Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Κατέβασαν στόρια τα McDonald's στη Θεσσαλονίκη

Έκλεισαν τα τρία καταστήματα που λειτουργούσαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Καλαμαριά και στο εμπορικό κέντρο Florida 1 στη γειτονιά του IKEA

της Άννης Καρολίδου
Παρελθόν αποτελούν για τη Θεσσαλονίκη τα γνωστά ταχυφαγεία McDonald’s. Μέσα στο τελευταίο 10ημερο, έκλεισαν τρία καταστήματα που λειτουργούσαν στην πόλη, από διαφορετικούς επιχειρηματίες -franchisees, ενώ ειδικά το κατάστημα στη γωνία των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας, λειτουργούσε στο συγκεκριμένο κεντρικό πόστο για περισσότερα από 18 χρόνια.
Πληροφορίες συνδέουν το κλείσιμο των καταστημάτων, με τη λήξη των συμβολαίων των franchisees με τη McDonald’s Hellas και τη διαφορετική πολιτική που έχει για την ανάπτυξη της αλυσίδας η Premier Capital του μαλτέζου επιχειρηματία Μέλο Χίλι που αγόρασε τα 19 εταιρικά καταστήματα της McDonald's στις αρχές του 2012.
Στις 31 Οκτωβρίου έκλεισαν τα δύο μεγάλα McDonald’s που ανήκαν στην ίδια επιχείρηση, το ένα στο εμπορικό κέντρο ‘Florida 1’, δηλαδή στη γειτονιά του ΙΚΕΑ και το άλλο στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς. Το πιο πρόσφατο λουκέτο, αφορά το κατάστημα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στη γωνία Αγίας Σοφίας-Εγνατίας, στο οποίο υπολογίζεται ότι απασχολούνταν 20 άτομα, επιχείρηση που ανήκε σε άλλο franchisee της McDonald’s.
Όπως ενημερώνει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού, Κυριάκος Τσαούσης, από το κλείσιμο των καταστημάτων του IKEA και της Καλαμαριάς χάθηκαν περίπου 50 θέσεις εργασίας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρόκειται να γίνουν και άλλες μαζικές απολύσεις σε καταστήματα της αλυσίδας πανελλαδικά στις 31 Νοεμβρίου αλλά και στο τέλος Δεκεμβρίου.
Η Voria.gr προσπάθησε να πληροφορηθεί τι συμβαίνει με τη γνωστή αλυσίδα, η οποία, υπενθυμίζεται ότι είχε ανοίξει το πρώτο της ταχυφαγείο στην Ελλάδα το 1991. Ωστόσο στο τμήμα δημοσίων σχέσεων της εταιρείας απαντά τηλεφωνητής και η ΜcDonald’s Europe δεν απαντάει σε ερωτήσεις για τα σχέδια της πολυεθνικής για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα καταστήματα franchisees ή την Premier Capital.
Σημειώνεται ότι η Premier Capital, που ανήκει στην οικογένεια Χίλι, αναπτύσσει το σήμα McDonald’s στις Βαλτικές χώρες. Όταν ανέλαβε τα εταιρικά καταστήματα στην Ελλάδα, η McDonald’s Hellas είχε ανακοινώσει πως σε ό,τι αφορούσε τους franchisees, θα συνέχιζαν να ισχύουν οι όροι των υπογεγραμμένων συμφωνιών.
Έτσι, σε μία εποχή που τα μόνα καταστήματα που ανοίγουν, είναι καφετέριες και ταχυφαγεία, η McDonald’s αφήνει τη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας απόλυτα ελεύθερο το πεδίο στο βασικό της ανταγωνιστή, δηλαδή στη κυρίαρχη Goody’s, όπως όμως και σε άλλες αλυσίδες αλλά και ανεξάρτητες επιχειρήσεις επισιτισμού.
Πηγή: VORIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου