Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

Στον Κ.Καραμανλή αναζητούν σωσίβιο στην κεντροδεξιά για την "μετά-Σαμαρά" εποχή

Mε οριακή πλειοψηφία περί τους 155 βουλευτές (ίσως και περισσότεροι αν κάποιοι από την ΔΗΜΑΡ λειτουργήσουν στο γνωστού ρόλο που επιδίδεται το κόμμα, αυτόν του Δούρειου Ίππου) αναμένεται να εγκριθεί το πακέτο των νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και φοροεισπρακτικών μέτρων.

Και ίσως ο Α.Σαμαρας να είχε δίκαιο που έλεγε χθες ότι "Δεν θα ξανακόψουμε μισθούς και συντάξεις", αλλά δεν ολοκλήρωσε την φράση του: "Δεν θα ξανακόψουμε το επόμενο χρονικό διάστημα που θα βρίσκομαι στην εξουσία" καθώς τον Μάρτιο που θα προκύψει η ανάγκη πρόσθετων μέτρων γιατί θα έχει αποτύχει η συντριπτική πλειοψηφία των νυν, όπως και των περισσότερων προηγούμενων μέτρων (για αυτό επιβάλλονται συνέχεια νέα μέτρα), τότε απλά θα έρθει αντιμέτωπος με το δίλημμα "Παραίτηση ή εκλογές" γιατί απλά δεν θα μπορεί να σταθεί.

Ήδη στην κεντροδεξιά έχει αρχίσει η μεγάλη συζήτηση για την διάδοχη κατάσταση, για το ποιος μπορεί να ενώσει την παράταξη και να επιφέρει πλήγμα στην Χρυσή Αυγή. Και οι πάντες όσοι ασχολούνται με το θέμα αυτό, καταλήγουν ότι στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή. Ο οποίος εξακολουθεί να αρνείται την επιστροφή του στην πολιτική.

Αλλά για πρώτη φορά δεν έχει προχωρήσει σε δήλωση στήριξης της κυβέρνησης στο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ. Από την κυβέρνηση αναμένουν να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά δεν είναι πολύ πιθανό. Ο Κ.Καραμανλής, όπως και ο θείος του το 1985 μετά το πραξικόπημα του Α.Παπανδρέου με τα "χρωματιστά" και "ομοιόμορφα" ψηφοδέλτια στην Βουλή που οδήγησαν στην εκλογή Σαρτζετάκη έκανε το καθήκον του προεκλογικά με επανειλημμένες δηλώσεις υπέρ της ΝΔ.


Αυτή την φορά που κρίνεται η ύπαρξη της κυβέρνησης, σιωπά. Συνομιλητές του διαβεβαιώνουν ότι έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα με την αδυναμία της κυβέρνησης να προστατέψει τα στελέχη των ΕΔ και τους άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας από νέες μειώσεις στους μισθούς τους. "Δεν υπάρχει κράτος χωρίς Στρατό και Αστυνομία" ακούστηκε να λέει, ενώ επίσης θεωρεί ότι ήταν ζήτημα προσωπικής αξιοπιστίας για τον Α.Σαμαρά να επιμείνει στην υπόσχεση που είχε δώσει στο Ζάππειο λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου, περί της προστασίας του εισοδήματος στελεχών Στρατού και Αστυνομίας.

Αυτή την φορά ο Κ.Καραμανλής δεν πρόκειται να κάνε δήλωση στήριξης των μέτρων, όσο και αν πιέζεται. Όχι γιατί δεν θέλει να στηρίξει το κυβερνητικό έργο, αλλά γιατί θεωρεί ότι στην πολιτικη το κύριο χαρακτηριστικό εφαρμογής της πρέπει να είναι η αξιοπιστία.

Και η άρνησή του αυτή, αλλά και οι λόγοι για τους οποίους έχει αρνηθεί, μεχρι στιγμής τουλάχιστον να προχωρήσει σε δήλωση, μπορεί να εκληφθεί ως σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον. Στην παράταξη θεωρούν ότι είναι ο μοναδικός που μπορεί να εμποδίσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αλλά και να αποτρέψει περαιτέρω ισχυροποίηση του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, που αποτκά τα χαρακτηριστικά πολιτικού "οδοστρωτήρα"...

Η κοινοβουλευτική δύναμη των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι, μετά τις διαγραφές, 176, ενώ ΝΔ (127) και ΠΑΣΟΚ (32 μετά την ανεξαρτητοποίηση του Μιχ. Κασσή) αθροίζουν 159. Υπάρχει η εκτίμηση για 5 απώλειες από το ΠΑΣΟΚ και σε αυτό το σενάριο θα αθροίσουν: ΝΔ 127 (αρκεί να μην έχει απώλειες) και ΠΑΣΟΚ 27 = 154, οπότε και περνάει το πολυνομοσχέδιο. Αρκεί όμως η ΔΗΜΑΡ να δηλώσει «παρών», οπότε αρκούν 151.

Αν επιλεγεί η αποχή από τη ΔΗΜΑΡ, το πακέτο των μέτρων μπορεί να εγκριθεί και με μικρότερη πλειοψηφία, με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα κρίνεται από τους παρόντες. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, σε περίπτωση αποχής της ΔΗΜΑΡ η αναγκαία πλειοψηφία πέφτει στους 142 βουλευτές, ενώ θα χαμηλώσει ο πήχης αν και βουλευτές του ΠαΣοΚ που διαφωνούν απόσχουν.

Ωστόσο, όπως είναι κατανοητό, στην περίπτωση που το πακέτο εγκριθεί με λιγότερες από 151 ψήφους, τίθεται θέμα πολιτικής νομιμοποίησης των μέτρων και πραγματικής δυνατότητας της κυβέρνησης για την εφαρμογή τους.

Σήμερα, θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο (με ένα άρθρο) με το νέο πακέτο μέτρων και το Μεσοπρόθεσμο ως διάταξη και όχι ως ξεχωριστό άρθρο. Ο σχεδιασμός που υπάρχει είναι να εισαχθεί αύριο Τρίτη, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων προς επεξεργασία σε μία συνεδρίαση, και την Τετάρτη, θα έλθει προς ψήφιση στην Ολομέλεια, επίσης σε μία συνεδρίαση!

Την προσεχή Πέμπτη ξεκινά η συζήτηση στην Ολομέλεια του προϋπολογισμού, η οποία και θα ολοκληρωθεί, ως είθισται, την Κυριακή τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία ύστερα από τέσσερις ή πέντε συνεδριάσεις. Ψηφοφορία η οποία ενέχει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου