις των θαλασσών- και όχι μόνο. Στον κατάλογο των επισκεπτών περιλαμβάνονται κάτοικοι της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, που πηγαίνουν ως το Λιτόχωρο προκειμένου να θαυμάσουν από κοντά τα μοναδικά εκθέματα, ενώ πολλές είναι και οι επισκέψεις από μαθητές δημοτικών σχολείων.
«Το Ναυτικό Μουσείο προβάλει τον τόπο μας και έχουμε επισκέπτες από όλα τα σημεία της χώρας και το εξωτερικό και μαθητές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Νικόλαος Βλαχόπουλος, προσθέτοντας παράλληλα πως στον ένα χρόνο ζωής της ιστοσελίδας του μουσείου υπάρχουν καταμετρημένες περίπου 15.000 επισκέψεις.
Το μεγαλύτερο μέρος των αντικειμένων που υπάρχουν στο μουσείο αποτελούν δωρεές ναυτικών οικογενειών του τόπου, με τη συλλογή να περιλαμβάνει περί τα 1000 αντικείμενα, μέρος των οποίων είναι και το φωτογραφικό υλικό.
Η μόνιμη συλλογή είναι οργανωμένη μουσειολογικά σε δύο θεματικές ενότητες: στην πρώτη παρουσιάζεται η τοπική ναυτική ιστορία μέσα από ημερολόγια, ναυτολόγια και χειρόγραφα ναυτικών του Λιτοχώρου, ενώ στη δεύτερη εκτίθενται αντικείμενα, που αφορούν γενικότερα τη ναυτιλία και τη ζωή στη θάλασσα.
Η ιδέα για την ίδρυση του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου ξεκίνησε το 1995 από την Ένωση Συνταξιούχων Ναυτικών Λιτοχώρου, με σκοπό τη διάσωση και διαφύλαξη της ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Από το 1995 έως το 2002 έγινε μεγάλη προσπάθεια και συγκεντρώθηκαν τα περισσότερα κειμήλια των Λιτοχωριανών ναυτικών. Το 2004 συλλέχθηκαν τα εκθέματα της Εμπορικής Ναυτιλίας και την ίδια περίοδο ιδρύθηκε σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το μουσείο είναι καταχωρημένο στο υπουργείο Πολιτισμού σαν φορέας σύγχρονης Ναυτικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η ναυτιλία ήταν η κύρια σχεδόν απασχόληση των κατοίκων από τον 17ο έως και τον 19ο αιώνα. Ο στόλος του Λιτοχώρου, στην εποχή της ακμής του, στις αρχές του 19ου αιώνα αριθμούσε 150 με 200 μικρά και μεγάλα σκάφη. Τα καράβια του Λιτοχώρου εκτελούσαν έως και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα τις θαλάσσιες μεταφορές της Θεσσαλονίκης και του Αγίου Όρους.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - Α. Καρυπίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου