Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Τα εσπεριδοειδή «ασπίδα» ενάντια στα εγκεφαλικά

Τα εσπεριδοειδή, όπως τα γκρέιπφρουτ και τα πορτοκάλια μπορούν τα μειώσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια στις γυναίκες. Αυτό υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Norwich, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό “Stroke”.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, αλλά και ο φυσικός χυμός τους, μπορεί να αποτρέψει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών στοιχείων. Τα αντιοξειδωτικά αυτά που ονομάζονται φλαβονοειδή, βρίσκονται εκτός από τα φρούτα, στα λαχανικά, στη μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες σε 70.000 γυναίκες για 14 χρόνια. Όσες από αυτές κατανάλωναν περισσότερα φρούτα στη διατροφή τους, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 19% χαμηλότερος.

Εκτιμάται, ότι το ημερήσιο ποσό φλαβονοειδών, για ένα άτομο πρέπει να είναι 45 mg (περίπου ένα φλιτζάνι χυμός πορτοκάλι). Οι επιστήμονες συνιστούν την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων και όχι χυμών. Επισημαίνουν, επίσης, πως το καταναλωτικό κοινό θα πρέπει να αποφεύγει τους χυμούς του εμπορίου, γιατί περιέχουν υψηλή ποσότητα συντηρητικών και ζάχαρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου