Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Επιστολή των Φίλων του Περιβάλλοντος προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ για τα απόβλητα στο λατομείο Λιτοχώρου

Οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008» στηρίζουμε τον αγώνα και τη δράση της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στο λατομείο Λιτοχώρου. Στο πλαίσιο της στήριξης αυτής αποστείλαμε στο Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012, την παρακάτω επιστολή. 

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, το Δήμο Δίου – Ολύμπου και τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Δίου – Ολύμπου (ΔΕΑΔΟ).

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος Πιερία 2008» αποτελούμε μια ένωση πολιτών με σκοπό την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Πιερίας και την αειφορική ανάπτυξη της περιοχής.
Με την επιστολή αυτή εκφράζουμε την αντίθεση και τη διαμαρτυρία μας για τα προωθούμενα σχέδια της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Δίου - Ολύμπου και της εταιρείας ΤOSOH Hellas Α.Β.Ε. να ενταφιαστεί μεγάλη ποσότητα βιομηχανικών αποβλήτων (82.000 τόνοι), παραπροϊόντος της εταιρείας κατά τη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρολυτικού διοξείδιου του μαγγανίου, σε τμήμα του λατομείου αδρανών υλικών του Λιτοχώρου, στη θέση «Γούρνες – Ξηροκάμπι», στους πρόποδες του ιστορικού Ολύμπου.
Η θέση στην οποία σχεδιάζεται η διάθεση των βιομηχανικών αποβλήτων, ως τρόπος «αποκατάστασης» ενός μικρού τμήματος του λατομείου (15 στρεμμάτων), γειτνιάζει τόσο με την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου όσο και με την τουριστικά ανεπτυγμένη θαλάσσια ακτή της νότιας Πιερίας και περιβάλλεται από καλλιεργούμενες εκτάσεις και οικισμούς με σημαντικές τουριστικές εγκαταστάσεις. Είναι γνωστό ακόμη ότι το γεωλογικό υπόβαθρο της περιοχής αποτελείται από πορώδη και υδροπερατά πετρώματα.
Τα παραπάνω και μόνο στοιχεία ταυτότητας της περιοχής θα έπρεπε να αποτρέψουν κάθε σκέψη για τη διάθεση των αποβλήτων στο συγκεκριμένο χώρο. Ωστόσο, σε πείσμα της κοινής λογικής, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου-Ολύμπου ενέκρινε την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ως προς τον τρόπο αποκατάστασης της συγκεκριμένης έκτασης ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες, με εξαίρεση τις δασικές υπηρεσίες, γνωμάτευσαν θετικά. Το τελευταίο βήμα ήταν η απόφαση 6588/5-10-2012 του Γ. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κ. Μακεδονίας, με την οποία τροποποιούνται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας και αποκατάστασης του συγκεκριμένου λατομείου ώστε να επιτρέπεται απόθεση του αποβλήτου.
Ως πολίτες της Πιερίας με ενδιαφέρον για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, για την ακεραιότητα και την ποιότητα του περιβάλλοντος και τη διατήρηση αλώβητης της μεγάλης αξίας της προστατευόμενης περιοχής του Ολύμπου, είμαστε ανάστατοι και εξαιρετικά ανήσυχοι με τις αποφάσεις τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου – Ολύμπου όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κ. Μακεδονίας. Οι αποφάσεις αυτές, πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονούν, αποτελούν πλήγμα και για το τουριστικό μέλλον της περιοχής.
Παρακολουθώντας με προσοχή τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται από αρκετών μηνών, έχουμε διαμορφώσει την άποψη ότι η ορθότητα της απόφασης για το συγκεκριμένο έργο είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενη και δεν συγκεντρώνει την ομοφωνία των ειδικών επιστημόνων. Το συγκεκριμένο απόβλητο έχει χαρακτηριστεί ως «μη επικίνδυνο» σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Αποβλήτων, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο έγινε ο χαρακτηρισμός αμφισβητείται βάσιμα από άλλους επιστήμονες. Διατυπώθηκαν επίσης αμφισβητήσεις για πολλές ακόμη παραμέτρους και χαρακτηριστικά του υλικού και του σχεδίου απόθεσης όπως η προβαλλόμενη χαμηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, η δυνατότητα στεγανοποίησης, οι δοκιμές έκπλυσης, η συνεργιστική και βιολογική δράση, η βεβαιότητα ότι δεν θα αστοχήσει η εγκατάσταση στο μέλλον κ.ά.
Επειδή από τα παραπάνω δεν προκύπτει κατά κανένα τρόπο βεβαιότητα ότι το έργο αυτό δεν θα είναι βλαπτικό για το περιβάλλον και την υγεία, η σωφροσύνη, η κοινή λογική και η ανάγκη να προφυλάξουμε πολύτιμες αξίες του περιβάλλοντος και την υγεία των ανθρώπων, επιβάλλουν τη ματαίωση του συγκεκριμένου έργου.
Σας καλούμε, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, να ακυρώσετε την απόφαση 6588/5-10-2012 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κ. Μακεδονίας, ως έχετε εκ του νόμου δικαίωμα και να μην επιτρέψετε την εγκατάσταση ενός μόνιμου κινδύνου υποβάθμισης και υπονόμευσης του μέλλοντος μιας περιοχής ιδιαίτερα σημαντικής για τη χώρα μας αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Για το Δ. Σ.
της εταιρείας «Φίλοι του Περιβάλλοντος - Πιερία 2008»
Ο Πρόεδρος                             Ο Γραμματέας
Γιώργος Περδίκης                      Γιώργος Τούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου