Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Μ.Τσιμήτρη: Τιμή μας η προσφορά χαρακτικών με τον Μ.Αλέξανδρο

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΛΟΥΒΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΥ
* «ΤΟ ΔΙΟΝ ΣΗΜΕΡΑ ΖΕΙ ΤΑ ΕΥΜΕΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»
* «ΤΑ ΔΥΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΝ ΤΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΠΟΥ ΑΣΚΗΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ»

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς στο Δίον, που το μουσείο του Λούβρου είναι εδώ με τα δύο χαρακτικά έργα που συμβολίζουν τη γοητεία που άσκησε ο ελληνισμός στον γαλλικό πολιτισμό αλλά και γιατί ένας από τους μεγαλύτερους ναούς του πολιτισμού (το μουσείο του Παρισιού) θα φιλοξενήσει ευρήματα από το Δίον, τη Βεργίνα, την Πέλλα και από άλλα αρχαιολογικά μουσεία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της η αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Δίου-Ολύμπου, Μαρία Τσιμήτρη, στο πλαίσιο κοινής εκδήλωσης που διοργάνωσαν το μουσείο του Λούβρου και το μουσείο του Δίου. 

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Επρόκειτο για μια εκδήλωση προσφοράς δύο χαρακτικών από το μουσείο του Λούβρου προς το αρχαιολογικό μουσείο του Δίου, έργα που σχετίζονται με τον Μέγα Αλέξανδρο και αναρτήθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο του Δίου, τη Δευτέρα 26/6.
Εκεί παραβρέθηκαν ο Γάλλος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Κριστιάν Τιμονιέ, ο τ. δήμαρχος Δίου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο πρόεδρος του φεστιβάλ Ολύμπου Ιάκωβος Τασχουνίδης, η διευθύντρια του αρχαιολογικού μουσείου Δίου κ. Αλβανού καθώς και οι αντιδήμαρχοι Δίου-Ολύμπου, Μαρία Τσιμήτρη και Πέτρος Κιάφας.
Ακόμη, παραβρέθηκαν η διευθύντρια του τμήματος ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του μουσείου Λούβρου κ. Ντεσάμπ, ο διευθυντής του ΕΟΤ Γαλλίας κ. Χαρτοματσίδης, αρκετοί δημοσιογράφοι που πλαισίωναν την αποστολή, οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Δίου-Ολύμπου Σοφία Ζουρζούρα και Ευαγγελία Μόχλα καθώς και πολίτες του Δίου. 

Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κ. Μ. ΤΣΙΜΗΤΡΗ
Η κ. Τσιμήτρη χαιρετίζοντας στην εκδήλωση ανέφερε τα εξής: «Εκ μέρους του δήμου Δίου-Ολύμπου και του δημοτικού συμβουλίου, σας καλωσορίζουμε στο Δίον, την ιερή πόλη της Μακεδονίας, κάτω από τη σκιά του μυθικού Ολύμπου.
Καλωσορίζουμε ιδιαίτερα τον Γάλλο πρόξενο στη Θεσσαλονίκη κ. Τιμονιέ, τη διευθύντρια του τμήματος ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του μουσείου του Λούβρου κ. Ντεσάμπ, τον διευθυντή του ΕΟΤ Γαλλίας κ. Χαρτοματσίδη, καθώς και τους δημοσιογράφους που πλαισιώνουν τη γαλλική αποστολή.
Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για τον δήμο μας η προσφορά των δύο χαρακτικών έργων με αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο, από το μουσείο του Λούβρου, ως σύμβολο της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, στον τομέα του πολιτισμού και των τεχνών.
Η Γαλλία και η Ελλάδα συνδέονται με ακατάλυτους δεσμούς πολιτισμού και κοινών αξιών, τα οποία στηρίζονται αφενός μεν στα γερά θεμέλια της ελληνικής φιλοσοφίας, αφετέρου δε στο πνεύμα του γαλλικού διαφωτισμού.
Σ’ αυτόν εδώ τον τόπο, στο Δίον, όπου ο μέγας στρατηλάτης Αλέξανδρος τίμησε τους θεούς και τον ύψιστο Δία και ξεκίνησε την εκστρατεία του για την Ασία, ανοίχθηκε το 2010 μια γέφυρα συνεργασίας με το γαλλικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πρεσβεύει βαθύτερες έννοιες και αναμφίβολα συμβάλει περαιτέρω στην αδελφοσύνη και στην επικοινωνία των δύο λαών.
Οφείλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον γενικό πρόξενο της Γαλλίας, Κριστιάν Τιμονιέ, τον τ. δήμαρχο Δίου Γρηγόρη Παπαχρήστο καθώς και τον πρόεδρο του φεστιβάλ Ολύμπου κ. Τασχουνίδη, για τη διορατικότητά τους, την επιμέλεια και τη συνεχή τους προσπάθεια να καλλιεργήσουν σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διευθύντρια του τμήματος ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων του μουσείου του Λούβρου κ. Σοφί Ντεσάμπ, για το μεγάλο ενδιαφέρον και την αγάπη της για την Ελλάδα και το Δίον.
Το Δίον σήμερα ζει τα ευμενή αποτελέσματα του ανοίγματος της Γαλλίας προς τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι το μουσείο του Λούβρου είναι εδώ με τα δύο χαρακτικά έργα που συμβολίζουν τη γοητεία που άσκησε ο ελληνισμός στον γαλλικό πολιτισμό αλλά και γιατί ένας από τους μεγαλύτερους ναούς του πολιτισμού (το μουσείο του Παρισιού) θα φιλοξενήσει ευρήματα από το Δίον, τη Βεργίνα, την Πέλλα και από άλλα αρχαιολογικά μουσεία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα προβολής του ελληνικού πολιτισμού και γη γνώση της ελληνικής ιστορίας, αφού το μουσείο του Παρισιού αποτελεί έναν από τους πρώτους πολιτιστικούς προορισμούς παγκοσμίως.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που παρίσταμαι ως μάρτυρας της ανάπτυξης σχέσεων σε θέματα πολιτισμού μεταξύ των δύο χωρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου