Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

«Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος»

Η Κύπρος τιμά τους νεκρούς και την 60ή επέτειο από την έναρξη του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα 1955-59
Σήμερα ο Ελληνισμός της Κύπρου τιμά με δοξολογίες και άλλες εκδηλώσεις, την 60ή επέτειο από την έναρξη του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας, που είχε αίτημα την ένωση με την Ελλάδα.

Στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, θα ψαλεί πανηγυρική δοξολογία στην οποία θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μετά τη δοξολογία, ο αρχιεπίσκοπος θα τελέσει τρισάγιο για τους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα στα «Φυλακισμένα Μνήματα» στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Δοξολογίες θα ψαλούν και στις άλλες πόλεις, ενώ σε μεγάλες κοινότητες θα γίνουν και μαθητικές παρελάσεις.

Ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ ανακοίνωσε ότι, λόγω των δύσκολων καταστάσεων που βιώνει ο τόπος, δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της 1ης Απριλίου.

Σε μηνύματα για τη σημερινή επέτειο, κόμματα και οργανώσεις αποτίουν φόρο τιμής στους ήρωες, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου.

Επισημαίνουν ακόμα ότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο Κυπριακό και την οικονομία επιβάλλεται να υπάρξει ομοψυχία, συλλογικότητα, αντοχή, επιμονή στον στόχο, σκληρή δουλειά και πίστη στην επιτυχία της προσπάθειας.

Η Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) ήταν οργάνωση των Ελληνοκυπρίων που έδρασε κατά την χρονική περίοδο 1955-1959 για την ελευθερία της Κύπρου από την Βρετανικήκυριαρχία, εθνική αυτοδιάθεση και την ένωσή της με την Ελλάδα. Η προσπάθεια της ΕΟΚΑ αποτελεί τον τελευταίο χρονικά εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Η Κύπρος του 1955-1959 αποτέλεσε μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες οι Βρετανοί απέτυχαν να νικήσουν σε έναν αποικιακό πόλεμο. Η δράση της οργάνωσης κατέδειξε σε όλο τον κόσμο ότι η Κύπρος ήταν πλέον μια περιοχή επαναστατημένη.
Πηγή: UNITED REPORTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου