Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ - ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

«Σας κοιτώ στα μάτια και σας μιλώ με την γλώσσα της Αλήθειας, όπως την νοιώθω. Και του Χρέους όπως το αντιλαμβάνομαι. Ο λαός μας απαιτεί να δούμε την Ελλάδα από την αρχή. Απαιτεί τομές ριζοσπαστικές. Με νέο Σύνταγμα και νέους θεσμούς. Με νέο πολιτικό και δημόσιο ήθος. Απαιτεί να ξεκολλήσουμε, επιτέλους, απ’ αυτήν την εικόνα μιας τραυματισμένης Ελλάδας, μια Ελλάδα της ανασφάλειας και του πανικού.» Δεν θα μιλήσω για το πώς φτάσαμε εδώ, για το πώς «η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επεδίωξε τότε ότι άλλες προσπάθησαν να αποφύγουν. Και δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα. Έτσι, άλλες χώρες τονίζουν σήμερα ότι πέτυχαν ‘’Μνημόνια’’ με καλύτερους όρους από εμάς.». Σήμερα έρχονται στα λόγια μας, ακόμα και έγκριτες φωνές από το εξωτερικό που πέρσι μας επέκριναν».
Θα προσπαθήσω να αποδείξω δύο πράγματα: (1) ότι «μπορούμε να βγούμε από την κρίση» και ότι (2) «μπορούμε να γίνουμε πολύ καλύτεροι από πριν, χωρίς όμως επιστροφή στην εξαρτημένη ευημερία και στις ψευδαισθήσεις που είχαμε παλαιότερα.» «Εκεί που μας έφτασε ο κ. Παπανδρέου, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν πια.» Εμείς λέμε ότι «έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτες αποφάσεις! Εννοώ κυρίως αποφάσεις που προκαλούν την Επανεκκίνηση της Οικονομίας, την Επανεκκίνηση της αγοράς, των προσδοκιών, του ηθικού της Κοινωνίας. Την Επανεκκίνηση της Ελλάδας! Τι σημαίνει ‘’Επανεκκίνηση’’: Σημαίνει ότι η Ανάκαμψη δεν μπορεί να γίνει μόνης της, αυτόματα, Χρειάζεται ένα σοκ.»  «Αυτό είναι το θέμα της σημερινής μου παρουσίασης: Ένα Έκτακτο Σχέδιο εξόδου από την Κρίση. Κοστολογημένο, σύγχρονο και ρεαλιστικό, που θα προκαλέσει δημιουργικό σοκ».
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
1.    Μείωση φορολογικών συντελεστών:
·         Άμεσα, συντελεστής κερδών 15% για όλες τις Εταιρείες (flat rate).
·         Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 25%.
·         Φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων από 45 στο 40%, στόχος σε 3 χρόνια να μειωθεί στο 30%.
·         Μείωση ΦΠΑ από 23 στο 19%, από 13 στο 9% και 4,5% για τον Τουρισμό (σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο).
·         Σταδιακή μείωση φορολογίας καυσίμων και κατάργησης «φόρων υπέρ τρίτων».
Απενοχοποίηση της Επιχειρηματικότητας, η οποία ουσιαστικά βρίσκεται υπό διωγμό.
Τα μέτρα αυτά γυρίζουν την ψυχολογία της αγοράς, που ως γνωστό είναι το 50% της οικονομίας.
2.    Τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν και αυστηρή ‘’κόκκινη γραμμή’’ από εδώ και στο εξής:
·         Κατάργηση για τρία χρόνια του πόθεν έσχες κατοικίας – οποιασδήποτε πρώτης, δεύτερης, εξοχικής και ανεξαρτήτως μεγέθους.
·         Παράθυρο ενός έτους για την δήλωση κάθε λογής περιουσιακών στοιχείων, χωρίς φορολογική επιβάρυνση ή έλεγχο, ώστε να επαναπατριστούν και να δηλωθούν κεφάλαια που σήμερα βρίσκονται εκτός της οικονομίας.
·         Όχι άλλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Εξαιρούνται  οι Πολιτικοί για τους οποίους θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή η πρόταση μου να εξεταστεί το ‘’πόθεν έσχες’’ όσων διατέλεσαν Υπουργοί & Υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα.
3.    Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος:
·         Μείωση συντελεστών (σημείο 1).
·         Απλότητα μέσω κωδικοποίησης σε λίγες σελίδες. Ένας νόμος για τα φυσικά πρόσωπα, ένα για τις επιχειρήσεις, ένας για την ακίνητη περιουσία και ένας για τις συναλλαγές.
·         Εφαρμόζοντας πλέον αυστηρές ποινές για όσους πιάνονται να φοροδιαφεύγουν.
·         Περιορίζοντας την επαφή φορολογούμενου-εφόρου μέσων δικαιώματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιλέγουν τεκμαρτή φορολογία και την χρήση ελεγκτικών εταιριών ή λογιστικών γραφείων τα οποία θα είναι κι αυτά υπεύθυνα για την ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται.
4.    Νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, αποκτώντας κανονικούς τίτλους, με αντίτιμο το οποίο θα πρέπει να εξοφληθεί εντός τριών ετών. Θα εξαιρεθούν όσα ακίνητα είναι σε αρχαιολογικούς χώρους, πάνω στον αιγιαλό και όσα είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον (πχ σε μπαζωμένα ρέματα). Από εδώ και πέρα όμως μπαίνει «κόκκινη γραμμή» στην αυθαίρετη δόμηση.
5.    Εξόφληση των εκκρεμοτήτων του κράτους προς τους ιδιώτες - το τρέχον ‘’εσωτερικό χρέος’’ - είτε σε μετρητά, είτε με συμψηφισμό, είτε με ομόλογα.
6.    Δέσμευση των τραπεζών να προσφέρουν στη πραγματική οικονομία ένα μέρος 20-30% των εγγυήσεων που παίρνουν από το Ελληνικό Δημόσιο.
7.    Μέτρα ‘’ανάσες’’ (τα οποία συμπεριλαμβάνονταν στο Ζάππειο Ι), μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους, όπως:
·         Επιδότηση επιτοκίου κατοικίας κατά 2%.
·         Πρόγραμμα βελτίωσης ενεργειακού δυναμικού κατοικιών.
·         Αξιοποίηση ΕΣΠΑ, με στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την Ελληνική συμμετοχή.
·         Ενίσχυση Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Ενίσχυση της Κοινωνίας:
·         Αποκατάσταση χαμηλοσυνταξιούχων (όσων έπαιρναν μέχρι 700 ευρώ).
·         Αποκατάσταση ενισχύσεων στους πολυτέκνους.
Πρώτο «μαξιλάρι ασφαλείας»: τα ως άνω μέτρα θα μειώσουν το έλλειμμα του πρώτου έτους εφαρμογής κατά 2%, σε σχέση με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.
Δεύτερο «μαξιλάρι ασφαλείας»: Πρόσθετες περικοπές δαπανών:
·         Πάγωμα προσλήψεων για τρία χρόνια, μετά 1:5.
·         Εφαρμογή ‘’εργασιακής εφεδρείας’’ για τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.
·         Κοστολόγηση νοσοκομείων με βάση επιτυχημένων νοσοκομείων διεθνώς, ηλεκτρονική διαχείριση & συνταγογράφηση (με πλαφόν ανά φαρμακείο ανάλογα με την περιοχή).
Δημόσια Περιουσία: Μπορεί να εισφέρει σημαντικά αλλά απαιτείται χρόνος για να δώσουμε υπεραξίες στα ακίνητα μέσω καθαρισμού τίτλων και νομοθετικών παρεμβάσεων. Μπορούμε να προεισπράξουμε  μέρος τις αξίας εκμετάλλευσης, χωρίς την ανάγκη πωλήσεων. Βέβαια κάθε ιδεοληψία κάνει κακό, για παράδειγμα μεμονωμένα ακίνητα μπορούμε να τα πουλήσουμε.
Αποκρατικοποιήσεις: Ναι στις αποκρατικοποιήσεις, όχι σε μαζικές πωλήσεις μετοχικών πακέτων, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, σε μια διαλυμένη χρηματιστηριακή αγορά.
·         ΔΕΗ: η πρόταση ΠΑΣΟΚ για πώληση 17% είναι πέρα για πέρα λάθος. Πρέπει πρώτα να απελευθερώσουμε την αγορά και μετά να αποκρατικοποιήσουμε τμηματικά, κρατώντας μόνο τον έλεγχο του δικτύου.
·         Ναι στην ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ & ΕΥΑΘ (με υποδομές δικτύων υπό κρατικό έλεγχο), ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνο, Λαχεία, ΟΔΙΕ, Αλυκές, Τουριστικά Ακίνητα.
·         ΟΠΑΠ: όχι στην πώληση αν το τίμημα υπολείπεται των μερισμάτων που αποδίδει στο Κράτος.
«Να ξεκαθαρίσουμε ότι κανένα συνδικάτο ΔΕΚΟ δεν είναι ‘’ιδιοκτήτης ούτε της Ενέργειας, ούτε άλλων Δημόσιων υποδομών».
Θεσμικά Μέτρα:
·         Προϋπολογισμός μηδενικής βάσης.
·         Σύστημα αυτόματου συμψηφισμού οφειλών προς και από το Δημόσιο.
·         «Φαστ τρακ» παντού: Σε όλες τις επιχειρήσεις, όχι μόνο στις πολύ μεγάλες και όχι μόνο στις ξένες.
·         Νομικό φαστ τρακ.
·         Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
·         Αποφασιστικό χτύπημα στο παραεμπόριο.
Σε τρία χρόνια από την εφαρμογή του, το Πρόγραμμα μας μειώνει το έλλειμμα στο 1% και την επόμενη βγάζει πλεόνασμα. Με την προϋπόθεση ότι και τα 7 μέτρα επανεκκίνησης θα γίνουν όλα μαζί και άμεσα!
Ποιος, λοιπόν έχει δίκιο; Εμείς που λέμε ότι με συνδυασμό μεγάλων περικοπών και Ανάκαμψη μπορεί να Ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός; Ή η κυβερνητική πολιτική, που ομολογεί ότι με διπλάσιες περικοπές από το έλλειμμα, πάλι δεν μπορεί να το εξουδετερώσει;
Μετά την Επανεκκίνηση-Ανάκαμψη στοχεύουμε στην Αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου:
·         Έμφαση στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές.
·         Ναυτιλία & Τουρισμός.
·         Γεωργία, Κτηνοτροφία και Αλιεία.
·         Μεταποίηση και τυποποίηση.
·         Ανακήρυξη της ΑΟΖ και η εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου.
·         Έρευνα-Τεχνολογία-Καινοτομία.
Θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά σε ειδικές εκδηλώσεις ανά τομέα καθώς και για το πρόγραμμα 1Χ13, με αναπτυξιακές προτεραιότητας για κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας
Κινητοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας & του Απόδημου Ελληνισμού συνεισφέρουν σε ειδικά έργα, όπως στήριξη Μουσείων. Σημαντικότατος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση Μνημονίου, ώστε να υπάρξει Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας, για να μπορέσουμε να βγούμε από το Μνημόνιο μιαν ώρα αρχύτερα.
Ευρωπαϊκές Δράσεις:
·         Ευρωομόλογο.
·         Επαναγορά χρέους στην δευτερογενή αγορά.
·         Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης & Ομόλογα μεγάλων διευρωπαϊκών έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου