Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Αποσπάσματα από την ομιλία της νηπιαγωγού Κατερίνας Νίκα με θέμα: «Η Μητρότητα», στον εορτασμό της γιορτής της μητέρας στον παιδικό σταθμό στο Λιτόχωρο

Η μητρότητα ως πηγή έκφρασης, δράσης  και προσφοράς της γυναίκας στον κόσμο είναι έννοια πλατιά, υπερβαίνει τη φυσική, βιολογική περιοχή και ανάγεται στο χώρο της πνευματικής δημιουργίας. Με αυτή την έννοια η μητρότητα κατέχει ιδιαίτερη θέση μέσα στο χώρο των αξιών. Είναι αξία  διαχρονική και ανεκτίμητη.
 Ο μεγάλος φιλόσοφος Γιουνκ λέει: «Αν μπορέσουμε να δείξουμε στη γυναίκα την ιδιαίτερη αξία του ψυχικού της κόσμου, θα ανοίξουμε μια νέα εποχή στην ιστορία του πολιτισμού». Και η Άγκνες Μάγιερ  γράφει πως  οι γυναίκες έχουν πολλά επαγγέλματα, αλλά μόνο μια κλήση, τη μητρότητα. Γιατί η γυναίκα, ως μητέρα, αντιπροσωπεύει τον αέναο θρίαμβο της ζωής πάνω στο θάνατο, το θρίαμβο της χαράς της δημιουργίας.
     «Σε κάθε σύλληψη στη μήτρα της μητέρας μιας νέας ζωής, υπάρχει αρχή ατέρμονης αιωνιότητας, γέννηση ανεπανάληπτου προσώπου, ξεκίνημα ελεύθερης βούλησης». Η προετοιμασία για την αποδοχή του μεγάλου δώρου, η γνώση που απαιτείται, η εμβάθυνση στο μυστήριο της ζωής, οι προϋποθέσεις σεβασμού  και αποδοχής του από μέρους και των δύο γονιών, θα συμβάλλουν στη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας μέσα στην οποία ο καινούργιος άνθρωπος θα ξεκινήσει τη ζωή του και θα ανοιχτεί στον προορισμό του.
……………………………………
    Μητέρα όμως δεν είναι μόνο αυτή που φέρνει στον κόσμο ένα παιδί. Μητέρα είναι αυτή που συλλαμβάνει μέσα στη καρδιά της σκιρτήματα αγάπης για κάθε άλλο  παιδί και πονά και νοιάζεται για την προκοπή του.
 Μητέρα δεν είναι μόνο αυτή που εγκυμονεί στη μήτρα της μια νέα ύπαρξη, αλλά αυτή που εγκυμονεί κάθε κόπο και δοκιμασία με απέραντη υπομονή και καρτερία, προσμένοντας τους καρπούς του αγώνα της, την εσωτερική αλλοίωση, τη δικαίωση, την πραγματική χαρά. «Η ώρα της κορυφής του βουνού δεν θα ήταν τόσο εξαίσια, αν δεν χρειαζόταν να περάσουμε πρώτα από την σκοτεινή κοιλάδα», γράφει  η πασίγνωστη συγγραφέας Έλλεν Κέλλερ με μια πρωτόγνωρη αισιοδοξία που πήγαζε από το εσωτερικό της βίωμα και την απέραντη μητρική της αγάπη στον άνθρωπο και τη ζωή. Γιατί η ίδια, αν και κωφή και τυφλή, δεν αισθάνθηκε ποτέ ακρωτηριασμένη, αλλά περισσότερο από τον καθένα ολοκληρωμένη.
………………………………………………
     Μητέρα, είναι αυτή που κυρίως συλλαμβάνει στο νου και μεταφέρει στην καρδιά της, τον αγώνα τον εσωτερικό για  ένα καλύτερο κόσμο. Γιατί στο νου των ανθρώπων συλλαμβάνεται: ο μεγαλύτερος πόλεμος, ή η επικρατέστερη ειρήνη. Η τυραννία του εγωισμού, ή η ελεύθερη αποδοχή των άλλων, η ζεστασιά της αγάπης ή η ψυχρότητα της αδιαφορίας.
    Η μητρότητα,  σαν φλόγα πνευματική που εκχέεται από την οικογενειακή εστία,  μέχρι το κρεβάτι του πόνου, μέχρι το λίκνο του ορφανού και μέχρι τον κόσμο του επαγγέλματος της γυναίκας, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αυταπάρνηση. Η αυταπάρνηση είναι ένα μοναδικό και συγχρόνως ασύγκριτο προνόμιο για τη γυναίκα. Για να απαρνηθείς όμως τον εαυτό σου, θα πρέπει να είσαι κάτοχος αυτού που αρνείσαι. Για να προσφέρεις,  πρέπει πρώτα  να κατέχεις. Κι όταν η γυναίκα  κατέχει τον απέραντο, τον άπειρο, τον μυστικό κόσμο του εαυτού της και με πλήρη συναίσθηση τον προσφέρει στους άλλους, ως απαλό χάδι, ως ζεστή παρουσία, ως απέραντη αγκαλιά, χωρίς να ζητά αντιπροσφορά, επιτελεί πραγματικά ένα τεράστιο έργο.
Όταν ολόκληρος ο εσωτερικός της κόσμος ξεδιπλώνεται για να διακονήσει το ίδιο το μυστήριο της ζωής, τη χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς, τότε βιώνει το μεγαλείο της Μητρότητας σ` όλη την πληρότητά της. Καθίσταται συνεπώς αληθινή ΜΗΤΕΡΑ, Μητέρα της ζωής και του πολιτισμού.
 Μητέρα λοιπόν, είναι αυτή που στις δοκιμασίες της ζωής γνωρίζει να αγωνίζεται  δυναμικά, για να χαίρεται πραγματικά. Να υπομένει θαρρετά, για να ζει αληθινά κι έτσι πραγματικά γεννά. Είναι το κύημα της ζωής, το αναφαίρετο κτήμα της, το αληθινό καύχημά της, καρπός της, καταξίωσή της.
………………………………………….
  Ας σκύψουμε τη σημερινή ημέρα, τη μέρα που τιμάται το πρόσωπο της ΜΗΤΕΡΑΣ στο ύψιστο αυτό αγαθό της μητρότητας, με όλη την ευρύτητα και καθολικότητά του, για να μπορούμε να ελπίζουμε  σ` έναν καλύτερο και αληθινότερο κόσμο. Και ας επικαλεστούμε στην ενίσχυση του έργου μας, ένα ξεχωριστό πρόσωπο, το πρόσωπο της κατεξοχήν Μητέρας όλων των ανθρώπων όλων των εποχών,  της Μητέρας του Θεού να εμπνέει και να καθοδηγεί την προσπάθειά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου