Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

33 υπάλληλοι στη μάχη της καθαριότητας

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΑΨΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΝ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
* ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
* ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 21/6, ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.

Στη μάχη της καθαριότητας του δήμου Δίου-Ολύμπου ρίχνονται, επιτέλους, τριάντα τρεις συμβασιούχοι υπάλληλοι ορισμένου χρόνου, που προ διμήνου είχαν επιτύχει με τη διαδικασία ΑΣΕΠ, κι όμως παρέμεναν ανενεργοί λόγω γραφειοκρατικών και άλλων διαδικασιών που δυστυχώς συνεχίζει ακόμη να εφαρμόζει η ελληνική πολιτεία.
Από την πλευρά της η διοίκηση του δήμου ασκούσε πολύ συχνά πιέσεις προς τους αρμόδιους,  στην κατεύθυνση της έγκρισης πρόσληψης, γι αυτό και αισθάνθηκε μια κάποια ανακούφιση όταν τελικά δόθηκε η εντολή προς τον Δ.Δίου-Ολύμπου για προώθηση των διαδικασιών. 

ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΝΟΙΑ
Πάντως, οι υπάλληλοι που εγκρίθηκαν δεν φτάνουν, ούτε κατά διάνοια, για να φροντίζουν επαρκώς τον νέο καλλικρατικό δήμο,  ιδιαίτερα εν μέσω τουριστικής περιόδου, έναν δήμο που είναι πλέον αρκετά μεγάλος σε έκταση και σε πληθυσμό και που οι ανάγκες του είναι πολύ μεγάλες πλέον.
Συγκεκριμένα, ο δήμος Δίου-Ολύμπου έχει εντός των ορίων του μια μεγάλη παραλιακή γραμμή με οκτώ τουριστικές περιοχές εντός αυτής: Νέοι Πόροι, Πλαταμώνας, Νέος Παντελεήμονας, Παραλία Σκοτίνας, Λεπτοκαρυά, Πλάκα, Γρίτσα και Βαρικό.
Επίσης, έχει παρολύμπιες περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον, όπως είναι οι Παλιοί Πόροι, ο Παλιός Παντελεήμονας, η Παλιά Σκοτίνα, η Παλιά Λεπτοκαρυά, το Λιτόχωρο, καθώς και παρολύμπιες περιοχές της δημοτικής ενότητας Δίου που έχουν πρόσβαση στον Όλυμπο.
Και βέβαια, ο δήμος έχει και περιοχές με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως είναι το Δίον, το Κάστρο Πλαταμώνα και τα Λείβηθρα, αλλά και χωριά γύρω – γύρω από το Δίον με σημαντική έκταση και πληθυσμό, που χρήζουν μεγάλης φροντίδας ως προς το ζήτημα της καθαριότητας. 

ΣΤΟΝ ΚΥΚΕΩΝΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον δήμο Δίου-Ολύμπου, όπως το ανέλυσε στο  προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Βροχαρίδης, αρκεί  μια σύγκριση με την περσινή χρονιά, όπου μόνο στους τ. δήμους Ανατολικού Ολύμπου και Λιτοχώρου υπήρχαν, συνολικά, περί τους 80 εργαζόμενους στην καθαριότητα.
Αντίθετα, σήμερα για ολόκληρο τον δήμο Δίου-Ολύμπου (που αποτελείται από τους τρεις τ. δήμους Ανατολικού Ολύμπου, Λιτοχώρου και Δίου), δίνεται το δικαίωμα πρόσληψης μόνο τριάντα τριών υπαλλήλων καθαριότητας.
Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι αρχικά είχε δοθεί η έγκριση για πρόσληψη 42 υπαλλήλων με τη διαδικασία ΑΣΕΠ και στη συνέχεια η ελληνική πολιτεία «έκοψε» τους εννέα από αυτούς. Αλλά και για τους τριάντα τρεις που επρόκειτο να προσληφθούν, η τελική έγκριση καθυστερούσε, με αποτέλεσμα να επιτείνονται τα προβλήματα στον δήμο. 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Και όταν δόθηκε, πριν από τρεις μέρες, η τελική έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία της ελληνικής πολιτείας, το βράδυ της Τρίτης 21/6, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου, έγινε έκτακτη και κατεπείγουσα συζήτηση επί του θέματος και ελήφθη σχετική απόφαση.
Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Βροχαρίδης εισηγήθηκε το όλο θέμα και, μετά από αίτημα συμβούλων, διάβασε τα ονόματα εκείνων που θα προσλαμβάνονταν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και διαδικασίες που προβλέπονται.
Τέλος, μετά από τοποθέτηση του δημαρχεύοντος Γιώργου Φαρμάκη καθώς και ύστερα από σχετική συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις συμβούλων, το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα επικύρωσε την πρόσληψη των εν λόγω τριάντα τριών υπαλλήλων καθαριότητας. 

ΣΟΒΑΡΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Η μάχη της καθαριότητας στον Δ.Δίου-Ολύμπου είναι μια καθημερινή προσπάθεια της διοίκησης του δήμου και ειδικά του αντιδημάρχου Βασίλη Βροχαρίδη, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου αιρετοί του δήμου, των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων αλλά και πολίτες προχωρούν σε εθελοντικές προσπάθειες στον τομέα της καθαριότητας.
Τα προβλήματα όμως δεν τελειώνουν δεδομένου ότι όχι μόνο είναι λίγοι οι υπάλληλοι, ακόμη και με τις νέες προσλήψεις, αλλά υπάρχει και σοβαρό έλλειμμα από μηχανήματα καθαριότητας.
Από την άλλη πλευρά, ο δήμος, ένατος πιο υπερχρεωμένος δήμος μεταξύ όλων των δήμων της χώρας, έχει οφειλές πολλών εκατομμυρίων ευρώ προς ιδιώτες, έχει μπει σε καθεστώς επιτήρησης και εξυγίανσης και αδυνατεί, εκ των πραγμάτων, να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες της περιοχής, των δημοτών και των τουριστών, μη μπορώντας να προβεί σε αγορά νέου εξοπλισμού.
Παρόλα αυτά γίνονται προσπάθειες, προς κάθε κατεύθυνση, εκ μέρους της διοίκησης προκειμένου η όλη κατάσταση να βελτιώνεται, να μειώνονται τα προβλήματα και χρόνο με το χρόνο να παρέχονται και καλύτερες υπηρεσίες προς δημότες και τουρίστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου